Στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο: Ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Τζόζεφ Μπάιντεν σε μία ταραγμένη Αμερική

Ο Joe Biden μιλά μέσω βίντεο στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον. EPA, David J. Phillip, POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Η εκλογή Trump το 2016 δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Μετά από οχτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, οι Δημοκρατικοί κατέβασαν ίσως την πιο ακατάλληλη προσωπικότητα, την Hilary Clinton.

Το πρόσωπο της δεν ήταν αυτό που θα μπορούσε να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ώστε να της δώσουν την εκλογική νίκη απέναντι σε έναν δισεκατομμυριούχο showman.

Τι και αν ο σύζυγός της, Bill Clinton, θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς προέδρους των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, όλοι γνώριζαν ότι η Hilary δεν έχει τις δεξιότητες του άντρα της. Παράδοξο ήταν επίσης ότι κατέβηκε στις εκλογές με το όνομα του πρώην προέδρου και όχι με το δικό της, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στα φεμινιστικά ρεύματα.  Η εκλογή Trump λοιπόν ήρθε λογικότατα.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια και κοντεύουμε στη λήξη της θητείας του Αμερικανού προέδρου και μπαίνουμε πρόσω ολοταχώς στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μονάχα που η συγκεκριμένη προεκλογική περίοδος δεν θα είναι ίδια με τις άλλες καθώς θα δούμε αρκετούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας του COVID-19. Πολλά συνέδρια και από τα δύο κόμματα θα γίνουν διαδικτυακά ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να στηθούν και ψηφιακές κάλπες για την ασφάλεια των πολιτών.

  • Η διακυβέρνηση Trump αν ξεκίνησε με εντάσεις και εξεγέρσεις όσων δεν μπορούσαν να χωνέψουν την νίκη του, εξελίχθηκε σε κάτι πιο ελπιδοφόρο για τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Ο Trump έκανε πράξη το οικονομικό συμμάζεμα της οικονομίας και έκλεισε αρκετές συμφωνίες που έδωσαν το φιλί της ζωής σε ένα σύστημα που αιμορραγούσε.
  • Μέσα σε αυτά υπήρξε ραγδαία ιστορική μείωση της ανεργίας. Βέβαια η συγκεκριμένη επιτυχία οφείλεται και στις πολιτικές του Obama. Απλώς ο Donald Trump συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.

Τεράστιες φορολογικές μειώσεις και οικονομικές ανάσες ήταν γεγονός.

Η δημοφιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν στο ζενίθ κυρίως μέχρι το 2018. Το ίδιο διάστημα, το χρηματιστήριο της Wall Street έπιασε το ιστορικό «Bull-Market» για πρώτη φορά στα χρονικά.  Στην εξωτερική πολιτική, είδαμε μαεστρική ψυχραιμία στις εντάσεις με την Βόρεια Κορέα και τον ατίθασο Kim Jong-Un. Εν τέλει, οι δύο ηγέτες κατέληξαν να δώσουν τα χέρια και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου που θα εξόντωνε τον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί προεδρίας Trump, οι ΗΠΑ δεν εισέβαλλαν σε καμία χώρα με τον στρατό τους κάτι που συνηθίζαμε να βλέπουμε με άλλες κυβερνήσεις. Βέβαια δεν είναι άγνωστο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε απίστευτες πιέσεις σε εξωτερικούς του αντιπάλους, όπως ο Nicolas Maduro της Βενεζούελας, αρχικά με την αναγνώριση του μη εκλεγμένου Juan Guaido ως προέδρου της χώρας και δεύτερον με οικονομική ασφυξία μέσα από κυρώσεις και αποκλεισμούς.

Και ενώ ο Trump κέρδιζε σε πολιτικό επίπεδο, οι αντίπαλοι του είχαν εγκλωβιστεί. Οι Δημοκρατικοί μέσα από ένα «κυνήγι μαγισσών» προσπαθούσαν απελπισμένα να αμαυρώσουν τη φήμη του Αμερικανού προέδρου. Πρώτα με το ερωτικό σκάνδαλο με την Stormy Daniels και ύστερα με τις κατηγορίες για διαφθορά. Οι Δημοκρατικοί δίχως ηγεσία και χωρισμένοι σε στρατόπεδα, όπως το 2016 στις εκλογές, το μόνο που κατάφερναν ήταν να εξασφαλίζουν την επανεκλογή του Trump.

Οι μόνες λογικές φωνές μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου ήταν εκείνες των Bernie Sanders και Kamala Harris.

Ο Γερουσιαστής του Vermont, αν και δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, συνέχισε τον αγώνα του ξεσκεπάζοντας με αριθμούς τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη. Συχνά έκανε λόγο για αύξηση της περιουσίας του αλλά και για ψήφιση ευνοϊκών νομοσχεδίων που θα απέφεραν περαιτέρω κέρδη στα ταμεία της οικογένειας Trump και των φίλων του. Στον ίδιο ρυθμό και η Kamala Harris, Γερουσιάστρια της California και μάχιμη νομικός. Έφτασε στα άκρα την υπόθεση εμπλοκής των Ρώσων στις τελευταίες εκλογές με αποτέλεσμα να υπάρχουν απειλές για εκείνη. Υπήρξε μάλιστα η τάση #LetKamalaTalk που πήρε μεγάλη έκταση και δεν άφησε ανεπηρέαστο μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης.

Και οι δύο Γερουσιαστές έθεσαν υποψηφιότητα για να λάβουν το χρίσμα της προεδρίας των Δημοκρατικών το 2020. Ωστόσο υπήρξε ένα ακόμη πρόσωπο που λίγο πολύ, αρκετοί περιμέναμε ότι θα εμφανιζόταν. Ο Joe Biden. Πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Obama και έμπειρος πολιτικός, έθεσε για τρίτη φορά υποψηφιότητα. Οι προηγούμενες δύο ήταν το 1988 και το 2008.

  • Ο ακούραστος Biden, ποντάρει στην διακυβέρνηση Obama. Ο κόσμος γνωρίζει τα πιστεύω του και πολλές φορές αυτοαποκαλείται «dealmaker» θέλοντας να σπάσει το μονοπώλιο του Trump στον επιχειρηματικό κόσμο. Βέβαια για αυτό υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες, καθώς ο Biden ουδέποτε είχε σχέση με επενδυτές και real estate.
  • Ωστόσο το πρόγραμμα για τη συνέχιση του Obamacare στην υγεία, η στροφή στην πράσινη ενέργεια και η εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν κλειδιά της προεκλογικής του ατζέντας.

Ο πρώην VP κατάφερε να πάρει το χρίσμα αφού ο Sanders αποσύρθηκε αλλά ένωσε τη φωνή του και τον αγώνα του με τον αντίπαλο του. Μάλιστα δεν δίστασε να παροτρύνει τους οπαδούς του να στηρίξουν τον Biden όπως θα στήριζαν εκείνον. Και κάπου εδώ η ιστορία αλλάζει. Ενώ μέχρι ένα σημείο οι Dems ήταν σκορπισμένοι στους πέντε ανέμους, τώρα βρίσκονται ενωμένοι. Όλοι οι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την εκστρατεία για βγει από την μέση ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι στα δύσκολα ο Trump χάνει τα λογικά του. Σεξιστικές δηλώσεις στο press room λάμβαναν χώρα, υπενθυμίζοντας τα ιδεολογικά του πιστεύω. Με το ξέσπασμα της πανδημίας στηρίχθηκε σε δηλώσεις που δεν είχαν σχέση με την επιστήμη και με ανευθυνότητα κάλεσε τους πολίτες να πιουν αντισηπτικά. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφτασαν τους 178 χιλιάδες και πολλά video ήρθαν στη δημοσιότητα με τον πρόεδρο να παίζει golf αντί να δείχνει λίγο σεβασμό και σοβαρότητα όπως ορίζουν οι συνθήκες.

Κυβερνήτες πολλών πολιτειών όπως του Michigan έκαναν λόγω για αδράνεια του συστήματος να προμηθεύσει το σύστημα υγείας με test και λοιπά ιατρικά υλικά. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ούτε μπατονέτες. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η αποφάση του Trump να αποσύρει την χρηματοδότηση από πλευράς ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι είναι  υπογείως ελεγχόμενος από την Κίνα, την οποία κατηγορεί καθημερινά για το ξέσπασμα της πανδημίας.

Και  μέσα σε όλα αυτά έρχεται η δολοφονία του George Floyd. Ακόμη ένας μαύρος πέφτει νεκρός από τα χέρια της αστυνομίας. Ο πρόεδρος αντί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους ώθησε τις αρχές να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό όταν ξέσπασε η λαϊκή οργή. Για τις οδομαχίες απάντησε με εκφράσεις που μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές, καθώς δεν δίστασε να πει ότι θα κατεβάσει το στρατό στους δρόμους. Οι εμπρηστικές δηλώσεις ξεσήκωσαν όπως ήταν αναμενόμενο τον κόσμο και πλέον οι ΗΠΑ είναι πιο διχασμένες από ποτέ.

Η δημοφιλία του Trump πέφτει μέρα με τη μέρα. Ωστόσο ο Joe Biden παρακολουθεί συντηρητικά τις εξελίξεις. Γνωρίζει ότι έχει το προβάδισμα δημοσκοπικά λόγω καταστάσεων και όχι επειδή έπεισε τον κόσμο πολιτικά όπως θα έπρεπε να κάνει.

  • Αν δεν γινόντουσαν όλα τα παραπάνω, τώρα ίσως μιλούσαμε για άνετη επανεκλογή Trump. Τώρα όμως τα πράματα είναι αλλιώς. Οι εκλογές του φθινοπώρου θα εξελιχθούν σε πολιτικό θρίλερ. Μπορεί η κοινή γνώμη και ο προοδευτικός κόσμος να επιθυμεί την πτώση του Trump αλλά δεν σημαίνει πως και ο τωρινός πλανητάρχης δεν έχει το κοινό του και τους πόρους ώστε να στήσει την δική του καμπάνια νίκης.

Ας μην ξεχνάμε πως αρκετοί δισεκατομμυριούχοι επωφελήθηκαν επί προεδρίας Trump και τώρα ήρθε η ώρα να εξαργυρώσουν το νόμισμα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

(*) Opinion Writer

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

‘Οταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος κατεβάζει το στρατό στους δρόμους σημαίνει ότι απέτυχε: Η “συμβουλή” του Πούτιν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: