Στη Βολιβία προσβλήθηκε από τον ιό και η υπουργός Εξωτερικών: Έξι μέλη της κυβέρνησης συνολικά

Η πραξικοπηματίας “μεταβατική πρόεδρος” της Βολιβίας Τζανίν Ανιές. EPA, RODRIGO SURA




Η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, η Κάρεν Λόνγκαρικ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Έγινε το έκτο μέλος της κυβέρνησης που έχει σχηματίσει η μεταβατική πρόεδρος, η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς Τζανίνε Άνιες — έχει προσβληθεί και η ίδια — που μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2.

«Προς το παρόν, είμαι καλά και δεν έχω συμπτώματα. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη Βολιβία από την απομόνωση στο σπίτι μου», ανέφερε η Λόνγκαρικ μέσω Twitter.

Η μεταβατική πρόεδρος Άνιες και οι υπουργοί Προεδρίας, Υγείας, Μεταλλείων, Οικονομίας και Δικαιοσύνης έχουν επίσης προσβληθεί από τον κορονοϊό. Έχουν επίσης μολυνθεί αρκετοί υφυπουργοί. Μεταξύ των κοινοβουλευτικών που έχουν προσβληθεί είναι η πρόεδρος της Γερουσίας Έβα Κόπα του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS). Ο βουλευτής Χούλιο Χιμένες, ο οποίος ανήκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του MAS, υπέκυψε στην COVID-19.

Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που έχουν προσβληθεί δηλώνουν ότι είναι καλά και εργάζονται σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στη χώρα των Άνδεων συνεχίζεται η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Βολιβία κατέγραφε συνολικά 1.807 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 48.187 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την Κυριακή.

Το σύστημα υγείας της χώρας αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη πίεση, όπως και τα κοιμητήρια. Ορισμένες οικογένειες, κατά πληροφορίες του Τύπου, αναγκάζονται να περιμένουν για ημέρες προτού να γίνει αποκομιδή των πτωμάτων των οικείων τους για την ταφή.

Ευρύτερα στη Λατινική Αμερική ανάμεσα σε άλλους πολιτικούς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο ομόλογός του της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας Διοσδάδο Καμπέγιο καθώς και ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι.

  • Σε κέντρο διαλογής ασθενών μετατράπηκε η νέα έδρα της προεδρίας της χώρας

Η νέα έδρα της προεδρίας της Ονδούρας στην Τεγκουσιγκάλπα μετατράπηκε σήμερα σε κέντρο διαλογής για ύποπτα κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 500 άνθρωποι περίμεναν ήδη από το πρωί για να εξεταστούν, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει τη δυνατότητα να δέχεται 650 ασθενείς την ημέρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες. Διαθέτει εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο της Covid-19 και του δάγκειου πυρετού.

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε αυτήν την χώρα των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα κρούσματα ανέρχονται στα 28.090 και οι νεκροί στους 774. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αριθμοί στην πραγματικότητα είναι υψηλότεροι, επειδή τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι πολύ λίγα.

Στην πρωτεύουσα λειτουργούν άλλα τρία κέντρα διαλογής που έχουν δεχτεί 7.000 ασθενείς μέχρι σήμερα. Κυρίως παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και φροντίζουν για τη μεταφορά στο νοσοκομείο όσων χρειάζονται νοσηλεία. Άλλα τέσσερα κέντρα διαλογής άνοιξαν επίσης στις πόλεις Σαν Πέδρο και Τσολουτέκα, στα βόρεια και τα νότια αντίστοιχα, με δυνατότητα να δέχονται 1.400 ανθρώπους ημερησίως.

Χωρίς αυτά τα κέντρα διαλογής, τα νοσοκομεία θα κατακλύζοναν από κόσμο, είπε ο πρόεδρος ο οποίος νοσηλεύτηκε και ο ίδιος για μερικές ημέρες, αφού βρέθηκε θετικός στον ιό.

Πάντως, τα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα και αναγκάστηκαν να στήσουν σκηνές για να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Η νέα έδρα της προεδρίας κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια και δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμη. Αποτελείται από δύο ουρανοξύστες 24 ορόφων ο καθένας και θα στεγάσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους 40 κυβερνητικών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει επίσης τρία κτίρια γραφείων, ένα εμπορικό κέντρο, δύο πολιτιστικούς χώρους και πάρκινγκ για 3.300 αυτοκίνητα.

Πληροφορίες από dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λα Πας, Bolivia – Τεγκουσιγκάλπα, Honduras

Αυξήθηκαν στις 570.000 οι νεκροί, από τον κορωναϊό στον κόσμο: 13 εκατ. κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: