Ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή

File Photo: Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε τηλεδιάσκεψη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, STR




Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού θα παρουσιάσει το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα συμμετάσχει στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στις 13:00.

Το ζήτημα, εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους Υπουργούς. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού».

  • Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τα μέτρα αφορούν «τη ένταξη στην περίμετρο αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού». Η σχετική προαναγγελία για την περαιτέρω στήριξη του χώρου είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

Ήδη στο αρμόδιο υπουργείο έχουν διατεθεί 15 εκατ. ευρώ και σήμερα θα εξειδικευτεί πώς το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τον χώρο του πολιτισμού, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν και κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.

  • Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, από την Υπουργό Πολιτισμού, διπλασιάζεται το ποσό επιχορηγήσεων για το θέατρο, από ένα, σε δύο εκατομμύρια ευρώ, για το 2020. Επίσης, η θεατρική περίοδος 2020-2021, επεκτείνεται ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και δρομολογείται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημιουργών Θεάτρου.

Σωματεία εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 12 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή.

  • «Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα», επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους και ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης.

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί!» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η ανακοίνωση καλεί σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

-Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

-‘Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

-Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Βολές της αντιπολίτευσης
Πλήρη απουσία σχεδίου και ερασιτεχνική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για τη στήριξη των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του Πολιτισμού, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Υπογράμμισε την ανάγκη για μια «γενναία επιδοματική πολιτική», αλλά και για «ενεργητικές πρωτοβουλίες», όπου ο πολιτισμός θα μπορούσε να επιβιώσει και με νέους τρόπους, όπως για παράδειγμα «πολύ μικρές, πολλές μικρές παραστάσεις, δεκάδες παραστάσεις στις πόλεις, στην περιφέρεια, μουσικές παραστάσεις, θεατρικές παραστάσεις, όπου δεν είναι ανάγκη οι άνθρωποι να συνωστίζονται. Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες αρκεί να υπάρχει η βούληση της χρηματοδότησης, της στήριξης από την πλευρά της πολιτείας», είπε.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Πρόταση Νόμου, η οποία περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, που διαχρονικά μαστίζεται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση, τονίζοντας την ανάγκη «για άμεση λήψη ολόπλευρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης για το σύνολο των εργαζομένων στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επιβίωσή τους».

Η κ. Μενδώνη έπρεπε να είχε φύγει χθες από το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Πολιτισμού του ΜέΡΑ25.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μακρόν ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζομένων στις τέχνες και στον πολιτισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: