Δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, λέει ο Κούσιος

File Photo: Ο Κυριάκος Κούσιος. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ο βασικός μας στόχος, έχει ξεκάθαρα δηλωθεί, επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος,

σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία των Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα και ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε λεπτομερώς τους αρχηγούς για τις συναντήσεις του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα». Οπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο, πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επίσης, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προσθέσει πως ο Πρόεδρος προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Επιπλέον, είπε ότι ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία είναι η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ για το εξάμηνο αυτό.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα, ενώ όπως σημείωσε, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα και για τα αποτελέσματα από την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ποσό ύψους περίπου 2,7 δισ., ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης ύψους περίπου 1,5 δισ.», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε προ ημερησίας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συμπληρώσει ότι παρέμβαση έγινε και από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με αναφορά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και γενικότερα, την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβασή της σε τρίτες χώρες.

«Αναφορά έγινε από τους δύο ηγέτες και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου στο Παρίσι, είπε ότι ο ΠτΔ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Παρίσι και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως συμπλήρωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών και έγινε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή εξελίσσεται σήμερα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι «έχει γίνει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα έχουν συζητηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ότι «η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ο βασικός μας στόχος έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανέναν τρόπο τη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Η Ρωσία “κατεβαίνει” στη Μεσόγειο: Μεγάλες ασκήσεις στην Κύπρο, που έδωσε την άδεια

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: