Κατέρρευσε μια ακόμη σταθερά: Οι Γερμανοί δεν ξέρουν τί θα κάνουν με τις καλοκαιρινές τους διακοπές…

File photo: Προς το παρόν οι Γερμανοί απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο καιρό σε πάρκα και όχθες, όπως στην Φρανκφούρτη, στις όχθες του ποταμού Μάιν. EPA/ARMANDO BABANI
Επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις θερινές διακοπές τους εμφανίζονται οι Γερμανοί, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 31% δηλώνει ότι δεν έχει σχεδιάσει διακοπές για το καλοκαίρι, ενώ το 14% έχει ήδη ακυρώσει τις κρατήσεις του. Το 21% αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη κάνει κρατήσεις, αλλά το 28% δηλώνει ότι παραμένει στον αρχικό σχεδιασμό του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωναϊού, το 31% αναφέρει ότι επιβαρύνεται «πολύ σοβαρά» ή «σοβαρά» από τους περιορισμούς, με το 69% να δηλώνει ότι επιβαρύνεται «λίγο» ή «καθόλου».

Στην ίδια δημοσκόπηση, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της των τελευταίων δυόμιση χρόνων, κερδίζοντας την αποδοχή των πολιτών στην διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση συγκεντρώνουν 38%, κερδίζοντας τρεις μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες (-3%) καταγράφουν οι Πράσινοι, οι οποίοι πέφτουν στο 19%.

Κατά μία μονάδα ενισχύονται και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι ανεβαίνουν στο 17% και παραμένουν τρίτη δύναμη.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει μία ακόμη μονάδα και περιορίζεται στο 9%.

Σταθεροί παραμένουν η Αριστερά στο 7% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 5%.

Μην τρέφετε ελπίδες… λέει ο Μάας

«Να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες» σε ό,τι αφορά την προοπτική εξομάλυνσης των ταξιδιών στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα, συνέστησε στους Γερμανούς ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στο τέλος Απριλίου, αλλά για την ώρα «δεν υπάρχει κανένας λόγος» να ανακληθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες.

«Σε τελική ανάλυση, στις περισσότερες χώρες υπάρχουν περιορισμοί εισόδου, αλλά ακόμη και όπου είναι δυνατόν να μεταβεί κανείς, θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται», με συνέπεια οι ταξιδιώτες να μην μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν ληφθούν επιπλέον μέτρα, δήλωσε ο κ. Μάας στην BILD, αναφερόμενος στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Θα μπορούμε να ανακαλέσουμε την ταξιδιωτική οδηγία για κάποια περιοχή, μόνον εφόσον είμαστε σίγουροι ότι θα μπορεί κανείς να επιστρέψει από αυτήν. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο τέλος του μήνα. Οι Γερμανοί όμως δεν θα πρέπει να τρέφουν μεγάλες ελπίδες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. “Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία ένδειξη βελτίωσης», τόνισε και εξήγησε ότι το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση επαναπατρισμού τουριστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη επαναπατρίσει περισσότερους από 240.000 Γερμανούς, ενώ υπάρχουν ακόμη «χιλιάδες» άνθρωποι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στα αεροδρόμια λόγω των περιορισμών, κυρίως στην Νότια Αφρική και σε «μεμονωμένες περιπτώσεις» σε όλον τον κόσμο. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συντονισμού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ ούτε για το “εάν” ούτε για το “πότε”», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το καλοκαίρι, ο Χάικο Μάας ήταν σαφής: «Μια διαδικασία επαναπατρισμού, όπως αυτή των 240.000 ατόμων, δεν θα μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι!».

Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος προειδοποίησε τους συμπολίτες του ότι «διακοπές στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Γαλλία είναι πολύ απίθανες».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Χαλάρωσε η καραντίνα και τονώθηκε η αισιοδοξία των Αυστριακών κατά 80% [έρευνα]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: