Στο Καστελόριζο, το νησί της ταινίας “Μεσόγειος” φυσούν άνεμοι πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Στο Καστελόριζο παίζεται η προστασία της ελληνικής κυριαρχίας. Photo Hellas Journal




«Γύρω από αυτόν τον βράχο (που είναι ελληνικός αλλά απέχει μόνο 2 μίλια από την τουρκική ακτή) η Άγκυρα ξεκίνησε έρευνες φυσικού αερίου και έστειλε στρατιωτικά πλοία. Η ταινία του Gabriele Salvatores κέρδισε το Όσκαρ το 1992, αναφέρει η εφημερίδα corriere della sera σε ανάλυση του Claudio Del Frate.

Στον κινηματογράφο, το νησί που ήταν συνώνυμο με τη λήθη και τη διαφυγή έχει μετατραπεί σε θέατρο πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Άγκυρα διεκδικεί το δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης των υδάτων γύρω από το Καστελόριζο. ένα νησί που αν και βρίσκεται μερικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, είναι ένα πλήρες μέρος της Ελλάδας.

Εν ολίγοις, η πραγματικότητα έχει ανατρέψει την κινηματογραφική φαντασία και οι στόχοι του νησιού/ταινία που βραβεύτηκε με Όσκαρ αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ερντογάν να κάνει τη χώρα του ηγεμονική δύναμη στην περιοχή. Όπως φαίνεται από την επιδεικτική επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, που γιορτάστηκε μόλις την Παρασκευή.

Το casus belli εξερράγη στις 22 Ιουλίου όταν η Τουρκία ξεκίνησε μια αποστολή για αναζήτηση υδρογονανθράκων στο βραχίονα της θάλασσας μεταξύ του ελληνικού νησιού και της ακτής. Προβλέποντας εκ των προτέρων ότι η κίνηση θα προκαλούσε την οργή της κυβέρνησης των Αθηνών και για να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, η Άγκυρα είχε εξοπλίσει τα ερευνητικά πλοία με επαρκή στρατιωτική συνοδεία.

  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε επίσημα για την ξένη παρέμβαση στα ύδατα που θεωρεί συναφή, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι απάντησε ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τη θαλάσσια πλατφόρμα γύρω από το Καστελόριζο ήταν “αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο” . “Αυτό το νησί βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 από την Ελλάδα”, τόνισε. Ευτυχώς όλα τα κανόνια έχουν σωπάσει,

Η αποστολή πολεμικών πλοίων γύρω από τα βραχώδη υψώματα του νησιού (το ανατολικότερο από τα ελληνικά εδάφη στο Αιγαίο), ωστόσο, αποτελεί μέρος μιας ακριβούς στρατηγικής του “σουλτάνου” Ερντογάν. Στρατηγική που θέλει να θέσει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή υπό τουρκικό έλεγχο και της οποίας το πιο σημαντικό παιχνίδι παίζεται σε όλη την Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό από το 1974, η Τουρκία καταλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού και κατά συνέπεια τώρα διεκδικεί την οικονομική εκμετάλλευση μιας θαλάσσιας περιοχής (ίσως πλούσια σε αέριο) ακριβώς γύρω από την Κύπρο.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα (και πρώτα απ ‘όλα η ΕΕ, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος) δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ κυριαρχία της Άγκυρας σε αυτόν τον τομέα.

Στις 18 Ιουλίου, η Τουρκία εξέδωσε «navtex» (ένα είδος «ειδοποίησης προς τους ναυτικούς») που ανακοίνωσε την έναρξη μιας εκστρατείας εξερεύνησης πετρελαίου στην περιοχή γύρω από την Κύπρο την οποία θεωρεί δικής της αρμοδιότητας. Το μήνυμα συνιστά ανεπιφύλακτα “όλα τα πλοία να μην εισέλθουν” στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) μεταξύ 18 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.

Σε δεύτερη navtex η Άγκυρα ορίζει ως «μηδενική και απαράδεκτη» κάθε απόπειρα νομιμοποίησης των ισχυρισμών της ελληνοκυπριακής διοίκησης για πόρους υδρογονανθράκων πέριξ της Κύπρου…[

ΠΗΓΗ: A Kastellorizo, l’isola del film «Mediterraneo» venti di guerra tra Turchia e Grecia

Μέρκελ και Μακρόν μπλοκάρουν τον Ερντογάν: Δεν επιτρέπονται πλέον επιθέσεις στην Ελλάδα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: