Μαζί με τη νέα Διοίκηση των SOF στην Ελλάδα δειλά-δειλά απογειώνονται και τα ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων

Μια από τις ελάχιστες φορές που στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν το ΝΗ-90 ήταν η άσκηση Salamis Storm, από τις λίγες ρεαλιστικές ασκήσεις σε σενάριο και τηρηθέντες χρόνους. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μαζί με τα πρώτα βήματα και τις νέες διαδικασίες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, πολύ πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ΝΗ-90, πράγμα που αφορά άμεσα και τους Commando Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η υπόθεσή των συγκεκριμένων ελικοπτέρων μάλλον έχει ξεπεράσει τον μύθο για το γεφύρι της Άρτας ή έναν γόρδιο δεσμό που κλήθηκαν να τον λύσουν και να διαπραγματευτούν οι δυο τελευταίοι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Πάντως επειδή ήδη φτάνουν ανταλλακτικά στα Μέγαρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια από τις εντολές είναι να ετοιμαστεί τουλάχιστον το ένα εκ των δυο ελικοπτέρων με τη διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων ώστε να διατίθενται πάντοτε στις ασκήσεις των Ελλήνων SOF, οι οποίοι λένε συχνά ότι το έχουν δει ελάχιστες φορές, μετρημένες στα δάχτυλα.

  • Ένα από τα βασικά συστατικά της νέας εποχής των Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι η ταχύτατη αεροκίνηση αλλά και η ξεχωριστή εκπαίδευση των ιπταμένων ώστε ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία σε πτήσεις που έχουν να κάνουν με την αποστολή των SOF.

Άλλωστε μέχρι στιγμής τα ΝΗ-90, όποτε δεν ξεμένουν από ώρες η αποστολή που κάνουν είναι οι αεροδιακομηδές από το νησί της Σύρου.

Στρατιωτικές πηγές πάντως έλεγαν ότι από τα 21 εκατομμύρια που δόθηκαν ώστε να υποστηριχτούν άμεσα τα ΝΗ-90, στην Πάχη Μεγάρων ήδη φτάνουν τα πρώτα container  με ανταλλακτικά.

ΕΙΔΗΣΗ: ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ “ΒΑΤΡΑΧΙΑ”

Επιτελείς σημειώνουν ότι οι μηχανικοί του 2ου Τάγματος κι όχι μόνο καλούνται τώρα να δώσουν ανάσα στο Τάγμα και ν’ αποδώσουν στους πιλότους τα σύγχρονα ελικόπτερα που για χρόνια «λιάζονται» στην πίστα των Μεγάρων.

Η Ελλάδα έχει παραλάβει δυο ΝΗ-90 με διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων και σύμφωνα με την τροποποίηση θα παραλάβει ακόμη δυο από τα έξι συνολικά που αναμένει. Πηγή: Hellas Journal

Από το 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού υπολογίζουν ότι με ότι ανταλλακτικό φτάνει στο υπόστεγό τους, μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, άρα από το Νοέμβριο και μετά, με βάση τον προγραμματισμό ίσως τέσσερα ΝΗ-90 να είναι ικανά να συνδράμουν στο βαρύ πτητικό έργο των μονάδων στα Μέγαρα.

Μέχρι στιγμής το «απόλυτο εργαλείο» του αεροδρομίου και το ελικόπτερο για όλες τις δουλειές έχει αναδειχτεί το Chinook, ελλείψει του ΝΗ-90, το οποίο τώρα που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος θ’ αναλάβει και αποστολές αεροπυρόσβεσης.

  • Η τροποποίηση της σύμβασης

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυτή την περίοδο το καυτό θέμα για την Αεροπορία Στρατού βρίσκεται ανάμεσα στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους που πρέπει να γνωμοδοτήσει για τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από τη ΓΔΑΕΕ και τα όσα αναγράφονται στην τροποποίηση της συμφωνίας με τη Γαλλία.

Η υπόθεση του 2015, που η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συμβατικές υποχρεώσεις της, σημειώνουν αρμόδια χείλη, «μας κόλλησε στον τοίχο», ενώ έως τότε σε επίπεδο συμβάσεων η Αθήνα είχε να ζητά να είναι υπόλογη η εταιρία.

ΕΙΔΗΣΗ: ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΑ F-35

Αρμόδιοι για να εξετάσουν αυτή την υπόθεση υπάρχουν. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι τα 16 ΝΗ-90 επιτέλους να πάρουν μπροστά.

  • Η τροποποίηση της σύμβασης έχει γίνει, τα πάντα έχουν συμφωνηθεί με την Γαλλική πλευρά κι όπως υπολογίζεται η Αεροπορία Στρατού μέσω της ΓΔΑΕΕ θα χει υποστήριξη (Follow on support) 5ετίας για τα ελικόπτερα ΝΗ-90, ανταλλακτικά, επισκευές, εκπαιδεύσεις και ν’ ακολουθήσει η παραλαβή των άλλων 6 ελικοπτέρων του 2ου Τάγματος.

Πληροφορίες λένε ότι για κάθε νέο ελικόπτερο, η τελική τιμή θα είναι μειωμένη κατά 3 εκατομμύρια, άλλωστε οι τιμές στη Διεθνή αγορά έχουν ήδη πέσει.

Μέσω της διαπραγμάτευσης που έγινε κι όχι από τη μια μέρα στην άλλη, τα 31 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα σε ρήτρες, μετά την εγκατάλειψη των συμβατικών υποχρεώσεων, δεν θα πληρωθούν. Τα χρήματα αυτά έχουν μπει μέσα στη Follow on support των ελικοπτέρων.

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Η εργαλειοποίηση της τουρκικής Π.Α. για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση του Ελληνικού ουρανού στο Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: