Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή, το Πάσχα θα εορτασθεί σε καθεστώς περιορισμού, γράφει η Le Monde

Στο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι Κορίνθιας τελέσθηκε η ακολουθία της αποκαθήλωσης της Μεγάλης Παρασκευής, από τον ιερέα Παπανίκο, χωρίς πιστούς παρά μόνο με τους ψάλτες και το νεωκόρο του ναού λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό , Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Στον εορτασμό του Πάσχα, για πρώτη φορά,  με κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς, αλλά με προβολή των Λειτουργιών, μέσω της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ,  αλλά και στην πρωτιά της Ελλάδας, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde.

Επισημαίνει ότι, σε μία χώρα, όπου το 90% των Ελλήνων είναι Ορθόδοξοι και δεν υπάρχει διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι «ασήμαντη».

Σημειώνει ταυτόχρονα τη «πλήρη κατανόηση» της Ιεράς Συνόδου «στην αγωνία των Αρχών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», χωρίς να   παραλείπει αναφορά και στις περιπτώσεις των δύο ιερέων, που εκτέλεσαν κρυφά θειες κοινωνίες, αλλά και σε «ανυπάκουους» κατοίκους του χωριού Δερβένι, που σκοπεύουν το Σάββατο βράδυ, να πάνε στην Εκκλησία για την Ανάσταση.  

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την άμεση αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας σε μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία θα απαιτούσε κινητοποίηση υπαλλήλων και θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος, προσθέτοντας, ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι έχουν γίνει αυστηρότεροι σε δρόμους, σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια, με επιβολή τις τελευταίες ημέρες προστίμων 150 ευρώ σε άνω των 40.000.

Προβάλλεται η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, «Φέτος, δεν θα γιορτάσουμε το Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε αρνί στη σούβλα στις αυλές μας και δεν θα πάμε στην εκκλησία. Θα μείνουμε στο σπίτι, όπου μπορούμε πάντα να ψήσουμε αρνί στο φούρνο για να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας», με την δημοσιογράφο να σημειώνει, ότι για τις ελληνικές Αρχές, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα θα είναι ένα τεστ για την επιβεβαίωση της καλής τάσης που παρατηρείται, με τη μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων.

Υπογραμμίζει ότι ήδη στις 15 Απριλίου, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε έκκληση «για ευθύνη όλων», τονίζοντας, ότι «αυτή η εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη. Η πίστη μας δεν φοβάται τίποτα, σε αντίθεση με την υγεία των πιστών».

«Ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, με ένα σύστημα υγείας εξασθενημένο από τα οκτώ χρόνια κρίσης και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η Ελλάδα είναι ένα μοντέλο διαχείρισης της κρίσης υγείας, με μόνο 105 θανάτους κορωνοϊού και 2.207 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, για πληθυσμό 10 εκατομμύρια κατοίκων», τονίζει η δημοσιογράφος και προσθέτει:

 Η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε πολύ γρήγορα. Από τις 10 Μαρτίου, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν και απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις. Στη συνέχεια, τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό, στις 18 Μαρτίου, η Αθήνα έκλεισε τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις, όταν, στην Ιταλία, χρειάστηκαν δεκαοκτώ ημέρες. Σε δύο εβδομάδες, προσλήφθηκαν 4.200 γιατροί και νοσοκομειακό προσωπικό, και ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας αυξήθηκε από 565 σε 910.

«Από Το 2010, το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης διαχείρισης κρίσεων και έχει μάθει πολλά. Αυτή η κυβέρνηση είχε την απαραίτητη  ταπεινοφροσύνη, λόγω του υποβαθμισμένου συστήματος υγείας, και αντέδρασε με προσοχή», δηλώνει η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλλα Λάδη.

Η δημοσιογράφος προσθέτει, ότι «η  μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώθηκε επίσης με τα μέτρα περιορισμού, χάρη σε ένα πρόσωπο, τον Επιδημιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος παρουσιάζει την κατάσταση στη χώρα κάθε βράδυ στις 6 μ.μ.  

«Εμπνέει εμπιστοσύνη και το μήνυμά του παρέμεινε διαφανές και συνεπές, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της περιόδου», προσθέτει η κα Λάδη, ενώ σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Marc, άνω του 94% των ερωτηθέντων έχουν πράγματι θετική γνώμη για τον επιστήμονα.

«Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα ένα σταδιακό απεγκλωβισμό από το Μάιο, ο οποίος θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «κάθε επόμενο βήμα θα εξαρτηθεί από την παρατήρηση των αποτελεσμάτων», αναφέρει καταλήγοντας η δημοσιογράφος. 

ΠΗΓΗ: Coronavirus : en Grèce, Pâques, la plus grande fête religieuse, sera célébrée en régime confiné

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου: Παρακολουθείστε σε απευθείας σύνδεση από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: