Με την προσοχή στην ασύμμετρη απειλή, το Πολεμικό Ναυτικό στρέφει πάντα το βλέμμα του και νότια της Κρήτης

Το Γενικό Επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία περίπτωση μια ενδεχόμενη απόπειρα αποκλεισμού Ελληνικού νησιού. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπορεί η προσοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι επικεντρωμένη στον Έβρο και όλη την θαλάσσια οριογραμμή με την Τουρκία, διότι οι πληροφορίες που φιλτράρονται καθημερινά λένε ότι δεν θ’ αργήσει ιδιαίτερα η γείτονα να δώσει το σύνθημα στους διακινητές των μεταναστών, όμως το βλέμμα και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στρέφεται κάθε μέρα νότια της Κρήτης.

Κάθε Τουρκική κίνηση ελέγχεται και κάθε ρητορική πρόκληση αναλύεται, ώστε η Αθήνα να προλάβει έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό που θα επιχειρήσει η γείτονα, σημείωναν ανώτατες πηγές.

Πάντως μετά την άρση της επέκτασης των μέτρων κατά του Covid-19, το Πολεμικό Ναυτικό έχει προτείνει κι ετοιμάζει μια σειρά από ασκήσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, γεγονός που θα ενισχύσει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή ακόμη περισσότερο.

  • Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν με κάθε τρόπο την Ελληνική διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Κατά συνέπεια οι δόλιες κινήσεις της γείτονος είτε στον εναέριο χώρο της Λιβύης, είτε στην θαλάσσια περιοχή, μπαίνουν διαρκώς σε καθεστώς ανάλυσης από τους Επιτελείς στην Αθήνα και οι προτάσεις των ανωτάτων είναι πως οτιδήποτε πράττει η Τουρκία πρέπει να παίρνει και την ανάλογη απάντηση.

Η διασπορά τριών φρεγατών του πολεμικού στόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο μαρτυρά κατά μια έννοια το ενδιαφέρον της χώρας για την περιοχή, ώστε πάντοτε να υπάρχει η δύναμη που θα φτάσει πρώτη σε μια περιοχή που με πράξεις αμφισβητεί η γείτονα.

Η επιχείρηση «IRINI», έχει προβλήματα μέχρι τώρα λόγω της έλλειψης μέσων κι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρουσία στη μόνιμη δύναμη της «UNIFIL» και τέλος φρεγάτα σε αποστολή σκοπούν είτε στην Κρήτη, είτε στην Κάρπαθο είτε σε όποιο άλλο νησί απαιτείται να βρίσκεται, αναλόγως των εξελίξεων που βλέπουν οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό και τα θαλάσσια σύνορα υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου πάντως βρίσκονται κι άλλες μικρότερες, αλλά ιδιαίτερα ισχυρές μονάδες επιφανείας.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επέμεινε αρκετά στην Ευρώπη ώστε οι υπόλοιποι να πεισθούν πως είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή παρουσία στη Μεσόγειο, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Μέσω της ευρωπαϊκής επιχείρησης θα ελεγχθούν είτε τα Τουρκικά αντανακλαστικά είτε ακόμη και πιθανές Τουρκικές αντιδράσεις. Η Ελληνική «ένσταση» πάντως για την χαμηλή διαθεσιμότητα δυνάμεων και κυρίως μονάδων επιφανείας, που να μπορούν να καλύψουν το εύρος της θαλάσσιας περιοχής, παραμένει και είναι ερωτηματικό αν τελικά θα βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα ή αν η Αθήνα επιβεβαιωθεί.

  • Όλες οι κινήσεις που κάνει η Άγκυρα προς τη Λιβύη, αποδεικνύουν, ότι δεν επιχειρεί, αλλά θέλει με κάθε μέσο και τρόπο να παραμείνει στην περιοχή εκβιάζοντας την υπαγωγή της σε πρωταγωνιστή και ρυθμιστή των εξελίξεων.
  • Το παράνομο Τουρκό-Λιβυκό μνημόνιο είναι το μεγάλο «άγχος» για την κυβέρνηση Ερντογάν διότι πάνω σε αυτό επενδύει μεγάλο μέρος των επεκτατικών βλέψεων που έχει εις βάρος των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η επίδειξη ισχύος την οποία φροντίζει η Τουρκία να προβάλει, αναδεικνύει ότι στόχο έχει να «πατήσει» πόδι σε μια περιοχή που γεωγραφικά όχι μόνο δεν της ανήκει αλλά δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία.

Η παρουσία πάνω από τρεις μήνες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στ’ ανοιχτά της Λιβύης και η εμπλοκή του στην εμφύλια διαμάχη, αλλά και η αεροπορική προσπάθεια επιχείρησης που στέφθηκε- σύμφωνα τουλάχιστον με Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας- από πλήρη αποτυχία, δείχνουν τις προσπάθειες που κάνει η γείτονα να δηλώσει ένα ισχυρό παρόν κάτω από την Κρήτη και λίγο έξω από το όριο του FIR Αθηνών.

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Tρίτο «καυτό» καλοκαίρι για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Aναμένoντας την προκλητική Άγκυρα να “επιτεθεί”…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal