Πολύ …”έξυπνος” αυτός ο Ακσόι: Προτείνει, χωρίς να ντρέπεται, να πάρει η Ελλάδα τους πρόσφυγες της Τουρκίας

File Photo: Η Τουρκία έστειλε τον Φεβρουάριο “πρόσφυγες” και “μετανάστες” στον Έβρο. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την επίθεση… ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
Μένεα κατά της Ελλάδας πνέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μία ημέρα μετά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ και την ένταση που δημιούργησε εναντίον του κ. Νίκου Δένδια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, με αφορμή το μεταναστευτικό και την υπό συζήτηση ευρωπαϊκή βοήθεια στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Τούρκος υπουργός έλαβε πληρωμένη απάντηση από τον κ. Δένδια.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χωρίς να ντρέπεται, μιλά για απάνθρωπη και επονείδιστη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ φτάνει μάλιστα στο σημείο να προτείνει στην Ευρώπη τους πρόσφυγες που διαθέτει η Τουρκία να τους πάρει η Ελλάδα.

«Η πρότασή μας ισχύει εσαεί: Τους πρόσφυγες στη χώρα μας θα μπορούσε να τους πάρει η Ελλάδα στη χώρα της. Κι η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες. Κι εμείς, με βάση την αρχή της καλής γειτονίας, θα μπορούσαμε επίσης να παράσχουμε οικονομική στήριξη στην Ελλάδα».

  • Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «στρεβλή και ανήθικη» την αντίληψη της Αθήνας να συνδέει την οικονομική στήριξη για τον κορωνοϊό προς την Τουρκία με το μεταναστευτικό.

«Στην επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, στο Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ προτείνει όπως η οικονομική στήριξη προς την Τουρκία να είναι ανάλογη με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Την ώρα που ακόμη είναι χαραγμένη στη μνήμη η απάνθρωπη και επονείδιστη αντιμετώπιση των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, η πρόταση τώρα της ίδιας χώρας για οικονομική στήριξη με βάση τα νούμερα των μεταναστών αποτελεί προϊόν μίας εξαιρετικά στρεβλής και ανήθικης αντίληψης», αναφέρει η ανακοίνωση, κατηγορώντας παράλληλα την Ευρώπη ότι έχει δώσει τα ίδια ποσά ως βοήθεια για τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία αν και ο αριθμός τους είναι αντιστρόφως ανάλογος σε κάθε χώρα.

«Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει ξοδέψει για τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί από ανθρωπιά τουλάχιστον 40 δις. δολάρια.

Ενώ η ΕΕ έχει στείλει στην Τουρκία για τους Σύριους μόνο 2.7 δις από τα 6 δις. που υποσχέθηκε. Και στην Ελλάδα αντίστοιχα έχει δώσει επίσης 3 δις. ευρώ για τους 100.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Έθνος, Μαρία Ζαχαράκη

Η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων δεν είναι κατ’ επιλογήν, αλλά συνολική, το μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal