Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευθει την “ακυβερνησία” στην Αμερική: Όπως έκανε ο Ετσεβίτ το 1974…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από το Όβαλ Όφις με προορισμό την προεδρική κατοικία, στον Λευκό Οίκο. Photo via Twitter, @Scavino45




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μετά τη βίαιη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στις διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, όλο και περισσότερο αναπτύσσεται ένας σοβαρός σκεπτικισμός για την πορεία της Αμερικής μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Όχι μόνο για την εκλογή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για το γεγονός ότι παρατηρείται μία «ακυβερνησία», αφού ο κ. Τραμπ ασχολείται περισσότερο με το Twitter, παρά με την διακυβέρνηση της χώρας. Ξοδεύει όλη του την ενέργεια στην προεκλογική εκστρατεία και σε επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων του. Όχι ότι αυτοί δεν τον κτυπούν αλύπητα…

Οι παλαιότεροι ομιλούν όλο και περισσότερο για το Γουότεργκεϊτ, για τις μέρες, δηλαδή, πριν από την παραίτηση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, όταν έκανε κουμάντο στη χώρα ο Χένρι Κίσιγκερ. Όπως είναι γνωστό θύμα εκείνης της ακυβερνησίας ήταν και η Κύπρος, αν και το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή ήταν προσχεδιασμένα από τον τότε “μάγο” της αμερικανικής διπλωματίας σε συνεργασία με την προδοτική ελληνική χούντα, ο οποίος έλυνε και έδενε στην Ουάσιγκτον.

  • Προκαλεί μεγάλη ανησυχία αυτή η κουβέντα που ξεκίνησε ως «διαρροή» απ’ όλο, θα έλεγα, το πολιτικό φάσμα, ότι δηλαδή η προεδρική εκλογή θα αμφισβητηθεί. Και είναι απορίας άξιο ότι και ο σημερινός Πρόεδρος, που ελέγχει τις εξουσίες, λίγο-πολύ, ομιλεί για τη πιθανότητα νοθείας από τους …Δημοκρατικούς.

Το πως θα γίνει αυτό, δεν μας το λέει, αν και το συνδέει με την επιστολική ψήφο. Οι συνεργάτες του εκφράζουν φόβους ότι αν οι πολίτες αποφασίσουν να ψηφίσουν από τα σπίτια τους, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο κ. Τραμπ. Αυτό ισχύει και ανάποδα, όμως.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει νοθεία με τις ψήφους των Αμερικανών που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό (και από το εσωτερικό λόγω της πανδημίας του κορωναϊού) στέλνοντας τις ψήφους τους με το ταχυδρομείο. Και θεωρούν ότι ο κ. Τραμπ αναζητεί δικαιολογίες, στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, για να μην εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο.

Η δήλωση του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν την περασμένη Πέμπτη, ότι ο σημερινός πρόεδρος θα κλέψει τις εκλογές διαπέρασε τους πολίτες σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Διότι είναι άλλο να είσαι δέκτης διαρροής και άλλο να ακούς το ίδιο πράγμα δημόσια και επίσημα.

«Αυτός ο πρόεδρος πρόκειται να προσπαθήσει να κλέψει αυτές τις εκλογές», τόνισε. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μου ανησυχία».

Όποιος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον προεκλογικό αγώνα, έχει αυτή την περίεργη αίσθηση ότι ο κ. Τραμπ επιθυμεί πάση θυσία να κρατήσει την προεδρία. Και με κάθε τρόπο. Αν εμείς θεωρούμε τον τρόπο παράνομο, όπως στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί την ήττα του, ο ίδιος έχει τον τρόπο να περιπλέκει τα πράγματα, και να θεωρεί νόμιμη ακόμα και μία παράνομη πράξη, όπως είναι η άρνηση να υλοποιήσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

  • Ο κ. Μπάιντεν, με ψυχρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις είπε ακόμα μία μεγάλη κουβέντα, στο ερώτημα που έχουν εκατομμύρια Αμερικανοί: Και αν αρνηθεί να εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο;

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι (οι στρατιώτες) θα τον συνοδεύσουν έξω από τον Λευκό Οίκο», ήταν η απάντησή του.

Ποιος θα περίμενε ποτέ να ακούσει μία τέτοια απάντηση από πολιτικό της πιο ισχυρής χώρας του πλανήτη. Λευκός Οίκος, στρατιώτες… Και άρματα μάχης στους δρόμους; Αλλά, θα είναι προφανώς για να προστατευθεί η Αμερικανική Δημοκρατία…

Έχω την αίσθηση ότι στην Αμερική θα τα δούμε όλα. Φανταστείτε σε ποιο έσχατο σημείο έφτασαν. Έκαναν …παρατήρηση στην υπερδύναμη για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά και ο μεγάλος «προστάτης» της Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί είναι αυταρχικοί ηγέτες, στους οποίους θέλει να μοιάσει ο κ. Τραμπ. Ας μην έχουμε αμφιβολία.

  • Η αντίδραση του στην πιθανή ήττα, είναι θέμα ευρύτερης συζήτησης, που θυμίζει και την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Αρκετοί σοβαροί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Μόσχα έδωσε το προεδρικό έπαθλο στον κ. Τραμπ. Υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι δεν κέρδισε ο σημερινός πρόεδρος αλλά έχασε η κ. Χίλαρι Κλίντον. Πιστεύω πως είναι ένα «μείγμα» και των δύο τοποθετήσεων.

Ο δρόμος προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα είναι σίγουρα «κόλαση». Στην Ελλάδα και στην Κύπρο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί αυτή την «ακυβερνησία» στην Αμερική. Και με δεδομένη τη σχέση του με τον κ. Τραμπ, τον οποίο φαίνεται να πείθει, μέχρι της στιγμής, για τα «δίκαια» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να επιχειρήσει το αδιανόητο…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι θα κάνει η Γαλλία στη Λιβύη; Θα μπει στον πόλεμο με την Τουρκία; Οι Αμερικανοί και η επιχείρηση IRINI…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: