Ο Μαργαρίτης Σχοινάς άλλαξε “γραμμή”; Η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή, καθώς εξασφαλίζει το σπίτι της»

FILE PΗΟΤΟ: Ο αντιπρόεδρος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς θέλει να κλείσει τα στόματα στις «Κασσάνδρες και τους λαϊκιστές», ωστόσο, σημειώνει, ότι μετά την πανδημία του κορωναϊού, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αποτύχει στο θέμα της μετανάστευσης για δεύτερη φορά».

Τα παραπάνω σημειώνει η εφημερίδα Le Monde , προβάλλοντας εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σχοινάς. “Δεν θα αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή, ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι” (μας), είναι το βασικό μήνυμα των δηλώσεων του

Ακολουθούν σημεία αυτής της συνέντευξης:

  • Πώς η σημερινή κρίση θα αλλάξει τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», για τον οποίο είστε υπεύθυνος;

Μετά από αυτή την πρωτοφανή κρίση για την υγεία – η οποία μόλις αρχίζει – θα έχουμε να κάνουμε με έναν άλλο κόσμο, στον οποίον πολλές τάσεις της οικονομίας, της τεχνολογίας και της ασφάλειας, που ήδη λειτουργούν, θα ενισχυθούν.  Η Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, για να στηρίξει τους συμπολίτες μας. Οι μεμονωμένες απαντήσεις δεν αρκούν, μόνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να υπερισχύσει. Αυτή η κρίση τελικά θα χρησιμεύσει στο να έλθουν τα κράτη πιο κοντά, συνειδητοποιώντας, ότι τα πεπρωμένα μας παραμένουν κοινά. Ο τρόπος ζωής μας άλλαξε, αλλά όχι οι βασικές μας αξίες.

  • Είστε υπεύθυνος για τον συντονισμό των πολιτικών υγείας. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει, δείχνει μια αρκετά μεγάλη έλλειψη συντονισμού.

Στην αρχική τους απάντηση στην πανδημία, οι κυβερνήσεις έλαβαν, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κατάστασής του, έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους. Αυτές οι ενέργειες δεν ήταν πάντα συντονισμένες και αυτό δημιούργησε δυσκολίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ ενέκρινε μέτρα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, για να επιτρέψει μία πιο συντονισμένη και αποτελεσματική δράση. Τώρα, σε στενή διαβούλευση με τις πρωτεύουσες, αναλαμβάνουμε δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και λαμβάνουμε κοινά μέτρα, για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων: την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, την προώθηση της έρευνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, την διατύπωση κατάλληλης απάντησης στις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της κρίσης κ.λπ. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να αντιμετωπίσουμε μαζί την παρούσα οξεία φάση. Τα συστήματα υγείας υπόκεινται σε ακραίες και άνευ προηγουμένου πιέσεις. Υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ του τι περιμένουν οι πολίτες από την ΕΕ και των ορίων των ικανοτήτων της, σε ένα ζήτημα όπως η υγεία, η οποία είναι ουσιαστικά εθνική. Μπορεί να είναι σκόπιμο να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να ενεργήσουμε και δεν θα μας εμποδίσει να το πράξουμε.

  • Ωστόσο, η ιδέα της «αποτυχίας της Ευρώπης» προέκυψε γρήγορα και πολλοί ηγέτες ή πρώην ηγέτες, δηλώνουν, ότι εάν η Ένωση δεν ξεπεράσει αυτή την κρίση, θα καταρρεύσει.

Είμαι πεπεισμένος, ότι η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση. «Η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα σε κρίσεις και θα είναι το άθροισμα των λύσεων, που θα βρεθούν σε  αυτές τις κρίσεις», δήλωσε ο Jean Monnet. Οι Κασσάνδρες και οι λαϊκιστές ήταν πάντα λάθος. Κατά την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, ο συντονισμός θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, αλλά η Ευρώπη ανακάμπτει, ενωμένη, παρασύρεται από ένα κύμα αλληλεγγύης. Αυτός ο μόνιμος αγώνας μολύνεται από πολυάριθμες εκστρατείες παραπληροφόρησης, οι οποίες αποσκοπούν στο να σφυρηλατήσουν το μήνυμα διαφωνίας. Αλλά και εδώ, η ΕΕ αναλαμβάνει δράση και όλες οι μεγάλες πλατφόρμες δεσμεύονται πλέον, να προωθήσουν έγκυρα περιεχόμενα και να υποβιβάσουν ή να αφαιρέσουν τα αναληθή, παράνομα και επιβλαβή περιεχόμενα.

  • Για λόγους υγείας, πολλά σύνορα έχουν κλείσει. Θα ανακάμψει ο χώρος Σένγκεν, που ήδη ταρακουνήθηκε το 2015, από αυτό το νέο σοκ;

Καταρχάς, χαιρετίζω το γεγονός, ότι όλα τα Κράτη της ΕΕ και όλα τα Κράτη του χώρου Σένγκεν, με εξαίρεση την Ιρλανδία, εφαρμόζουν τώρα περιορισμούς στα ταξίδια υπηκόων τρίτων χωρών προς την ΕΕ. Προτείναμε την παράταση αυτών των μέτρων, μέχρι τις 15 Μαΐου. Δεν θα αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή, ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι. Τα μέτρα που έλαβαν τα Κράτη μέλη για τα εσωτερικά σύνορα, αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις, που έχουν εγκριθεί για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων του πληθυσμού τους, καθώς και τα μέτρα, που αποσκοπούν στο να αποτραπεί η ροή υπηκόων τρίτων χωρών εντός της ΕΕ. Οι αποκτηθείσες  εδώ και καιρό ελευθερίες, χάρη στην ένταξη στην  ΕΕ, πρέπει φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό. Ο χώρος Σένγκεν είναι ένα από τα πιο απτά και πειστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα, είναι ακόμα νωρίς, αλλά καθώς η κατάσταση βελτιώνεται, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την άρση των ελέγχων.

  • Τα παραπτώματα του Ούγγρου Πρωθυπουργού Viktor Orban,  που δημιουργεί την δυνατότητα μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα είναι ανεκτά για πολύ καιρό;

Η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα μέτρα που έλαβαν πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που διακηρύχθηκε στην Ουγγαρία. Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να υπονομεύσουν τις αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές, που ορίζονται στις συνθήκες. Πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά και δεν μπορούν να διαρκέσουν επ’ αόριστον. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να γνωρίζουν, ότι υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο. Τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου πρέπει να τηρούνται ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  • Εξακολουθείτε να ελπίζετε, ότι το σύμφωνο μετανάστευσης που ανακοινώνετε, θα μπορούσε να ενώσει τους είκοσι επτά;

Είναι πολύ σημαντικό, να καταφέρουμε  να προχωρήσουμε σε όλες τις πτυχές της δουλειάς μας και να μην αφήσουμε το σύστημα μας να αποσταθεροποιηθεί. Η δικιά μου συνίσταται στο νέο αυτό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις εξαιρετικές συνθήκες της εποχής. Το σύμφωνο, είναι μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες αυτής της Επιτροπής. Αναγνωρίζουμε, ότι το σημερινό κεκτημένο για το άσυλο είναι παρωχημένο. Επομένως, είναι απαραίτητο κάθε μελλοντικό σύστημα να μπορεί να αντιμετωπίσει πολύπλοκες καταστάσεις και να εξασφαλίσει, ότι τα Κράτη μέλη διαθέτουν σταθερά και επαρκή μέσα, αλλά και την απαραίτητη ευελιξία σε όλα τα σενάρια.

  • Κανονισμός του Δουβλίνου, αλληλεγγύη μεταξύ των 27, κοινοί κανόνες για το άσυλο ..το έργο μοιάζει τρομακτικό.

Το πρόβλημα έγκειται κυρίως, στο ό,τι η συζήτηση για τη μετανάστευση έλαβε  φαινομενικές διαστάσεις, πολύ συχνά ιδεολογικά φορτισμένες. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένης της κρίσης του 2015-2016 και του εντοπισμού των ελλείψεων στα συστήματα ασύλου.  Πιστεύω όμως, ότι είναι καιρός να ενημερώσουμε το σενάριο. Πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αλληλεγγύη, να μην αφήσουμε μόνες και χωρίς βοήθεια τις χώρες πρώτης γραμμής. Θυμόμαστε, τι συνέβη πρόσφατα στον Έβρο, στην Ελλάδα, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την ιδέα, ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο κράτη μέλη, που είναι αντιμέτωπα με τις ίδεις ακριβώς προκλήσεις, αλλά πώς όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Δεν πρέπει κάποιοι να χάσουν, για να κερδίσουν οι άλλοι. Θα κερδίσουμε όλοι από τους νόμους περί ασύλου, που θα περιορίζουν τα σημεία πίεσης σε ορισμένες χώρες και θα θέσουν τέλος στις καταχρήσεις. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι συνολική. Ξεκινώντας πολύ πέρα από τα σύνορά μας, με τις εταιρικές σχέσεις που μας συνδέουν με τρίτες χώρες, αλλά επίσης και με την αντιμετώπιση άλλων εσωτερικών ζητημάτων, πέραν του ασύλου. Όπως η εκπαίδευση, η ένταξη, οι δεξιότητες. Όλες οι ανταλλαγές μου με τις πρωτεύουσες και τους Ευρωβουλευτές, με έχουν πείσει,  ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από σημεία που μας χωρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να αποτύχει για δεύτερη φορά στο θέμα της μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: Margaritis Schinas : « L’Union européenne ne laissera pas la porte ouverte pendant qu’elle sécurise la maison»

Μήνυμα ελπίδας η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών στην Παναγία των Παρισίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: