Ο Πομπέο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν “τεράστιες αποδείξεις” ότι ο ιός ήρθε απ’ το εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προσέρχεται σε ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, στον Λευκό Οίκο. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορωναϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της νόσου Covid-19.

  • «Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε.

  • «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο Μάικλ Πομπέο ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας.

«Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε.

«Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

Ο Πομπέο δεν ανέφερε ότι ο ιός κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο, σημειώνοντας ότι συμφωνεί με την αναφορά του Γραφείου του Διευθυντή Πληροφοριών που απέκλεισε προσφάτως γενετική μετάλλαξη η κατασκευή του ιού από τον άνθρωπο.

Η προέλευση του ιού έχει γίνει σημείο σύγκρουσης στη διάρκεια της πανδημίας και διαρκώς πυροδοτεί την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

“Είδα αυτά που είπε η κοινότητα πληροφοριών”, δήλωσε ο Πομπέο μιλώντας στην εκπομπή “This WeeK” του ABC. “Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι κάνουν λάθος”, πρόσθεσε αποφεύγοντας να πει εάν οι Κινέζοι απελευθέρωσαν εσκεμμένα τον ιό.

“Η Κίνα συμπεριφέρθηκε όπως συμπεριφέρονται τα αυταρχικά καθεστώτα, προσπάθησε να καλύψει, να κρύψει και να μπερδέψει. Χρησιμοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σαν εργαλείο της να κάνει το ίδιο”, είπε ο Πομπέο και κατέληξε:

“Είναι μια συνεχιζόμενη απειλή, μια συνεχιζόμενη πανδημία”, είπε ο Πομπέο. “Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να μπλοκάρει την πρόσβαση στον δυτικό κόσμο, στους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου, προκειμένου να καταλάβουν τί ακριβώς συνέβη”.

Πηγή: Bloomberg

Η επίθεση του Τραμπ εναντίον της Κίνας συνεχίζεται: Επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στο Πεκίνο για τον ιό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: