Εύσημα και από τον νομπελίστα Κρούγκμαν: «Πιστέψτε το ή όχι η Ελλάδα συνέτριψε τον κορωναϊό»

File Photo: Ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. EPA, Fernando Villar




Με μελανά χρώματα περιγράφει σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία, δίνοντας όμως και τα εύσημα στην Ελλάδα που κατάφερε να «συντρίψει», όπως λέει τη σχετική καμπύλη του κορωναϊού.

Αναφερόμενος στα της αμερικανικής οικονομίας, ο Πολ Κρούγκμαν λέει ότι η ύφεση δεν θα είναι η χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης και επιτίθεται στην κυβέρνηση Τραμπ εγκαλώντας την πως κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει «ύφεση πλήρους κλίμακος».

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι τάχιστη εάν τεθεί υπό έλεγχο ο κορωναϊός.

Αλλά το να τεθεί υπό έλεγχο, σημειώνει, δεν σημαίνει επιπεδοποίηση της καμπύλης αλλά συντριβή της, δηλαδή δραστική μείωση των κρουσμάτων, διατήρηση υψηλού ρυθμού διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ σε νέες εστίες σε συνδυασμό με ιχνηλάτηση επαφών έτσι ώστε όσοι προσβάλλονται να μπαίνουν σε καραντίνα

Και σε αυτό το σημείο έρχεται η αναφορά του στην Ελλάδα: «Το να συντρίψεις την καμπύλη δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ πιθανό. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες, από τη Νότιο Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία έως την –πιστέψτε το ή όχι-  την Ελλάδα, το έχουν ήδη επιτύχει».

Πηγή: The New York Times, Paul Krugman: How to Create a Pandemic Depression

Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει βιώσιμο ακόμα και μετά τα μέτρα για την πανδημία, εκτιμά ο Ρέγκλιγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: