Γάλλος λοιμωξιολόγος επιμένει πως θεράπευσε 1.003 ασθενείς κορωναϊού με χλωροκίνη

File photo: Ο Γάλλος μικροβιολόγος – λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ. Photo via Twitter@rault_didier




Ο αμφιλεγόμενος Γάλλος μικροβιολόγος – λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στην αντιμετώπιση του κορωναϊόυ, δημοσίευσε νέα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί με βάση το “πρωτόκολλο της Μασσαλίας” όπως αποκαλεί την αγωγή του.

Ωστόσο, οι επικρίσεις για τους ισχυρισμούς του συνεχίζονται καθώς συνάδελφοί του επιμένουν πως η έρευνα δεν έγινε με επιστημονική μεθοδολογία, βασίζεται σε παρατήρηση κι ότι η αναφερόμενη αποτελεσματικότητα βασίζεται σε μικρό δείγμα και σε ασθενείς με ήπια χαρακτηριστικά

Ο Ντιντιέ Ραούλ, επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία του για τον κορωναϊό είναι πολύ αποτελεσματική, αρχικά σε 80 ασθενείς, ενώ στις 29 Μαρτίου, έκανε λόγο για 1003 ασθενείς με κορωναϊό που ανάρρωσαν στη Μασσαλία.  Σχετική ανάρτηση έκανε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, καθώς και στον ιστότοπο του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του,  1003 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο,  θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

Η αγωγή που αναπτύχθηκε από τον Ραούλ βασίζεται στην υδροξυχλωροκίνη. Οι ασθενείς το παίρνουν σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακής επιμόλυνσης.

Η έρευνα δεν έχει δοθεί επισήμως προς δημοσίευση σε ιατρική επιθεώρηση, παρότι ο Ραούλ δηλώνει πως και ο Κινέζο πνευμονολόγος Zhong Nanshan παρατήρησε παρόμοια αποτελέσματα.

Ομάδα επιστημόνων κατά των fake news στην Υγεία, επέπληξα τον 68χρονο καθηγητή, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση από τον Ραούλ των τελευταίων του ευρημάτων στο Ιντερνετ μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου, επεχείρησε να μετριάσει την κουβέντα που θέλει το φάρμακο αυτό να αποτελεί το φονικό όπλο για τον ιό.

“Οχι, δεν είναι “τεράστιο”, φοβάμαι”, έγραψε στο Twitter. “Είναι μια παρακολουθητική μελέτη [δηλαδή όχι ελεγχόμενη] που έγινε σε 80 ασθενείς με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα. Η πλειονότητα των ασθενών ανάρρωσε από τον COVID19, με ή χωρίς  χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη”.

Ο στατιστικολόγος Τιμ Μόρρις από το τμήμα κλινικών δοκιμών του ίδιου πανεπιστημίου, ήταν ακόμη πιο  δηκτικός

“Εάν αποδειχθεί ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι χρήσιμη” έγραψε στο Twitter, “είναι ντροπή που τα μέλη αυτής της ομάδας θα χαιρετιστούν σαν ήρωες και προφήτες αντί να τους αποδοθούν κατηγορίες για παραπληροφόρηση και αυτοπροβλή σε κρίσιμους καιρούς”.

Σημειώνεται ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, που συχνά πωλείται με την ονομασία Plaquenil, χαιρετίστηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ως παράγοντες που πιθανόν “ν’ αλλάξουν το παιχνίδι”, αλλά οι εμπειρογνώμονες της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένουν μέχρι στιγμής σκεπτικοί και ΄δεν έχουν πειστεί, με τον καθηγητή Αντονι Γώσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, να χαρακτηρίζει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα been hailed as a potential “gamechangers” by Trump, but US government experts are as yet unconvinced, with Dr Anthony Fauci, the head of the US National Institute of Allergy and Infectious Diseases, calling the results so far “ατεκμηρίωτα”.

Αλλος Αμερικανός ειδικός,ο Ντέρεκ Λόβ  επισημαίνει επίσης σημαντικές ελλείψεις στο σχεδιασμό σε μία από τις μελέτες του Ρσούλ, όπως η αλλαγή των κριτηρίων απόρριψης για τους ασθενείς και η έλλειψη δεδομένων για ασθενείς με διάφορα κριτήρια.

Επιπλέον, αν και δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία του Ντιντιέ Ραούλ  ως επιστήμονα, σημειώνει ότι ο Γάλλος ήταν μαζί με άλλους συγγραφέας πολλών επιστημονικά αμφισβητήσιμων άρθρων.

Με πληροφορίες από The Guardian, rfi.fr

Μηχανικοί της Φόρμουλα Ένα κατασκεύασαν συσκευές οξυγόνωσης στη Βρετανία κατά του κορωναϊού

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: