Από σήμερα και μέσα τραπεζάκια, εστίαση στα ξενοδοχεία, αλλά και μουσική με ποτά στις παραλίες

Κόσμος κάνει ηλιοθεραπεία σε οργανωμένη παραλία στην Ανάβυσσο, κοντά στην Αθήνα, Σάββατο 16 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Άλλο ένα πολυαναμενόμενο βήμα για την επιστροφή και την ολική επαναφορά στην κανονικότητα γίνεται από σήμερα καθώς επιτρέπεται πλέον και η εστίαση εντός των εσωτερικών χώρων, ανοίγουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, η μουσική και τα ποτά επιστρέφουν στις παραλίες, την ώρα που οι συστάσεις για την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας συνεχίζονται.

Έτσι, από σήμερα Σάββατο 6 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, επιστρέφουν στην εργασία τους 89.000 εργαζόμενοι δηλαδή το 13% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 24% των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοινώνοντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους ΚΑΔ της οικονομίας μας: «μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνονται τα στάδια επανεκκίνησης θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 670.000 εργαζόμενοι δηλαδή το 97% των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή και θα έχουν επαναλειτουργήσει 249.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου, ολοκληρώνεται με ελάχιστες εξαιρέσεις η επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι προηγούμενο επανεκκίνησης μετά από υγειονομική κρίση δεν έχει ξαναϋπάρξει στη σύγχρονη ιστορία και επομένως κάθε βήμα μελετήθηκε πολύ, ενώ από τις 28 Απριλίου που ξεκίνησαν τα στάδια επανέναρξης, «από τα μέχρι στιγμής αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα κρίνεται ότι, οι κανόνες λειτουργίας φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και τηρούνται με ελάχιστες εξαιρέσεις».

 • Κωδικοποιημένα σημειώνεται από σήμερα επιτρέπονται τα εξής:
  – η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους
 • – η λειτουργία των εστιατορίων στα ξενοδοχεία
 • – η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο
 • – η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις
 • – οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο
 • – οι υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος

 

Πρέπει να επισημανθεί πως μπορεί ο καιρός να μην είναι κι ο καλύτερος σύμμαχος για το τριήμερο που ξεκίνησε από σήμερα λόγω και της αργίας του Αγίου Πνεύματος τη Δευτέρα και την ίδια ώρα διατηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς, ωστόσο η σημερινή σημαντική άρση των περιορισμών αναμένεται ως ανάσα για τους επιχειρηματίες χιλιάδων επιχειρήσεων, εργαζομένων, αλλά και πολιτών ευρύτερα.

Τα μέτρα για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων σε εστιατόρια

Πάντως, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις λειτουργίας στο εσωτερικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τονίζοντας ότι: Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ΚΑΔ 56.30.10.09, 56.30.10.10 και 56.30.10.11, απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρος παραμονής των πελατών.
Παράλληλα, καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων ως εξής:

 • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.
 • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,20 μ.
 • Όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,80 μ.
 • Παράλληλα για την προσφορά γευμάτων από υπηρεσίες τύπου catering  και τη λειτουργία των εστιατορίων θα ισχύουν τα εξής:
 • Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας των γευμάτων και με άνοιγμα ικανό να πραγματοποιείται με ασφάλεια το σερβίρισμα των καταναλωτών.
  Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
 • Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων π.χ. φρούτα, γλυκά.

Κι από τη Δευτέρα restart και για άλλες επιχειρήσεις

Επίσης, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επαναλειτουργούν:

 • κέντρα διασκέδασης
 • νάιτ κλαμπ
 • μπουάτ
 • ντισκοτέκ
 • καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
 • ίντερνετ καφέ
 • Επανεκκινούν επίσης οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα και οι ψυχαγωγικές μη-αθλητικές λέσχες χωρίς όμως εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, naftemporiki.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Παράταση μέτρων σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας: Περιορισμός της κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας του Πολυκάστρου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal