Η Σαντορίνη ετοιμάζεται να “ανοίξει” ξανά: Φέτος τα κρουαζιερόπλοια δεν θα επισκεφθούν το νησί…

File Photo: Άποψη της πανέμορφης Σαντορίνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




Ως τμήμα μιας σειράς νέων μέτρων για να ανοίξει ξανά η χώρα για τον τουρισμό, η Σαντορίνη είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που εγκαθιστά πλεξιγκλάς στην παραλία, αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph Travel (κείμενο Heidi FullerLove).

Οι διαφανείς κατασκευές οι οποίες περικλείουν δύο ξαπλώστρες και απέχουν τέσσερα μέτρα, είναι μόνο ένα από τα καινοτόμα σχέδια για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες των  τοπικών επιχειρήσεων που αδημονούν να ανοίξουν τις πόρτες στους τουρίστες την 1η Ιουλίου  «Αυτές είναι δύσκολες στιγμές αλλά προσαρμοζόμαστε , καθώς παίρνουμε την ασφάλεια πολύ σοβαρά », δήλωσε ο Μάρκος Χαϊδεμένος, ιδιοκτήτης του ομίλου Canaves Oia.

Όπως και άλλοι επιχειρηματίες, ο Χαϊδεμένος εισάγει ευέλικτες επιλογές ακύρωσης, αυστηρά μέτρα υγιεινής και  ιδιωτικότητα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους  επισκέπτες από το εξωτερικό. Όπως τονίζει ο ίδιος: ‘’ Επειδή οι περισσότερες σουίτες και βίλες έχουν ξεχωριστές εισόδους, ιδιωτική βεράντα και πισίνες, οι καλεσμένοι μπορούν να έχουν την πλήρη εμπειρία των υποδομών χωρίς να αλληλεπιδρούν με άλλους ».

Η Ηρώ Όρρη, διευθύντρια του Epoque Collection στην Σαντορίνη τονίζει ότι ‘’τα μέτρα θα εφαρμοστούν από την πρώτη στιγμή που θα έρθουμε σε επαφή με τους επισκέπτες στο λιμάνι της Σαντορίνης ή στο αεροδρόμιο όπου θα μετρήσουμε τη θερμοκρασία τους. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν απολύμανση των αποσκευών κατά την άφιξη ενώ διερευνούμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους επισκέπτες κυρίως μέσω μια εφαρμογής με ζωντανή σύνδεση ώστε να περιορίσουμε την αλληλεπίδραση’’, ανέφερε στην εφημερίδα Telegraph  Travel.

  • Ο τουρισμός στο πιο δημοφιλές ελληνικό νησί αρχίζει τον Απρίλιο και μέχρι τα μέσα Μαΐου οι δρόμοι είναι γεμάτοι τουρίστες, αλλά μετά τα περιοριστικά μέτρα από τις 23 Μαρτίου τα σοκάκια είναι έρημα. ‘’Παρατηρήσαμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από χώρες όπως το Η.Β. και οι ΗΠΑ και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρόκειται κυρίως για διαμονές στα τέλη καλοκαιριού ή το φθινόπωρο’’, αναφέρει ο Μάνος Μπορμπουδάκης (Metaxa Hospitality Group).

Σε δημόσια ομιλία προς μέλη της Νέας Δημοκρατίας πριν από τρεις ημέρες, ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης, αποκάλυψε προτεινόμενα πρωτόκολλα υγείας για τους επισκέπτες από το  εξωτερικό, τα οποία συντάχθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και περιλαμβάνουν πιστοποιητικά υγείας που θα εκδίδονται εντός 72 ωρών από την πτήση επιβίβασης και τη δημιουργία καθορισμένων «ξενοδοχείων καραντίνας» για επισκέπτες που βγαίνουν θετικοί στα διαγνωστικά τεστ ενώ βρίσκονται στη χώρα.

Χωρίς κρούσματα μέχρι σήμερα, η Σαντορίνη, το νησί που είναι γνωστό για τον υπερ-τουρισμό του την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να καλωσορίσει τους επισκέπτες. Πάντως, ορισμένοι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων, όπως ο Νίκος Μπουτσίνης  (Santorini Walking Tours) ανησυχούν για την έλλειψη συνοχής αναφορικά με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

«Ανησυχώ πολύ για τη Σαντορίνη που βιάζεται να ξανανοίξει για τουρισμό χωρίς να έχει σαφείς οδηγίες τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους», ανέφερε στην  Telegraph Travel.

«Η ελπίδα μου είναι ότι το σύστημα θα αυτορυθμιστεί, καθώς, τελικά,  δεν θα υπάρχουν τόσοι πολλοί επισκέπτες.» Σύμφωνα με τον Αντώνη Ηλιόπουλο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Σαντορίνης, βρίσκονται σε εξέλιξη νέοι σημαντικοί κανονισμοί.

  • «Φέτος τα κρουαζιερόπλοια δεν θα επισκεφθούν τη Σαντορίνη, οι ημερήσιες κρουαζιέρες θα είναι περιορισμένες και θα ισχύουν περιορισμοί σε όλα τα λεωφορεία και στις μεταφορές», ανέφερε.

«Εκτός από τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο , δεν θα επιτρέπεται στους επισκέπτες να μεταβούν στην Οία για το ηλιοβασίλεμα, υπάρχουν τόσα πολλά άλλα όμορφα μέρη στο νησί. Δεν θα υπάρχουν πλέον λεωφορεία γεμάτα τουρίστες μόνο για το ηλιοβασίλεμα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Plexiglass lounger screens and no more crowded sunsets as Santorini prepares to reopen

Ο Matt Hancock για τις καλοκαιρινές διακοπές      

Οι καλοκαιρινές διακοπές ενδέχεται να ακυρωθούν φέτος, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock, καθώς δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν για την «πραγματικότητα της ζωής» σε μια περίοδο σωματικής απόστασης.

Ο Matt Hancock εμφανίστηκε στο ITV’s This Morning μόλις 24 ώρες μετά την κριτική της κυβέρνησης από τον παρουσιαστή Phillip Schofield για τα μηνύματά του σχετικά με το πώς η χώρα θα αφήσει το lockdown. Σε απάντηση, ο Hancock είπε ότι “πιθανότατα” οι καλοκαιρινές διακοπές θα ακυρωθούν.

«Θα επιδιώξουμε να ανοίξουμε ξανά τη χώρα από τις αρχές Ιουλίου εάν συνεχίσουμε να μειώνουμε με επιτυχία τη διάδοση αυτού του ιού, αλλά νομίζω ότι κάποια κοινωνική αποστασιοποίηση πρόκειται να συνεχιστεί», δήλωσε. «Και το συμπέρασμα από αυτό είναι ότι είναι απίθανο μεγάλες πολυτελείς διεθνείς διακοπές να είναι εφικτές για αυτό το καλοκαίρι. Απλώς νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα της ζωής».

ΠΗΓΗ: Summer holidays likely to be cancelled due to coronavirus, says Matt Hancock

Εύσημα και από τον νομπελίστα Κρούγκμαν: «Πιστέψτε το ή όχι η Ελλάδα συνέτριψε τον κορωναϊό»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: