Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από ανακοινώσεις: Αν οι ΗΠΑ θέλουν να τον σταματήσουν ξέρουν τον τρόπο…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Matthew Palmer, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, ως απάντηση σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, του OPEN και άλλων ελληνικών και κυπριακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Προτρέπουμε -αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου».
  • «Αυτή η προκλητική ενέργεια», σημειώνει το αμερικανικό υπουργείο, αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Σημειώνω εδώ ότι οι Αμερικανοί έχουν διαβεβαιώσει ότι με τη λέξη ισομερώς δεν εννοούν στη βάση του 50-50, αλλά στη βάση του ποσοστού του πληθυσμού του νησιού. Καλώς…

Γενικά μιλώντας, είναι μία καλή ανακοίνωση, που θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερη. Αλλά η γραφειοκρατία δεν κάνει ποτέ αυτό που χαρακτηρίζουμε το «έξτρα βήμα»…

Παραδείγματος χάριν, οι φίλοι μας οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να αποδοκίμαζαν προσωπικά τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που εν μέσω αυτής της πανδημίας η μόνη του έγνοια είναι να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο στην Κύπρο και το Αιγαίο. Διότι, εκτός των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι συνεχιζόμενες και καθημερινές οι απειλές εναντίον των νησιών του Αιγαίου. Τι έχουν πάθει στην Ουάσιγκτον; Δεν βλέπουν τις αναφορές από την Αθήνα και τη Λευκωσία;

  • Προσπαθώ πάντα να είμαι δίκαιος. Καταλαβαίνω ότι οι Αμερικανοί έχουν στρατηγικά συμφέροντα και προσπαθούν να τα προστατεύουν και με τα όπλα. Έχω λοιπόν να καταθέσω το εξής:

Ενώ οι Αμερικανοί πρέσβεις και το υπόλοιπο διπλωματικό και μη προσωπικό, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, κάνουν πολλά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων, και θα έλεγα ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά, υπάρχουν ένας-δύο αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον που αδυνατούν να αποβάλουν τις «αδυναμίες» τους.

Και η πιο βασική τους αδυναμία είναι αυτός ο άνευ προηγουμένου έρωτας με την Τουρκία, η οποία τους έχει εγκαταλείψει για τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και μόνο αυτοί δεν το έχουν καταλάβει. Όπως οι απατημένοι σύζυγοι, θα το μάθουν τελευταίοι. Και θα κλαίνε και θα οδύρονται για την προδοσία του Ερντογάν, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι Αμερικανοί μας έχουν συνηθίσει στο «σκωτσέζικο ντους», μόνο που όλη αυτή η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά κουραστική. Δεν μπορούν να απαιτούν απ’ όλες τις άλλες χώρες να είναι πιστές και αυτοί να κρατάνε δύο, και μερικές φορές, και τρία σχοινιά ταυτόχρονα. Μπορεί να συγκριθεί αυτή τη στιγμή η σχέση της Αμερικής με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, με την ανύπαρκτη και συγκρουσιακή σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία; Ακόμα και ο μεγαλύτερος βλάκας στον κόσμο το καταλαβαίνει.

Λοιπόν, και επειδή οι καλές και καθαρές εξηγήσεις κάνουν και τους καλούς φίλους: Τείνω πλέον να πιστέψω ότι αυτοί οι αξιωματούχοι, που υπηρετούσαν τότε στα μέρη μας, έμειναν στην εποχή του σχεδίου Ανάν και στο τρανταχτό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. Πάει… Τελείωσε… Ας το χωνέψουν ότι έχασαν. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ένας τεράστιος μπάτσος για τους ξένους που προσπάθησαν να το επιβάλουν στο λαό.

  • Δεν γίνεται αυτοί οι αξιωματούχοι να επιχειρούν να τιμωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία από τότε μέχρι σήμερα. Αυτή η επιμονή τους θα αυξήσει πάλι τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όλοι μας το νιώθουμε. Στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται χαμός. Ας αφήσουν τον πρέσβη στην Αθήνα και την πρέσβειρα στη Λευκωσία να κάνουν πολιτική. Απέδειξαν ότι έχουν ευαισθησίες και δεν προκαλούν ποτέ.

Η φιλοτουρκική στάση μερικών γραφειοκρατών στην Ουάσιγκτον, αθωώνει στα μάτια των πολιτών των δύο χωρών την απαίσια υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία. Μία υποστήριξη που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η καλή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρεται ορθά στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αδυνατίζει όταν διαβάζουμε ότι:

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «εξακολουθεί να καλεί όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ποια είναι όλα τα μέρη; Εμείς ένα βλέπουμε. Την Τουρκία… Σίγουρα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προκαλεί στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έτσι δεν είναι; Οι μόνοι που αμφισβητούν αυτό είναι οι Τούρκοι…

  • Τελειώνοντας, θέλω να θυμίσω στους γραφειοκράτες ότι η περιοχή όπου εισέβαλε το «Γιαβούζ», ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι και να λένε αυτή είναι η αλήθεια. Οι Αμερικανοί πρέπει να αφαιρέσουν από τις ανακοινώσεις τους τη φράση «σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη».
  • Ενώ καταλαβαίνω τα νομικά τερτίπια που χρησιμοποιούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή και μόνο η φράση αδυνατίζει τις δηλώσεις αποδοκιμασίας που κάνουν πολύ συχνά -είναι η αλήθεια-, για τους Τούρκους εισβολείς και κατακτητές.

Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να προκαλούν στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο αν οι φίλοι και σύμμαχοι μας Αμερικανοί, δεν αποφασίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Όσο χαϊδεύουν τον Ερντογάν, τόσο πιο πολύ αυτός πιστεύει ότι τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει τις προκλήσεις του…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πέρασαν 16 χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι «σκότωσαν» με τη ψήφο τους το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Οι πολίτες βρέθηκαν απέναντι σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες. Ακόμα και στην Ελλάδα οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βρέθηκαν απέναντι στους Ελληνοκύπριους. Δεν λύγισαν και είπαν ΟΧΙ. Τους απείλησαν με καταστροφή. Δεν φοβήθηκαν… Η Κυπριακή Δημοκρατία αντέχει και σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ενώ η Αμερική οδεύει σε σύγκρουση με την Κίνα για τον κορωναϊό, στην Ευρώπη υποδέχονται την ανάρμοστη “κινέζικη βοήθεια”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: