Δεν βρίζουν πλέον μόνο οι Ιταλοί εθνικιστές την Ε.Ε.: Σκληρή κριτική και από το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο της Ρώμης

Δύο νοσοκόμες στο νοσοκομείο Policlinico di Tor Vergata δείχνουν να αισιοδοξούν. EPA, GIUSEPPE LAMI




Μπορεί η άμεση κρίση στην Ευρώπη να ξεπεράστηκε από τη συμφωνία της Πέμπτης, ωστόσο ο διχαστικός διάλογος για την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και του αντίκτυπού της στην οικονομία, ξυπνάει μνήμες της κρίσης της Ευρωζώνης, της περασμένης δεκαετίας, και ενισχύει τα ευρωσκεπτικιστικά  αισθήματα στις χώρες-μέλη.

Τα παραπάνω σχολιάζουν οι συντάκτες της εφημερίδας Washington Post, Chico Harlan, Michael Birnbaum και Stefano Pitrelli, σε ανταπόκριση από τη Ρώμη.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, εθνικιστές πολιτικοί επικρίνουν την Ε.Ε. εδώ και χρόνια, ωστόσο τώρα είναι η πρώτη φορά που ανάλογη κριτική ασκεί και το φιλοευρωπαϊκό κατεστημένο της Ρώμης, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η συμφωνία ήταν απολύτως αναγκαία για το μέλλον της Ε.Ε. ενώ οικονομολόγοι παραμένουν αβέβαιοι για το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να διατεθούν για την ανάκαμψη των οικονομιών ανά την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: E.U. strikes deal to help hardest-hit countries, as strain of coronavirus threatens to fracture the bloc

Στο σχετικό με τα συμφωνηθέντα στο χθεσινό Eurogroup μέτρα ρεπορτάζ του δικτύου Bloomberg (Viktoria Dendrinou, Nikos Chrysoloras και Milda Seputyte), σημειώνεται ότι η συμφωνία θα πρεπει να εγκριθεί από τους ηγέτες των χωρών-μελών στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μια συνεδρίαση όπου αναμένεται να υπάρξουν εντάσεις και όπου θα χρειαστεί να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές διαφωνίες.

Η κρίση του κορωνοιού συγκλόνισε την Ευρώπη, η οποία καταγράφει το 65% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως από τον ιό, με την έκταση της ζημιάς να φέρνει στην επιφάνεια τις αδυναμίες μιας Ένωσης της οποίας το κοινό όραμα δοκιμάστηκε την τελευταία δεκαετία, από την ελληνική κρίση χρέους, από το μαζικό κύμα μετανάστευσης και από το Brexit, σχολιάζουν οι συντάκτες του δικτύου.

Το χθεσινό αποτέλεσμα αποτελεί έναν συμβιβασμόμε τη συμφωνία για ένα ταμείο ανάκαμψης να αποτελεί νίκη για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, και με τις διατυπώσεις περί «καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων» ή περί της χρήσης των πιστωτικών γραμμών, να είναι αρκετά ανοιχτές σε ερμηνείες ώστε να γίνουν αποδεκτές από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, επίσης, ότι ο Ιταλός Υπουργός Roberto Gualtieri δήλωσε στους ομολόγους του ότι στηρίζει μεν τη συμφωνία, ωστόσο ο Πρωθυπουργός του θα εγείρει το θέμα του κοινού χρέους στην επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Υπουργός Wopke Hoekstra σχολίασε σε ανάρτησή του στο twitter «Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στα Ευρωομόλογα. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα θα βοηθήσει την Ευρώπη ή την Ολλανδία μακροπρόθεσμα».

ΠΗΓΗ: EU Finance Chiefs Agree on $590 BillionVirus Rescue Package

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς άλλαξε “γραμμή”; Η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή, καθώς εξασφαλίζει το σπίτι της»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: