Σύρραξη επιστημόνων: Ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ραούλ, οργίλος κατά έρευνας που “ακυρώνει” την χλωροκίνη

FILE PHOTO: Με προστατευτικές μάσκες και στολές οι ειδικοί φροντίζουν ασθενή στη Μονάδα Φροντίδας στο Royal Papworth Hospital του Cambridge στη Βρετανία. EPA, NEIL HALL μέσω ΚΥΠΕ




Ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ, ο επιστήμονας που δημοσιοποίησε θεραπεία ασθενών covid-19 με τη χρήση χλωροκίνης, επέκρινε οργισμένος σήμερα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση  The Lancet.

Την ίδια στιγμή οι σχέσεις της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζονται καλύτερα από τη λέξη “κόλαση”. Η σύγκρουση είναι άνευ προηγουμένου (ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ).

Ο Ντιντιέ Ραούλ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την “ημιτελή” διότι πραγματοποιήθηκε “από ανθρώπους που δεν έχουν δει ασθενείς. ”

“Πώς θέλετε να είναι δυνατόν μια ημιτελής μελέτη, που έγινε με βάση “μεγάλα δεδομένα” (big data) να αλλάξει αυτό που έχουμε πετύχει;” τόνισε ο Ντιντιέ Ραούλ του Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) Méditerranée Infection στη Μασσαλία (νότια Γαλλία), σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος.

“Εδώ (στο IHU), πέρασαν από τα χέρια μας 4.000 άνθρωποι, πιστεύετε πως πρόκειται να αλλάξω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με ‘big data’, που είναι ένα είδος εντελώς παραπλανητικής φαντασιοκοπίας, που λαμβάνει δεδομένα των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη, που μπλέκει τα πάντα, που συνδυάζει θεραπείες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη δόση που χορηγήθηκε”, τονίζει ο καθηγητής Ραούλ.

  • Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η “πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη” που δείχνει με “ισχυρές στατιστικές ενδείξεις” ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη “δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19”, σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ Μαντίπ Μέχρα.

“Τίποτα δεν θα σβήσει αυτό που είδα με τα μάτια μου”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ραούλ. Ο Γάλλος καθηγητής ισχυρίζεται, πως στην ομάδα της έρευνάς του με 3.600 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ένα αντιβιοτικό), “η θνησιμότητά της είναι η χαμηλότερη στον κόσμο (…) στο 0,5%”.

Ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ, ο οποίος επιμένει πως η χλωροκίνη σώζει από τον Covid-19. Photo via Facebook@DidietRaoult

Στη μελέτη όμως που δημοσίευσε το The Lancet, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.

  • «Δεν ξέρω αν αλλού η υδροξυχλωροκίνη σκοτώνει, αλλά εδώ έχει σώσει πολλούς ανθρώπους», διαβεβαιώνει από τη δική του πλευρά ο Ραούλ.

Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά επίσης την υπόθεση ότι η θεραπεία αυτή προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, διαβεβαιώνοντας πως στη Μασσαλία δεν είχε παρατηρηθεί φαινόμενο αυτού του είδους παρόλο που πραγματοποιήθηκαν “10.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα”.

Ο Ραούλ, που έχει συγκεντρώσει πυρά κι από άλλους επιστήμονες, ολοκληρώνει την παρέμβασή του μέσω βίντεο τονίζοντας: “Πιστεύουμε ότι κάναμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το τέλος της επιδημίας, (…) είμαστε πολύ ήρεμοι για αυτό που κάναμε “.

Η υδροξυχλωροκίνη δοκιμάζεται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ονομασία Discovery.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι έγινε ευρύτατη γνωστή όταν ο Αμερικανός Προεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως την λαμβάνει… προληπτικά κατά του κορωναϊού.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μασαλία, Γαλλία

Γάλλος λοιμωξιολόγος επιμένει πως θεράπευσε 1.003 ασθενείς κορωναϊού με χλωροκίνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: