Οι …”φίλοι” μας οι Παλαιστίνιοι: Θα υπογράψουν, λέει ο πρέσβης τους, (ανύπαρκτη) ΑΟΖ με την …Τουρκία!

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Τουρκία Faed Mustafa με το δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας. Φωτογραφία via Aydinlık




Με τίτλο «Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης δήλωσε: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία ΑΟΖ» δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Aydinlık ρεπορτάζ του Ismet Özçelik που φιλοξενεί συνέντευξη του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Τουρκία Faed Mustafa, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στην εφημερίδα Aydinlık για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Faed Mustafa υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνοντας πως η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο κατεγράφη, για πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90, καθώς ο πρώτος ταμιευτήρας φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε το 1996, ο Faed Mustafa ανέφερε ότι: «αυτή η περιοχή είναι η περιοχή του ταμιευτήρα Marine. Δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο εδώ μέχρι σήμερα λόγω των ισραηλινών πιέσεων. Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε να εργαστούμε στην ακτογραμμή, το απέτρεψε».

Στον πρέσβη υποβλήθηκε το εξής ερώτημα: «Η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη ‘συμφωνία’ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το ζήτημα συζητιέται επίσης με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί να υπογραφεί συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Παλαιστίνη;»,

Ο Faed Mustafa έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και για το θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο. Έχει και η Παλαιστίνη μερίδιο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία. Θέλουμε ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλα».

Παράλληλα, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δρος Hasan Ünal, σύμφωνα με τις οποίες η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Παλαιστίνη κρίνεται ως πολύ σημαντική, με το αιτιολογικό πως μια τέτοια συμφωνία θα συνεισφέρει στη νομιμότητα του Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ünal πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να καταχωρήσει τη συμφωνία στα ΗΕ, κάτι που θα συνιστά καταχώρηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη δηλώνει ο Μακρόν: «Κλινικά νεκρό» το ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: