Χλευάζει τους Γερμανούς ένας δικός τους: Ψυχροί απέναντι στη νότια Ευρώπη, θα διαλύσουν την Ε.Ε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. EPA, PAVEL GOLOVKIN




Το πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης του Αναπληρωτή Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας Die Zeit, του Bernd Ulrich, τα λέει όλα…

Τίτλος του κειμένου: «Οικονομικές ενισχύσεις για τη Νότια Ευρώπη-Ψυχροί στο εξωτερικό» και υπότιτλο «Οι Γερμανοί μπορούν να είναι ζεστοί και να επιδεικνύουν αλληλεγγύη – αλλά πρέπει να το δείχνουν κιόλας, διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί».

Αναφέρει πως όση αλληλεγγύη δείχνουν στο εσωτερικό οι Γερμανοί, θεωρούνται εξαιρετικά σκληρόκαρδοι στο εξωτερικό, ειδικά στο Νότο.

Το άρθρο επισημαίνει κάποιες αλήθειες, οι οποίες ισχύουν για τη Γερμανία και για το ρόλο της στην Ευρώπη.  Για παράδειγμα, ότι δεν υφίσταται η έννοια του εξωτερικού σε μια εξαγωγική χώρα, όπως η Γερμανία, μέσα σε μία ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τα κορωνο-ομόλογα για να εγγυηθεί για χρέη άλλων, και ως εκ τούτου να τα καταστήσει φθηνότερα. Αυτό συνδέεται με μια άλλη αλήθεια. Η Γερμανία επιμένει στη χρήση του ESM.

Ο ESM δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.  Το γεγονός, όμως, πως τα κεφάλαιά του έχουν για κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, συνδεθεί με τη λιτότητα και τα εκπαιδευτικού χαρακτήρα μέτρα, την ελάφρυνση του χρέους μόνο έναντι της παραδοχής της ενοχής συνιστά παράδοξο, το οποίο μόνο οι Γερμανοί μπορούν να κατανοήσουν.

Η Γερμανία επένδυσε στη σκληρή δουλειά, όμως αντιμετώπισε τους υπόλοιπους λαούς με διάθεση να αποδώσει την ενδεχόμενη αποτυχία τους στην τεμπελιά. Η κρίση του κορωνοϊού καλεί τη Γερμανία να κάνει ό,τι είναι οικονομικά λογικό, πολιτικά επιβεβλημένο και ηθικά επιθυμητό -και να το κάνει χωρίς να καταφύγει σε παιχνιδάκια για την εργατικότητα. Αλλά σε τι θα βοηθήσει, εάν η Ευρώπη περιπέσει σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης και πολιτικής οργής;

Σε κάθε περίπτωση, οι Γερμανοί θα πληρώσουν, ακόμα και αν η Γερμανία επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κάνει τις καλές της πράξεις μέσω του ESM, επισημαίνει καταλήγοντας το άρθρο του Bernd Ulrich.

ΠΗΓΗ: Die Zeit (ΕΔΩ)

Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν το σχέδιο Ερντογάν: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους με λεωφορεία από καταυλισμούς στα παράλια του Αιγαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: