Ο Μητσοτάκης σε συνάντηση με Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ και Κόντε: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για άρση αδιεξόδου

File photo: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA/FRANCISCO SECO




Εντός ολίγου αναμένεται να ξεκινήσει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος για την 3η ημέρα συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής, είχε δηλώσει:

“Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωναϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι”.

Το σχόλιο Κόντε για τα “στρατόπεδα” στην Σύνοδο

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, γράφοντας:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες “φειδωλές”».

Έχουμε δρόμο ακόμα, λέει ο Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας Ειρήνης Ζαρκαδούλα,Βρυξέλλες, Βέλγιο /του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη, Ρώμη, Ιταλία

Προϊδεάζει η Μέρκελ: Πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία ούτε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: