Μέρκελ και Μακρόν μπλοκάρουν τον Ερντογάν: Δεν επιτρέπονται πλέον επιθέσεις στην Ελλάδα!

File Photo: Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Βερολίνο. EPA, HAYOUNG JEON




“Οι Έλληνες δεν αστειεύονται, αν η Άγκυρα συνεχίσει έτσι, θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα.”

Αυτή είναι μια σύνοψη του μηνύματος που έστειλε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπόθεση Καστελόριζο, αναφέρει η ιστοσελίδα mondogreco.

Από το Βερολίνο, επομένως, προήλθε η αποφασιστική διακοπή των προκλήσεων της Άγκυρας, με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να μην βγάλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι για έρευνα. Η καγκελάριος τόνισε στον Ερντογάν ότι «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις της και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές».

Η έκκληση της Μέρκελ ήταν αποφασιστική, όπως και η πίεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να εμποδίσει τουλάχιστον για τώρα μια πιθανή σύγκρουση, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Αθήνας παραμένουν σε εγρήγορση μέχρι τις 2 Αυγούστου, την ημερομηνία λήξης της Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα .

Η τουρκική στρατηγική είναι ξεκάθαρη: δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν επέλεξε μια μη τυχαία ημερομηνία για την Αγία Σοφία. 24 Ιουλίου 1923 είναι η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης, που ορίζεται από την κυβέρνηση ως «μια ιστορική παρένθεση που πρέπει να κλείσει». Η Συνθήκη προκαλούσε παντοτε την αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ακύρωσε ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι το Oruc Reis θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες γύρω στις 11.45 μμ. το Σάββατο το απόγευμα. Ειδικότερα, το μήνυμα ανέφερε ότι “το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο”. Σύμφωνα με την πρεσβεία, “η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όταν προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο”. Αλλά το tweet διαγράφηκε αργότερα από τον επίσημο λογαριασμό πρεσβείας.

ΠΗΓΗ: Merkel e Macron bloccano Erdogan: basta attacchi alla Grecia, oppure…

Να περιμένεις “θερμό επεισόδιο” είπε η Άγγελα Μέρκελ στον Ερντογάν: “Οι Ελληνες δεν αστειεύονται”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: