Οι Γερμανοί αποκαλύπτουν το σχέδιο Ερντογάν: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους με λεωφορεία από καταυλισμούς στα παράλια του Αιγαίου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τις …απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο στιγμιότυπο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ρεπορτάζ του μόνιμου ανταποκριτή στην Ελλάδα του Berliner Morgenpost αναφέρεται στην πρόθεση της Τουρκίας να επιχειρήσει εκ νέου την προώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά αναμένει ένα νέο κύμα μεταναστών με κατεύθυνση τα νησιά του Αιγαίου, όπως συνέβη αντίστοιχα κατά το προηγούμενο διάστημα και για αρκετές εβδομάδες στα χερσαία ελληνο – τουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι εκείνη η απόπειρα του τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, να επιτρέψει τη διέλευση χιλιάδων μεταναστών από τη χώρα του προς ευρωπαϊκό έδαφος δεν απέδωσε, καθώς η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της.

Αυτή τη φορά ωστόσο – αναφέρει το ρεπορτάζ- και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταφορά μεταναστών στα τουρκικά παράλια, ώστε το ταξίδι της μετάβασης να επιχειρηθεί πιθανότατα δια θαλάσσης και με προορισμό τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθεί επίσης, μεταξύ άλλων, αναφορά και στα ζητήματα του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού στους ήδη υπάρχοντες προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά και στην οργανωμένη προσπάθεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για επόπτευση των συνόρων της χώρας, ενόψει του σχεδίου μαζικής προσέλευσης μεταναστών από την Τουρκία. 

ΠΗΓΗ: Türkei schickt wieder tausende Migranten Richtung EU

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πάλι πολιτική με τους πρόσφυγες. Αυτές τις μέρες με λεωφορεία οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους από καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με τη Συρία στα παράλια του Αιγαίου, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel (σε κείμενο των Giorgos Christides, Steffen Lüdke, Maximilian Popp).

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οδηγοί λεωφορείων προτρέπουν πρόσφυγες να αγοράσουν ομαδικά βάρκες, ενώ σύμφωνα με άλλους, η τουρκική αστυνομία προσφέρει βοήθεια για τη μετάβαση στα ελληνικά νησιά. Ακόμη δεν έχει αποπλεύσει πλοιάριο για την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως ο Erdogan θέλει να διατηρήσει την πίεση προς την ΕΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ έχουν παγώσει.

Επιπλέον, o Erdogan πιθανόν θέλει να στρέψει την προσοχή στο προσφυγικό επειδή έχει διαχειριστεί άσχημα την κρίση του κορωνοϊού. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην ακτοφυλακή να μην επιτρέψει σε πλοιάριο με πρόσφυγες να περάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνεχίζοντας έτσι να ανσστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο.

Η Αθήνα θέλει μείωση του προσφυγικού ρεύματος, για αυτό Μητσοτάκης θέλει στη νέα συμφωνία να συνδέσει τη ροή των προσφύγων με το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης στην Άγκυρα. Από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα λέγεται ότι η Ελλάδα δεν θέλει να εκκενώσει τους καταυλισμούς των νησιών αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ρατσιστική καμπάνια από εφημερίδες ότι οι πρόσφυγες είναι μολυσμένοι με κορωνοϊό και ο Erdogan σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει ως όπλο εναντίον της Ελλάδας. Κυβερνητικά στελέχη διαχωρίστηκαν από τις αναφορές.

ΠΗΓΗ: Schon wieder benutzt

Θα διάλεγα την Ελλάδα ως ηγέτη της μάχης κατά του ιού παγκοσμίως, λέει ο διάσημος Ισραηλινός Ιστορικός Γιουβάλ- Νοά Χαράρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: