Η Liberation ομιλεί για 30 Τούρκους στρατιώτες που τοποθέτησαν μία σημαία στον Έβρο: Τι λέει ο Τούρκος πρέσβης

File Photo: Η Τουρκία έστειλε τον Φεβρουάριο “πρόσφυγες” και “μετανάστες” στον Έβρο. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την επίθεση… ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Liberation δημοσιεύεται ανταπόκριση του Fabien Perrier, με τίτλο: «Ελληνική ανησυχία μετά από μια τουρκική στρατιωτική κατοχή» και υπότιτλο: Στο επίπεδο του ποταμού Έβρου, ένα μικρό κομμάτι γης αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Τουρκία, αναφέρει η Liberation, έχει αφήσει, από την Πέμπτη, περίπου τριάντα άντρες να εγκατασταθούν και να τοποθετήσουν μια σημαία.

Η επιδημία του Covid-19 μόλις υποχώρησε  και οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησαν ξανά στα σύνορα που οριοθετούνται από τον ποταμό Έβρο.

  • Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι γης που ανήκει στην Ελλάδα και έχει γίνει αντικείμενο φιλονικίας από την Πέμπτη. Αρχικά, Τούρκοι στρατιωτικοί περιπολούσαν εκεί. Τις τελευταίες 48 ώρες, περίπου τριάντα από αυτούς έχουν εγκατασταθεί εκεί και μάλιστα έβαλαν τη σημαία τους σε αυτό το έδαφος της Ελλάδας, χωρίς να εξηγήσουν προς το παρόν τους λόγους για τη χειρονομία τους. Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι Τούρκοι θέλουν να τους κλέψουν ένα κομμάτι εδάφους (…)

Οι μετανάστες έχουν γίνει αντικείμενο παζαρέματος μεταξύ των δύο χωρών. Η Άγκυρα ασκεί πίεση στην ΕΕ, μέσω της Ελλάδας, ανοίγοντας τα σύνορα. Η Αθήνα ενισχύει τα σύνορά της και απορρίπτει τους μετανάστες. Η Ελλάδα θέλει επίσης, να δημιουργήσει ένα τείχος σε αυτό το σημείο διέλευσης… στο οποίο είναι τώρα εγκατεστημένα τα τουρκικά στρατεύματα.

Αν και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, αυτές οι δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες ολοένα και περισσότερο και έχουν ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορά τους.

Αρχικά, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι γης, «μερικές δεκάδες μέτρα», και στη συνέχεια ζήτησε από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, εξηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα είπε στην Libération ότι βρίσκεται «σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους αφού μάθαμε για το πρόβλημα. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφωνία. Είναι μάλλον, ένα τεχνικό πρόβλημα απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που μοιράζονται χερσαία σύνορα. Δεν είναι θέμα, και δεν πρέπει να γίνει» (…)

ΠΗΓΗ: Inquiétude grecque après une occupation militaire turque

Ψευδείς οι ισχυρισμοί περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του Έβρου

H ελληνική κυβέρνηση απέρριψε, την Κυριακή (24 Μαΐου), ισχυρισμούς ότι Τούρκοι στρατιώτες είχαν καταλάβει μια λωρίδα ελληνικού εδάφους στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, όπου η Αθήνα προχωρεί στην επέκταση του φράχτη για να προστατεύσει τα σύνορά της από τους μετανάστες, αναφέρει το Euractiv.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του βρετανικού Τύπου περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατεύματα ήταν «εντελώς ψευδείς».

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Skai TV, ότι «παρατηρήθηκε παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε εδάφη, όπου κάποια ελληνικά στρατεύματα είχαν κάνει προπαρασκευαστικές εργασίες», δεδομένου του γεγονότος, ότι η Αθήνα δεν θα έδινε στην Τουρκία εκ των προτέρων τις συντεταγμένες της επέκτασης του φράχτη του Έβρου. «Θα προχωρήσουμε με την επέκταση του φράχτη. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση να προστατεύουμε το ελληνικό έδαφος », δήλωσε, χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, σε δηλώσεις του το Σάββατο, διεμήνυσε ότι «σε καμία περίπτωση ελληνικό έδαφος δεν έχει καταληφθεί από ξένες δυνάμεις».

ΠΗΓΗ: Greece dismisses reports Turkey occupied Evros river border strip

Ψάχνουν κερκόπορτα στον Έβρο οι Τούρκοι: Βλέπουν την αποτρεπτική ισχύ Στρατού και Αστυνομίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: