Τι θα κάνει η Γαλλία στη Λιβύη; Θα μπει στον πόλεμο με την Τουρκία; Οι Αμερικανοί και η επιχείρηση IRINI…

File Photo: Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Τσαρλς ντε Γκόλ στο λιμάνι της Τουλούζης. EPA, GUILLAUME HORCAJUELO




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μετά τη σημαντική παρέμβαση της Γαλλικής Προεδρίας και την αποστολή του μηνύματος στην Άγκυρα, ότι «οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο (στη Λιβύη) εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ» και «η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», τα βλέμματα στρέφονται στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Πιστεύεται ότι η γαλλική δήλωση έγινε ενόψει αυτού του ραντεβού, καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί αναμένουν με αγωνία την τηλεδιάσκεψη, αφού πρέπει επειγόντως να ληφθούν αποφάσεις για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι λένε λόγια και η Τουρκία κάνει έργα.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, στις 8 το πρωί ώρα ανατολικής ακτής (στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος), και αναμένεται να είναι μία δύσκολη κουβέντα, όπως πληροφορηθήκαμε.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες για την ατζέντα αυτής της τηλεδιάσκεψης υπήρχαν αρκετές διαφωνίες. Λογικό είναι διότι άλλα είναι τα συμφέροντα της Αμερικής και άλλα της Ευρώπης, η οποία δείχνει μία απαράδεκτη αδυναμία, με αποτέλεσμα να μην την λαμβάνουν σοβαρά η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και η Μόσχα. Η Κίνα και η Ρωσία την εκμεταλλεύονται στα θέματα εμπορίου και οικονομίας, με αποτέλεσμα να απειλείται ρήξη της Ε.Ε. με την Ουάσιγκτον.

Πάντως, στην ατζέντα συμπεριλήφθηκε και η ανατολική Μεσόγειος σε σχέση με την παραβατικότητα της Τουρκίας, οπότε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου θα πληροφορηθούν την αμερικανική θέση.

Το τελευταίο θέμα έθεσε στην ημερήσια διάταξη ο κ. Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, σε συνεννόηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Μπορέλ θα ήθελε να σταλεί ένα κοινό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Θα γνωρίζουμε το πρωί της Δευτέρας αν τα κατάφερε.

Η Λιβύη και η Κίνα είναι τα καυτά θέματα στην ημερήσια διάταξη της τηλεδιάσκεψης. Η Αμερική απαιτεί από τους Ευρωπαίους να την ακολουθήσουν στο θέμα της κινεζικής και της ρωσικής διείσδυσης, αλλά οι Ευρωπαίοι βλέπουν περισσότερο το εμπόριο και τα χρήματα παρά τους κινδύνους. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους σε πολλά θέματα. Ακόμα και για τους αστακούς έκανε καυγά με τους Γάλλους. Πόσο μάλλον για την Κίνα που η αμερικανική διπλωματία θεωρεί τη μεγαλύτερη απειλή.

Σε ότι αφορά τη Λιβύη, οι Ευρωπαίοι ζητούν βοήθεια για να επιβληθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Στην ουσία παραδέχονται ότι οι ίδιοι είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν την απόφαση για το εμπάργκο. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό για την ενωμένη Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε την αμερικανική απόφαση. Η Αμερική διαθέτει αρκετά πολεμικά πλοία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αν αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πρόσκληση θα μπορέσει πολύ εύκολα να εφαρμόσει το εμπάργκο.

  • Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για το θέμα με τους προέδρους της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Δεν γνωρίζουμε ποιος εκ των δύο φίλων του τον έπεισε; Ο Ερντογάν ή ο στρατηγός αλ Σίσι. Από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου φάνηκε ότι είναι πιο κοντά στις θέσεις του προέδρου της Αιγύπτου.  Όμως, ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Τραμπ. Αλλάζει γνώμη, όπως τα πουκάμισα!

Εάν η Αμερική αποφασίσει να βοηθήσει στην επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Θα είναι μία κρίσιμη απόφαση…

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με τον Ερντογάν, δεν ήταν καλή, αλλά δεν γνωρίζουμε για ποιο θέμα διαφώνησαν. Σημειώνουμε ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για την κατάσταση στη Μεσόγειο. Η τουρκική Προεδρία το έκρυψε.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες έκαναν γνωστό στους Τούρκους συνομιλητές τους ότι δεν συμφωνούν με τη διχοτόμηση της Λιβύης, όπως σχεδιάζουν η Άγκυρα και η Μόσχα. Και αυτή η πληροφορία είναι σημαντική διότι είχε διαδοθεί από τους Τούρκους ότι ο κ. Τραμπ συμφώνησε στα πάντα με τον Ερντογάν.

  • Δυστυχώς, οι Δυτικοί, που προκάλεσαν την αναταραχή στη Λιβύη, με την επιμονή τους να εκδιώξουν το Μουαμάρ Καντάφι, παρέμειναν αδρανείς όταν η Τουρκία αναμείχθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Ίσως να είναι πλέον αργά να σταματήσουν την Τουρκία. Τι θα πράξει ο Εμανουέλ Μακρόν; Θα βομβαρδίσει τα στρατεύματα μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ; Άρα γιατί η έκδοση της βραδινής ανακοίνωσης; Και τι εννοεί ότι «δεν θα επιτρέψει» τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν από λόγια δεν καταλαβαίνει…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ανάξιοι οι Ευρωπαίοι: Παρακαλούν “γονατιστοί” τους Αμερικανούς να διασώσουν την επιχείρηση IRINI

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: