Ο Μακρόν ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζομένων στις τέχνες και στον πολιτισμό

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε τηλεδιάσκεψη με καλλιτέχνες. EPA, LUDOVIC MARIN




Το γαλλικό κράτος θα επεκτείνει την εισοδηματική στήριξη σε εργαζόμενους στη βιομηχανία των τεχνών και του πολιτισμού, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τις δουλειές τους στη διάρκεια του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε πιέσεις προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που είναι γνωστοί στη Γαλλία ως ‘περιοδικά εργαζόμενοι’, δηλ καλλιτέχνες ή τεχνικοί στον κόσμο του θεάματος που εργάζονται κατά περιόδους και κατά περιόδους είναι άνεργοι. Περιλαμβάνονται χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, και δημιουργοί που συμμετέχουν σε φεστιβάλ οι δουλειές των οποίων περιστρέφονται συχνά γύρω από εαρινά και καλοκαιρινά φεστιβάλ. Οι εργαζόμενοι αυτοί θεωρούνται ως οι “ξεχασμένοι” της κρίσης.

Επωφελούνται από ένα ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης έναντι της ανεργίας βάσει του οποίου λαμβάνουν έναν μηνιαίο μισθό που καταβάλλει το κράτος δεδομένου ότι έχουν εργαστεί για 507 ώρες σε ένα διάστημα 12 μηνών.

Όμως οι εργαζόμενοι λένε πως αυτοί οι 12 μήνες δεν μπορούν να συμπληρωθούν λόγω του lockdown, που στη Γαλλία οδήγησε στο αναγκαστικό κλείσιμο θεάτρων, αιθουσών συναυλιών και κινηματογράφων καθώς και στην ακύρωση των φεστιβάλ.

«Πολλοί ‘περιοδικά εργαζόμενοι’ δεν μπορούν να συμπληρώσουν τις ώρες τους”, είπε ο Μακρόν έπειτα από βιντεοδιάσκεψη με εκπροσώπους τους και τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει η κυβέρνηση να δεσμευθεί σε μια 12μηνη παράταση των πληρωμών που γίνονται τώρα από τα τέλη Αυγούστου και έως τον Αύγουστο του 2021.

Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να θέσει σε εφαρμογή «ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων παραγγελιών» που θα απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες. Επίσης, τα σχολεία που θα ανοίξουν προσεχώς θα έχουν «ανάγκη από ‘περιοδικά εργαζόμενους’» τις ερχόμενες εβδομάδες, είπε.

Αν και η Γαλλία σχεδιάζει να αρχίσει να βγαίνει σιγά σιγά από το lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών θα παραμείνουν κλειστοί για μεγαλύτερο διάστημα. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους δεν θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 25.500 ανθρώπους στη Γαλλία, που είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο με τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

 

To Boss, η Scialfa, o Van Morisson, o Bob Dylan δίνουν ραντεβού στις 5 Ιουνίου για τον Dion

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: