Η Κίνα βλέπει ακόμη κι “ένοπλη σύγκρουση” με τις ΗΠΑ: Ξεπερνά την εποχή Τιενανμέν η διεθνής εχθρότητα λόγω ιού, υποστηρίζει

File photo: Ακόμη και την εποχή της εξέγρσης της Τιενανμέν ξεπερνά το διεθνές αντι-κινεζικό συναίσθημα, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, φέρεται να εκτιμά το Πεκίνο. Στη φωτο η σημαία της Κίνας κυματίζει μεσίστια στην πλατεία Tiananmen, στο Πεκίνο, για τους νεκρούς του κορωναϊού. EPA, WU HONG




Εσωτερική κινεζική αναφορά προειδοποιεί ότι το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ογκούμενο κύμα εχθρότητας λόγω της έκρηξης της πανδημίας του κορωναϊού –  εχθρότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ σε σύγκρουση.

Το περιεχόμενο της αναφοράς κοινοποίησαν  στο πρακτορείο Reuters άτομα που έχουν γνώση του εμπιστευτικού κειμένου.

Η αναφορά, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένη μήνα από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας σε ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Σι Ζιπινγκ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αντι-κινεζικό συναίσθημα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδό του από την καταστολή της εξέγερσης της Πλατείας Τιενανμέν, το 1989.

Ως εκ τούτου, το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κύμα αντι-κινεζικών αισθημάτων που καθοδηγούν οι ΗΠΑ ως απότοκο της πανδημίας και χρειάζεται [η Κίνα] να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του. Οι πηγές αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητά τους λόγω των ευαίσθητων πληροφοριών που μεταφέρουν.

Η αναφορά συντάχθηκε από τα Ινστιτούτα Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας  (CICIR), ένα think tank που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, του ανώτατου οργανισμού πληροφοριών της Κίνας.

Το Reuters δεν διάβασε την περιγραφόμενη αναφορά. Το περιεχόμενό της περιγράφτηκε από τις πηγές του “με άμεση γνώμη των ευρημάτων” της έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

“Δεν έχω σχετική πληροφόρηση” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με την αναφορά, ενώ το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας δεν προσφέρει δυνατότητα δημόσιας επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του.

Το CICIR, ένα  think tank με βαρύτητα και επιρροή, το οποίο μέχρι το 1980 βρισκόταν στο εσωτερικό του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας και συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα.

Οπως αναφέρει στο τηλεγράφημά του, το Reuters δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό η αν μη τι άλλο εντυπωσιακή εκτίμηση που παρατίθεται στην αναφορά αντανακλά τις θέσεις των κρατικών ηγετών της Κίνας, και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την πολιτική της Κίνας.

Ομως, η παρουσίαση της αναφοράς δείχνει πόσο σοβαρά εισπράττει το Πεκίνο την απειλή οικοδόμησης ενός κύματος που θα μπορούσε να απειλήσει αυτό που η Κϊνα θεωρεί ως στρατηγικές της επενδύσεις στο εξωτερικό και την άποψή της για τα επίπεδα ασφαλείας που διαθέτει.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδά τους εδώ ΄και δεκαετίες, με την δυσπιστία να βαθαίνει ανάμεσα στις δυο πλευρές και τις τριβές να αυξάνονται σε θέματα που ξεκινούν από τις κατηγορίες των ΗΠΑ για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου , τις τεχνολογικές πρακτικές της Κίνας, την διαμάχη για το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και φυσικά, τον κορωναϊό.

Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters  καταλήγει ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την άνοδο της Κίνας σαν μια οικονομική απειλή αλλά και απειλή για την εθνική της ασφάλεια καθώς επίσης και σαν μια πρόκληση για τις δυτικές δημοκρατίες. Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να υποσκάψει το κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα υπονομεύοντας την δημόσια εμπιστοσύνη απέναντί του.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν “ειδική ευθύνη” να ενημερώσουν το λαό τους και τον κόσμο για την απειλή του κορωναϊού “αφού ήταν οι πρώτοι που τον έμαθαν” απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορταγκους, όταν ερωτήθηκε από Reuters.

Με πληροφορίες από Reuters

Ο Πομπέο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν “τεράστιες αποδείξεις” ότι ο ιός ήρθε απ’ το εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: