Τι θα κάνει η Αθήνα; H Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ την 1η Ιουλίου

Δύση του ηλίου στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Σάββατο 28 Ιουνίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Εκτενές κείμενο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας New York Times στις Βρυξέλλες, Matina Stevis Grindneff, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει την είσοδο ταξιδιωτών από τρίτες χώρες την 1η Ιουλίου, αλλά όχι από ορισμένα κράτη, μεταξύ των οποίων, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Και αυτό επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Ο κατάλογος με τις ασφαλείς χώρες ολοκληρώθηκε μετά από περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ ανώτατων διπλωματών στις Βρυξέλλες, αλλά θα πρέπει να επισημοποιηθεί από τα κράτη-μέλη, καθώς και από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό της ΕΕ, προτού τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να περιληφθούν στην τελική λίστα, λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων και κρουσμάτων.

Η λίστα επικαιροποιείται κάθε δύο εβδομάδες, επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση επιστημονικών και όχι πολιτικών κριτηρίων, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο εξαιτίας των διπλωματικών πιέσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε – με κατευναστικό τόνο – στη στενή συνεργασία με την ΕΕ για το θέμα, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών για το κατά πόσο θα ανοίξουν τα σύνορά τους όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες .

Όσον αφορά στις χώρες της ΕΕ – ειδικά αυτές του Νότου – που επωφελούνται από τον Αμερικανικό τουρισμό, πιέζουν για τη δημιουργία μιας λίστας στη βάση τόσο επιστημονικών όσο και οικονομικών κριτηρίων . Πέρσι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, 7 εκατομμύρια Αμερικανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ευρώπη.

Η Ελλάδα για παράδειγμα, η οποία στηρίζει το ένα πέμπτο της οικονομίας της στον τουρισμό, στον αγώνα για τη διάσωση μέρους της θερινής περιόδου, παρέβλεψε την προτεινόμενη τώρα, απαγόρευση της ΕΕ, και επέτρεψε την είσοδο σε επισκέπτες κάνοντας τεστ για τον ιό κατά την άφιξή τους, ακόμη και υποβάλλοντάς τους σε καραντίνα.

Το πόσο περίπλοκο είναι το θέμα, φάνηκε στις αρχές Ιουνίου, όταν σε πτήση από Ντόχα προς Αθήνα, βρέθηκαν θετικοί στον ιό 12 επιβάτες, με αποτέλεσμα όλοι να μπουν σε καραντίνα και οι πτήσεις από Ντόχα να ανασταλούν.

Όπως η Ελλάδα , έτσι και η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία, θεωρούν σημαντικό τον τουρισμό και κάνουν ελέγχους στα αεροδρόμιά τους. Η Ελλάδα και η Ισπανία επιτρέπουν την είσοδο σε μικρό αριθμό επισκεπτών εκτός ΕΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει τις χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα επισημαίνοντας ότι η Κίνα θα περιληφθεί στη βάση της αμοιβαιότητας.

ΠΗΓΗ: E.U. Plans to Bar Most U.S. Travelers When Bloc Reopens

Πώς θα πάμε διακοπές; Απλές οδηγίες, τι να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε, από καθηγητή ΕΚΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: