Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για εξυπηρέτηση των περιφερειακών του φιλοδοξιών: Απάτη το “τουρκικό θαύμα”!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζει μακέτα νοσοκομείου! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Την πεποίθηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ότι η μάχη του κορωνοϊού διεξάγεται επίσης σε γεωπολιτικό επίπεδο και ότι στη νέα τάξη πραγμάτων, που υποτίθεται, ότι θα εμφανιστεί μετά την πανδημία, η Τουρκία καλείται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, επισημαίνει η δημοσιογράφος M. Jégo στην εφημερίδα Le Monde.

Προσθέτει ότι η ιδέα αυτή σαγηνεύει τους ζηλωτές του κυβερνώντος κόμματος, με τους υπουργούς να μιλούν μόνο για αυτό και τον εκφραστή της κυβέρνησης, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Yeni Safak, Ibrahim Karagül, να είναι πεπεισμένος, ότι το «τουρκικό θαύμα» είναι έτοιμο, για το οποίο η«χώρα προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια».

Αναφέρεται στη χρήση, όσο ποτέ άλλοτε, της «ισχύς του δελεασμού», εκ μέρους της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια, όπως σημειώνει, αποκατάστασης του αμαυρωμένου, από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απώλεια οικονομικού δυναμισμού και τον ανεξέλεγκτο αυταρχισμό του προέδρου, εθνοσήμου της χώρας, με την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού σε τριάντα χώρες και την ένδειξη στα πακέτα «Προεδρία».

Προσθέτει, ότι στόχος αυτής της «ανθρωπιστικής διπλωματίας»,είναι να τονισθεί ο κεντρικός ρόλος του Erdogan, ο οποίος από την άλλη πλευρά συνεχίζει την ισχύ του εξαναγκασμού, με την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη.

Κατά την άποψή της, «η αναβίωση του μύθου μιας κατακτήτριας Τουρκίας, είναι η σανίδα σωτηρίας της παρακμής της Ισλάμο-συντηρητικής εξουσίας – όπως το απέδειξε η αποτυχία της στις δημοτικές εκλογές, την Ανοιξη του 2019 – και αυτή η ρητορική είναι ακόμη πιο απαραίτητη, λόγω του προβλεπόμενου οικονομικού σοκ», άποψη που συμμερίζεται και ο Οικονομολόγος Ahmet Insel, κάνοντας λόγο για «καταστροφική νομισματική πολιτική».

Επισημαίνεται η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και η απώλεια, κατά 15% της λίρας έναντι του δολαρίου, μία πτωτική τάση, που αφήνει τη χώρα στο έλεος μιας νέας νομισματικής κρίσης. Εξ ου και η πρόσφατη στροφή της Άγκυρας ως προς την ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων S-400, προκειμένου να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι απολύτως λάθος, καθώς σε μια εποχή, που η πολιτική βιομηχανικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται, η χώρα του θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μετεγκατάσταση ορισμένων προϊόντων από την Κίνα,στην Ευρώπη και στην περίμετρό της», αναφέρει η δημοσιογράφος.

Ο Ahmet Insel υποστηρίζει, ότι «χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το Μαρόκο, η Τυνησία και επίσης η Τουρκία, θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες αυτής της μετεγκατάστασης», υπό την προϋπόθεση, ότι η οικονομία θα αντέξει το σοκ.

ΠΗΓΗ: En Turquie, le président Erdogan utilise l’épidémie pour ses ambitions régionales

Στην κρίση Covid-19, “η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”, υπογραμμίζουν οι Γάλλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: