Το άξεστο παζάρι της μάσκας: Ο Ερντογάν γυρεύει κατανόηση από τον Τραμπ σε αντάλλαγμα της αλληλεγγύης

Τραμπ και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους τον Νοέμβριο του 2019. EPA/ERIK S. LESSER




Μνημείο χοντροκομμένης διπλωματικής κίνησης και άξεστου ανατολίτικου παζαριού από τον Ερντογάν.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την πολυδιαφημισμένη από την Αγκυρα αποστολή υγειονομικού υλικού προς τις ΗΠΑ και με την τουρκική οικονομία στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο Ερντογάν έστελνε επιστολή στον Πρόεδρο Τραμπ με την οποία ζητούσε καλύτερη κατανόηση από το αμερικανικό κογκρέσο της στρατηγικής σημασίας των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Το γράμμα Ερντογάν έφθασε στις ΗΠΑ την Τρίτη, μαζί με την αποστολή του ιατρικού υλικού που έστειλε η Τουρκία, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν προστατευτικές στολές και μάσκες.

Ωστόσο η δημοσιοποίηση του γράμματος έγινε από την Αγκυρα σήμερα.

«Ελπίζω ότι στην προσεχή περίοδο, με το πνεύμα της αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Κογκρέσο και τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα καταλάβουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών μας», αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος στην επιστολή του.

Και προσθέτει ότι ελπίζει ότι οι δύο αυτοί παράγοντες «θα δράσουν κατά τον τρόπο που επιβάλλει η κοινή μας μάχη απέναντι στα κοινά μας προβλήματα».

Το Κογκρέσο έχει απειλήσει με επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S – 400 από τη Ρωσία, αλλά η πανδημία έχει καθυστερήσει το σχέδιο ενεργοποίησης του συγκεκριμένου συστήματος εκ μέρους της Τουρκίας.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, επίσης, Τούρκοι αξιωματούχοι ομολογούσαν ότι είχαν ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την πιθανή σύσταση μίας γραμμής στήριξης από την FED αλλά και άλλους τρόπους να αντιμετωπισθεί το οικονομικό κραχ που απειλεί την Τουρκία μετά (και) την πανδημία

Με πληροφορίες από Reuters

Για ψυχολόγο ο Ακάρ: Τη μια ικετεύει να μην γίνουν ασκήσεις στο Αιγαίο κι από την άλλη στέλνει μαχητικά για υπερπτήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: