Προκαλούν ανησυχία οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου: Για σχέδιο αποστολής χιλιάδων “μεταναστών” γράφει η Guardian

File Photo: Μια ομάδα μεταναστών περπατάει στις σιδηροδρομικές ράγες αφού διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα από τον ποταμό Έβρο κοντά στο χωριό Χειμώνιο της Ορεστιάδας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Η Ελλάδα ανησυχεί για μια νέα αντιπαράθεση στα σύνορά της με την Τουρκία μετά τις δηλώσεις του  Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστρέψουν σύντομα στα σύνορα καθώς οι δύο χώρες εξέρχονται από τα περιοριστικά μέτρα  λόγω της πανδημίας, γράφει η εφημερίδα Guardian, σε κείμενο της Helena Smith.

Η αναφορά γίνεαι για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αττάλειας DIM TV).

Οι δηλώσεις του Çavuşoğlu σήμαναν συναγερμό στην Αθήνα όπου οι αναλυτές εκφράζουν όλο και μεγαλύτερους φόβους για επανάληψη της κρίσης που ξέσπασε νωρίτερα φέτος όταν ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε πως οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι μετανάστες ελεύθεροι να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Μετά από μια παύση σχεδόν τριών μηνών, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν  έφθασαν στις ακτές της Λέσβου υπήρξαν αρκετές βάρκες  με άνδρες, γυναίκες και παιδιά την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 37.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε  συνθήκες μεγάλου συνωστισμού, οι οποίες έχουν  επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο, ‘’είναι σαφές πως η Τουρκία επιθυμεί τη συνέχιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων ώστε να αποσπάσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για τους γεωπολιτικούς της στόχους. Η ανησυχία μου είναι ότι πολύ σύντομα μπορεί να δούμε μια νέα συνοριακή κρίση’’.

  • Η Frontex, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβλεψε επίσης ότι η χαλάρωση των περιορισμών στην Τουρκία θα οδηγήσει πιθανώς σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να προσπαθήσουν, για άλλη μια φορά, να περάσουν στην Ελλάδα.

Εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας, Die Welt, κάνουν λόγο για  μαζική μετακίνηση ανθρώπων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τις ακτές απέναντι από τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου όταν αρθούν τα εσωτερικά μέτρα περιορισμού.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 5 Μαΐου, αναφέρει ότι αποσπάστηκαν 262 αξιωματικοί για να ενισχύσουν τη συνοριακή περιοχή του Έβρου. Η επιδείνωση της  τουρκικής οικονομίας και η πίεση προς τον ίδιο τον Ερντογάν ενισχύουν  τους φόβους για ενδεχόμενη κρίση.

Η εχθρότητα έχει αυξηθεί αισθητά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπου καταγράφονται υπερπτήσεις  στα  ελληνικά νησιά και παρενοχλήσεις περιπολικών σκαφών από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Greece fears border standoff with Turkey over migrants’ return

Η Liberation ομιλεί για 30 Τούρκους στρατιώτες που τοποθέτησαν μία σημαία στον Έβρο: Τι λέει ο Τούρκος πρέσβης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: