Χάνει τον έλεγχο ο Τραμπ; Οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης του «πλανητάρχη»είναι εφιαλτικοί…

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δολοφονία του George Floyd άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πίσω από όλο αυτό το χάος, υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ήταν ενάντια του Trump από την μέρα που εκλέχθηκε.

Πέρα από τις φυλετικές διακρίσεις και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως της LGBT+ κοινότητας, η έκρηξη της ανεργίας λόγω της πανδημίας και η ραγδαία άνοδος των νεκρών από τον ιό, αποτέλεσαν έναν ακόμη σημαντικό λόγο να κάνει τους Αμερικανούς πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν λίγες μέρες έκανε πρωτοφανείς δηλώσεις για την σύμπραξη στρατού-αστυνομίας ενώ δεν δίστασε να επιτρέψει την είσοδο του Αμερικανικού στρατού στον Λευκό Οίκο. Αρκετός κόσμος που είχε μαζευτεί ειρηνικά έξω από την προεδρική οικία ήρθε αντιμέτωπος με κροτίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Μόλις το πλήθος διαλύθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος περπάτησε στην Lafayette Square με τον στρατηγό Mark Milley, βγάζοντας φωτογραφίες, γεγονός που προκάλεσε την οργή των πολιτών και του πολιτικού κόσμου.

  • Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο ανώτατος αξιωματικός του Πενταγώνου ζήτησε δημόσια συγγνώμη, αδειάζοντας έτσι τον Trump και την πολιτική του. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν έπρεπε να το κάνει και πως ο στρατός δεν πρέπει να εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική της χώρας.
  • Λίγο πριν την απολογία του Milley, ο Trump τα έβαλε και με τον πρώην υπουργό Άμυνας, στρατηγό Jim Mattis κατηγορώντας τον δημόσια για ανικανότητα. Ο άλλοτε «mad dog» του Αμερικανικού στρατού αποκάλεσε τον Trump ως απειλή για το σύνταγμα της χώρας, παίρνοντας το χειροκρότημα όλων των πολιτικών αντιπάλων του Αμερικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους καταδίκασαν τις αυταρχικές ενέργειες του Trump. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και ο Γερουσιαστής Chuck Schumer έστειλαν κοινή επιστολή που ζητούσαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Lafayette Square καθώς οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και να απαιτούν δικαιοσύνη.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε και ο Γερουσιαστής Bernie Sanders, καλώντας τον Trump να μην ενθαρρύνει άλλο τους αστυνομικούς να πυροβολούν και να δώσει εντολή να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις.

Δεν λείπουν όμως και οι εσωτερικές διαφωνίες στο στρατόπεδο του Trump.

Η Γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Elisabeth Warren έφερε προς ψήφιση νομοσχέδιο που ζητάει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων και ορισμένων αιθουσών του Καπιτωλίου που έχουν ονόματα στρατηγών από την εποχή του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Ο Donald Trump αφού αποκάλεσε τη Γερουσιάστρια «Ποκαχόντας», παρότρυνε όλους τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές και ειδικά τους γηραιότερους, να μην πέσουν στην παγίδα των Δημοκρατικών ενώ έκανε λόγο για παραχάραξη της ιστορίας του έθνους.

Παρόλα αυτά αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να είναι θετικοί στην πρόταση της Warren, ειδικά εκείνοι που δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερες ελπίδες επανεκλογής στις επόμενες εκλογές, όπως ο Mike Rounds (South Dakota). Επίσης ο Γραμματέας του Στρατού, Ryan McCarthy, γνωστός για τις επικίνδυνες αποφάσεις του στην εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων κατά των διαδηλωτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση των Δημοκρατικών, προκαλώντας έτσι έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Αμερικανό πρόεδρο.

  • Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός πως ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα στηρίξει τον Trump στις εκλογές. Ο λόγος για τον George W. Bush. Σε διαδικτυακό του διάγγελμα, ο Bush μίλησε ανοιχτά υπέρ του Joe Biden ενώ κατηγόρησε τον Trump για το χάος που επικρατεί εντός της χώρας.
  • Φυσικά ο Bush δεν θα έπρεπε να μιλάει για χάος καθώς η πολιτική του, εντός και εκτός συνόρων δεν ήταν και η πιο ενωτική. Ωστόσο ο Trump από ότι φαίνεται δεν θα έχει την στήριξη από ανθρώπους του περιβάλλοντός του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένες τις συμμαχίες του.

Επιπροσθέτως, δημοσκοπήσεις έγκυρων μέσων δείχνουν προβάδισμα του Biden με 11 μονάδες. Ο Donald Trump ξέσπασε συγκεκριμένα κατά του CNN, ζητώντας μάλιστα να απολογηθούν οι αρμόδιοι γιατί έβγαλαν τέτοια δημοσκόπιση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δείχνει διατεθειμένος να παραδεχτεί μια ενδεχόμενη ήττα του, για αυτό και ο Joe Biden έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών αν δεν υπάρξει πλήρης κάλυψη των εκλογικών τμημάτων από αντιπροσώπους των Δημοκρατικών.

Οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης του «πλανητάρχη»είναι εφιαλτικοί τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον ίδιο καθώς κρίνεται το μέλλον του στον Λευκό Οίκο.

Τα μέτωπα που ανοίγει καθημερινά είναι πολλά και ο ίδιος χάνει την ψυχραιμία του ενώ δείχνει να έχει εγκαταλείψει την διακυβέρνηση της χώρας καθώς ασχολείται πιο πολύ με το αγαπημένο του twitter και την εκλογική του καμπάνια.

Η εξωτερική πολιτική δείχνει να είναι στον αυτόματο πιλότο και εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς πως ο πρόεδρος έχει χάσει τον έλεγχο και στρέφεται σε άλλες τακτικές που θα του δώσουν χρόνο και ανάσες μέχρι τις εκλογές.

Ο ίδιος πάντως στέκεται σε δημοσκοπικά approvals από τη βάση του κόμματός του και στην στήριξη από την «σιωπηλή πλειοψηφία» των πολιτών που θα του δώσει την νίκη στις εκλογές.

(*) Opinion Writer

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο: Ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Τζόζεφ Μπάιντεν σε μία ταραγμένη Αμερική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: