Ενεργοποίηση της αιγυπτιακής πρότασης για κοινή ναυτική αρμάδα στη Μεσόγειο; Κατά της προκλητικής Τουρκίας…

Τόσο με φουσκωτά όσο και με ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων γίνονταν νηοψίες σε μονάδες επιφανείας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Κάτι συμβαίνει κι αυτό μοιάζει με δυναμικό!
 -Προς αναζήτηση Πολεμικών πλοίων και πολιτικών αποφάσεων με τόλμη
-Η «ασθενική» Ευρωπαϊκή «IRINI»
-Το Γαλλικό ξέσπασμα κάτι σημαίνει

Η πρόταση της Αιγύπτου, που είχε δηλώσει σε προγενέστερο χρόνο σε επίπεδο υπουργών αλλά και κορυφής κατά τις τριμερείς, ότι είναι αναγκαία η σύσταση μιας ναυτικής αρμάδας αποτροπής παράνομων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο από τις χώρες του λεγόμενου «ενεργειακού άξονα», φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Πηγές από το Επιτελείο αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν εμφαντικά πως η Ελλάδα έχει ήδη παρουσία στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της άτονης και άτολμης ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» και  μάλιστα το Ευρωπαϊκό Ελληνικό πλοίο, είχε την ευκαιρία να ξεμπροστιάσει τις Τουρκικές πράξεις, με την μεταφορά όπλων και πολεμικών μέσων στη Λιβύη. Όμως αυτό ήταν μόνο ένα γεγονός που δείχνει την ατολμία της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Λιβύης, με την Αίγυπτο να επιχειρεί μέρες τώρα να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα, έχει επαναφέρει την πρόταση του προέδρου αλ Σίσι αλλά και του υπουργού Εξωτερικών του Καϊρου: να υπάρχει ναυτική δύναμη αποτροπής που να περιπολεί στη Μεσόγειο.

  • Η άσκηση «Μέδουσα» είχε προσφέρει αυτή την τεχνογνωσία

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο δεν ήταν λίγα τα σενάρια που είχαν εξεταστεί και εφαρμοστεί κατά τις ασκήσεις «Μέδουσα» στην Ρόδο (σ.σ. τότε που πόνεσε πολύ η Τουρκία για την επιλογή της περιοχής που εκτελέστηκε η άσκηση), στην Κρήτη αλλά και στην θάλασσα της Αιγύπτου.

Δεν ήταν μόνο οι απειλές κατά των ενεργειακών θαλάσσιων εγκαταστάσεων, λένε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν λάβει μέρος στις «Μέδουσες».

Η πρόταση της Αιγύπτου εδώ και καιρό ήταν πως πρέπει να υπάρξουν κοινές περιπολίες και αρμάδα πολεμικών πλοίων όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά κι από άλλες δυνάμεις που διαθέτουν ναυτική ισχύ, όπως η Γαλλία και όλα τα πλοία να περιπολούν στη Μεσόγειο. Η εικόνα είναι από την άσκηση “Μέδουσα”. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Νηοψίες είτε από την θάλασσα, με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου ή και από τον αέρα, με ελικόπτερα κυρίως Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, έγιναν πολλές φορές ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη τυποποίηση των κινήσεων από τα στελέχη που έλαβαν μέρος σ’ αυτά τα σενάρια.

Κατά αυτή την έννοια και σε υψηλό επίπεδο, όπως λένε με νόημα ανώτατες πηγές και με μια Τουρκία να έχει «ξεφύγει» με τη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο και τη Λιβύη, υπάρχουν επαφές με την Αίγυπτο αλλά και την Γαλλία, να εφαρμοστεί η πρόταση του Καϊρου, περί της κοινής ναυτικής δύναμης.

  • Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως αν δεν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας, για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, απλώς η Άγκυρα θα συνεχίσει να έχει ως προπομπούς τα δικά της πολεμικά πλοία και ν’ ανοίγουν δρόμο στα παράνομα εμπορικά με το φονικό φορτίο.

Ήδη αυτό φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο πριν μια περίπου εβδομάδα και μάλιστα έμπειροι Αξιωματικοί σημείωναν ότι αποκαλύφθηκαν ουσιαστικά δυο βασικά στοιχεία στην επιχείρηση της ΕΕ «IRINI»:

Πρώτον ότι δεν υπάρχει αποφασιστικό σχέδιο όταν κάποιο από τα πλοία της ΕΕ έρθει απέναντι από ύποπτο εμπορικό που συνοδεύεται από πολεμικά πλοία (σ.σ. αμφιταλαντεύονται οι Ευρωπαίοι πάνω σε άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας) και.

Δεύτερον πως η επιχείρηση «IRINI» είναι τόσο πρόχειρα σχεδιασμένη που αφήνει μόνο ένα πολεμικό πλοίο μόνο του, απέναντι σε ουσιαστική απειλή.

Η Αθήνα θέλοντας να έχει παρουσία και λόγο στις εξελίξεις στη Μεσόγειο καθώς την αφορούν άμεσα, δήλωσε πρόθυμη να εντάξει πολεμικό πλοίο της έστω στην προσχηματική, απ’ ότι έχει φανεί έως τώρα, επιχείρηση της Ε.Ε., «IRINI».  Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ είναι το μοναδικό πολεμικό πλοίο που διατήρησε την Ευρωπαϊκή σημαία ψηλά στον ιστό της απέναντι στην απειλή των Τουρκικών πλοίων.

Ωστόσο τι θα μπορούσε να πράξει ο κυβερνήτης του Ελληνικού πλοίου που ήταν υπό τις διαταγές του Ιταλού Ναυάρχου, επικεφαλής της επιχείρησης «IRINI», απέναντι στα τρία συνοδευτικά πολεμικά πλοία και στο σύνολο των Τουρκικών επτά μονάδων στην περιοχή;

Η Υπερσύγχρονη Κορβέτα του Αιγυπτιακού Στόλου “El Fateh 971” σε Ελληνικά νερά κατά τη διάρκεια της άσκησης “Μέδουσα”.
Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Εδώ και λίγες ώρες είναι γνωστά τα πυρά που εξαπολύθηκαν από το Ελιζέ κατά της Τουρκίας η οποία φέρεται να έχει έρθει και σε ουσιαστική κόντρα με το Παρίσι στ’ ανοιχτά του Λιβυκού, έξω από την Τρίπολη.

Πηγές από το Παρίσι σημειώνουν ότι έχει συμβεί κάτι σημαντικό κι αυτό η Γαλλία δεν μπορεί εύκολα να το παραβλέψει. Αυτό λένε οι ίδιες πηγές ότι ανάγκασε τον Εμμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει τον ανεπίτρεπτο παρεμβατισμό της Άγκυρας στη Λιβύη καταλογίζοντας της, επιθετική πολιτική με την παρουσία επτά τουρκικών φρεγατών στο Λιβυκό, αλλά και το εξόφθαλμο πλέον «αλισβερίσι» με όπλα για τις δυνάμεις Σάρατζ.

  • Ο Γάλλος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο, εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει». 

Και όπως όλα δείχνουν, η Δευτέρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στο Παρίσι και θα συναντήσει τον ομόλογό του ενώ το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης θα μετέχει στο συμβούλιο εξωτερικών της Ευρώπης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαϊκ Πομπέο.

Η Ευρώπη όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές επιδιώκει στο τέλος της ημέρας και μετά το συμβούλιο να υπάρξει κοινό μήνυμα-ανακοίνωση- κατά της Τουρκίας, με προφανή στόχο η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και τα στρατιωτικά Επιτελεία της Άγκυρας ν’ αποκλιμακώσουν την ένταση που δημιουργούν στη Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

Εντολή από το ΓΕΕΘΑ: Διακλαδικές ασκήσεις στα νησιά με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: