Στην κρίση Covid-19, “η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”, υπογραμμίζουν οι Γάλλοι

Αθηναίοι αθλούνται στην παραλία του Φαλήρου το απόγευμα της Κυριακής 26 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού L’ Express online, (κείμενο Μ. Rafenberg) δημοσιεύεται ανταπόκριση με τίτλο: «Στην κρίση Covid-19, “η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”» και υπότιτλο “Ανησυχώντας για τους ηλικιωμένους και αντιδρώντας, οι Έλληνες αντιμετώπισαν αρκετά καλά την κρίση υγείας. Αλλά η οικονομία φοβάται την υποτροπή”.

Αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Με τα νοσοκομεία να έχουν αποδυναμωθεί μετά από οκτώ χρόνια περικοπών, η Ελλάδα δεν φαινόταν να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, όταν η επιδημία του Covid-19 έπληξε την Ευρώπη, τον Μάρτιο.

«Περιμέναμε τα χειρότερα, αναγνωρίζει ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας του Πειραιά. Ο αριθμός των κλινών μας στις εντατικές θεραπείες είναι ένας από τα χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας λείπουν 5.000 νοσοκομειακοί γιατροί για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα δημόσιας υγείας».

  • Σε συνηθισμένους καιρούς, προσθέτει, «τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χάρη στην καλή θέληση του προσωπικού, το οποίο αγωνίζεται και εργάζεται σε υπερωρίες χωρίς να πληρώνεται».

Όμως, το χειρότερο – μέχρι στιγμής – έχει αποφευχθεί: στις 22 Απριλίου, η χώρα είχε μόνο 121 νεκρούς και 2.500 ασθενείς σε πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων. Η Ελλάδα έχει και ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ήπειρο: ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί από τα μέσα Απριλίου, ενώ ένας ασθενής Covid-19 μολύνει κατά μέσο όρο λιγότερα από ένα άτομα – ένα σημάδι ότι η επιδημία μειώνεται.

Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα καλά αποτελέσματα;

Οι Έλληνες δεν επλήγησαν τόσο νωρίς όσο οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι, γεγονός που τους επέτρεψε να προβλέψουν τα γεγονότα. Ίσως επίσης, ως αποτέλεσμα των θυσιών που έκαναν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν αναπτύξει μια ορισμένη ανθεκτικότητα, που τους είναι πολύ χρήσιμη σήμερα;

  • «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», αναφέρει ο Βασίλης Μασέλος, διευθυντής της μάρκας εσωρούχων Nota, ο οποίος κινδύνεψε να κλείσει το 2015, όταν οι έλεγχοι κεφαλαίου τον εμπόδιζαν να πληρώσει προμηθευτές και υπαλλήλους. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους, μας θεωρούσαν απείθαρχο, κακά οργανωμένο και σπάταλο λαό, αναφέρει. Σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί ήμασταν υπεύθυνοι πολίτες. Ακολουθήσαμε τα μέτρα του περιορισμού και η κυβέρνησή μας στάθηκε στο ύψος της κρίσης».

Μετά από χρόνια δυσπιστίας προς την εξουσία, επειδή ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υπαγόρευαν οι Βρυξέλλες, οι Έλληνες φαίνεται να εμπιστεύονται ξανά την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 82% από αυτούς κρίνουν θετικά τη δράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκλεισε τα σχολεία από τις 10 Μαρτίου.

Τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από κοροναϊό, στις 18 Μαρτίου, ανάγκασε καφετέριες, ξενοδοχεία, αρχαιολογικούς χώρους και καταστήματα να κλείσουν, και επιβλήθηκε στους κατοίκους να έχουν πιστοποιητικό για έξοδο, όπως στη Γαλλία. «Η πειθαρχία των Ελλήνων οφείλεται εν πολλοίς στα μετρημένα και καθησυχαστικά λόγια του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, κάθε βράδυ στις 6 μ.μ., καταγράφει την κατάσταση», αναφέρει η Στέλλα Λάδη, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα.

Με το ένα τέταρτο του πληθυσμού να είναι άνω των 60 ετών, η εκατόμβη θα μπορούσε να ήταν τρομερή. Ωστόσο, λιγότερο από το 10% των ηλικιωμένων ζουν σε οίκους ευγηρίας, γεγονός που έχει περιορίσει τη διάδοση του ιού σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό.

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ο Ιωάννης Θεολόγος, 90 ετών, δεν μπορούσε «να αντέξει να κλειστεί σε οίκο ευγηρίας». Διαθέτοντας βοήθεια στο σπίτι, ζει κοντά στην οικογένειά του.

«Στην Ελλάδα, οι ηλικιωμένοι δεν μπαίνουν στο περιθώριο όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχολιάζει. Οι νεότεροι σέβονται πολύ τους ηλικιωμένους τους και δεν θέλουν να τους εκθέσουν στον ιό». Πότε θα επιστρέψουν τα εγγόνια του για να τον δουν, όπως έκαναν πριν από την επιδημία; Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει το σταδιακό τέλος του περιορισμού της χώρας, ξεκινώντας από τις μικρές επιχειρήσεις, από τις 4 Μαΐου. Χάρη στο άνοιγμα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο και τη δημιουργία ενός «διαβατηρίου καλής υγείας», ελπίζει να περιορίσει τις ζημίες στον τουριστικό τομέα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, παραδέχτηκε ότι το 2020 «δεν θα μπορούσε να είναι ένα έτος ρεκόρ».

  • Χωρίς πελάτες από τις αρχές Μαρτίου, η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, ελπίζει ότι οι ξένοι θα επιστρέψουν σύντομα. «Πάλεψα για τέσσερα χρόνια με προσωρινές δουλειές, με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και με μήνες χωρίς χρήματα, λέει. Εδώ και ενάμιση χρόνο, βρήκα επιτέλους μια σταθερή δουλειά σε ένα τουριστικό πρακτορείο, και ξαναβρήκα το χαμόγελο…»

Απογοητευμένη που η χώρα της «χρησίμευσε ως εργαστήριο για μια νεοφιλελεύθερη πολιτική με καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες», αυτή η αρχαιολόγος ελπίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη φορά θα δείξει αλληλεγγύη». Η Ελλάδα, της οποίας η οικονομική ανάκαμψη παρέμεινε εύθραυστη, θα την χρειαστεί απεγνωσμένα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, και παρά την καλή διαχείριση της υγείας, το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% το 2020. Μετά την Χάρυβδη το 2008, στη Σκύλλα το 2020;

ΠΗΓΗ: Dans la crise du Covid-19, “la Grèce n’est plus le mouton noir de l’Europe”

Οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα για τον τουρισμό: Όταν Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες και Κύπριοι έγιναν έξαλλοι με την Ούρσουλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: