Η αυστηρή απάντηση Τσιόδρα στον καθηγητή του ΑΠΘ που τον αμφισβήτησε δημόσια

File photo: Διασώστες φορώντας προστατευτικές στολές ετοιμάζονται για να μεταφέρουν στο ασθενοφόρο ασθενη από την ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι όπου εντοπιστήκαν κρούσματα με κορονοϊό, στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Το πρωί ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας αμφισβήτησε τις μεθόδους του Σωτήρη Τσιόδρα για την καταγραφή των θανάτων από τον covid-19.

Το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επίσης καθηγητής, απάντησε στις επικρίσεις με αυστηρό ύφος, χωρίς να αναφερθεί στο όνομά του, χαρακτηρίζοντάς τις «φιλολογία». Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη «φιλολογία», όπως είπε, για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορωναϊό, λέγοντας ότι δεν έχουμε εφεύρει τρόπο στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

«Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους», είπε. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΫ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορωναϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωναϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθηγητής του ΑΠΘ αμφισβητεί τον Τσιόδρα: «Επινόησε μέθοδο που δίνει ψευδή εικόνα θνητότητας»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: