Μοιάζει με τον ψυχρό πόλεμο η διπλωματική σύγκρουση Γαλλίας-Τουρκίας: Το ΝΑΤΟ αλληθωρίζει…

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. EPA, VIRGINIA MAYO / POOL




Απείλησε εμμέσως ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο να επιτεθεί σε γαλλική φρεγάτα; Και εάν ναι, γιατί; Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσαν την έρευνα για μια αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της συμμαχίας, Τουρκίας και Γαλλίας, η οποία προκάλεσε αίσθηση, γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, σε κείμενο του δημοσιογράφου Ansgar Haase.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Υπήρξε έμμεση απειλή για επίθεση; Το ΝΑΤΟ ερευνά περιστατικό με την Τουρκία». Υπότιτλος: «Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι αποτελεί μία συμμαχία, στην οποία ο ένας μπορεί να εμπιστεύεται τυφλά τον άλλο. Ωστόσο, αυτό που συνέβη πρόσφατα στη Μεσόγειο μεταξύ των πολεμικών πλοίων των συμμάχων Γαλλίας και Τουρκίας μοιάζει περισσότερο με τον Ψυχρό Πόλεμο»

Μια πρώτη έκθεση ολοκληρώθηκε πλέον και θα συζητηθεί σύντομα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA. Η συμμαχία τώρα κινδυνεύει με νέες δυσάρεστες συζητήσεις.

Κατά το περιστατικό στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο έστρεψε επανειλημμένα το ραντάρ ελέγχου προς μια γαλλική φρεγάτα. Καθώς αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα μόνο για την παροχή των δεδομένων του στόχου που θα πληγεί με τη χρήση των οπλικών συστημάτων, η Γαλλία αξιολόγησε την κίνηση ως «εξαιρετικά επιθετική» και την έθεσε κατά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε κατόπιν ότι το συμβάν της 10ης Ιουνίου διερευνάται πλέον από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ –και επειδή η γαλλική φρεγάτα κατά τη στιγμή του συμβάντος βρισκόταν εν πλω, στο πλαίσιο της επιχείρησης θαλάσσιας επιτήρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian».

Μέχρι τώρα, οι ισχυρισμοί της Γαλλίας απορρίπτονταν κατηγορηματικά από την Τουρκία. Το Anadolu ανέφερε τις δηλώσεις ενός ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «εντελώς εκτός πάσης πραγματικότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η γαλλική φρεγάτα «Courbet» φέρεται να έπλεε επικίνδυνα γρήγορα σε πολύ κοντινή απόσταση από το τουρκικό πλοίο και να μην απαντούσε στις απόπειρες επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου. Για λόγους ασφαλείας, το τουρκικό πλοίο χρησιμοποίησε την ενσωματωμένη κάμερα του ραντάρ για την επιτήρηση αυτού του ελιγμού, αλλά δεν έλαβε χώρα στόχευση του πλοίου. Ο αξιωματικός επεσήμανε επίσης ότι λίγες μέρες πριν από το περιστατικό το τουρκικό ναυτικό προμήθευσε το γαλλικό πλοίο ακόμα και με καύσιμα στην ανοικτή θάλασσα.

Από κύκλους του ΝΑΤΟ λέγεται ότι η τουρκική συμπεριφορά θα μπορούσε πιθανώς να αξιολογηθεί ως πρόκληση και μάλλον είχε ως στόχο να εμποδίσει τη γαλλική φρεγάτα να ελέγξει ύποπτο φορτηγό πλοίο. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι, χάρη στην τεχνολογία αναγνώρισης που διαθέτει η φρεγάτα, το πλήρωμά της μάλλον γνώριζε ακριβώς ότι καταδιώκεται από έναν εταίρο στη συμμαχία και όχι από έναν πιθανό αντίπαλο. Έτσι, τουλάχιστον ο κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης από παρεξήγηση ήταν πολύ μικρός.

Το ιστορικό του περιστατικού φέρεται να είναι ότι η γαλλική φρεγάτα επιχείρησε να ελέγξει φορτηγό πλοίο, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε για τουρκικές παραδόσεις όπλων στη Λιβύη. Το πλοίο «Cirkin» με σημαία Τανζανίας, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τέτοιες μεταφορές τον Μάιο.

Η Γαλλία κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει από καιρό το εμπάργκο όπλων της ΕΕ, παραδίδοντας όπλα στα στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει την άποψη ότι χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, παραβιάζουν επίσης το εμπάργκο όπλων, καθώς παραδίδουν όπλα στον αντίπαλο της κυβέρνησης, στρατηγό Chalifa Haftar. Επιπλέον, στη Γαλλία καταλογίζεται ότι υποστηρίζει μάλλον τον Haftar παρά την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας γνώριζε τη στιγμή του περιστατικού ότι μια ελληνική φρεγάτα από την επιχείρηση «Ειρήνη» είχε προηγουμένως προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ελέγξει το «Cirkin» που κατευθυνόταν προς στη Λιβύη. Οι Τούρκοι κατέστησαν τότε σαφές στις ελληνικές δυνάμεις μέσω ασυρμάτου ότι το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία τους και ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί. Εν συνεχεία, ο Διοικητής της επιχείρησης απέσυρε την εντολή του.

Το αν η διαφωνία για το περιστατικό μπορεί να επιλυθεί, θα καταστεί σαφές τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με κύκλους της συμμαχίας. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της συμμαχίας, που χαρακτηρίζεται ως απόρρητη, δεν περιείχε συμπεράσματα ή αξιολογήσεις, αλλά συγκέντρωσε μόνο στοιχεία και πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Η έκθεση θα συζητηθεί πλέον στη στρατιωτική επιτροπή και στη συνέχεια, εάν είναι δυνατόν, θα αποτελέσει τη βάση για την επίλυση της διαφοράς.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η Γαλλία να πιέσει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να φέρει το ζήτημα ακόμη και στο και Βορειοατλαντικό Συμβούλιο -το πιο σημαντικό σώμα λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό είναι εξαιρετικά άβολο για την έδρα της Συμμαχίας, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα κατέβαλλε προσπάθειες να δείξει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάνει λάθος, όταν περιγράφει τη συμμαχία ως «εγκεφαλικά νεκρή» λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και ανεπαρκών συνεννοήσεων.

ΠΗΓΗ: DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: