Θρήνος για την ταλαιπωρημένη Ιταλία: 4.032 νεκροί και 47.021 τα κρούσματα ενώ τα χειρότερα έπονται…

Στρατιώτες ελέγχουν τα στοιχεία μίας κοπέλας στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. EPA, MOURAD BALTI TOUATI




Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 47.021. Οι νεκροί έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 41.035 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 3.405 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. 689 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό. Η διάδοση του κορονοϊού, δηλαδή, δεν σταματά.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 22.264 και οι νεκροί 2.549. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.968 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 640. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.031, με 131 νεκρούς.

Από σήμερα αναμένεται να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

  • Νέα πιο αυστηρά μέτρα ετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζει νέα, αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.

Όπως διαρρέει, από αύριο είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και όχι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, να απαγορευθεί το τρέξιμο σε ανοικτούς χώρους, να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ στα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, να μην μπορεί να πηγαίνει κανείς σε σπίτι του στην εξοχή.

Στόχος των νέων πιθανών απαγορεύσεων είναι να αποθαρρυνθούν οι Iταλοί και να μην αποφασίσουν να πάνε σε κάποιο θέρετρο, μέσα στο σαββατοκύριακο. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί από τουςIιταλούς να ψωνίζουν τρόφιμα μόνον μια φορά την εβδομάδα, αποφεύγοντας να βγαίνουν κάθε μέρα για περιορισμένο αριθμό τροφίμων.

  • Η δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης να κρατήσει τους απείθαρχους Ιταλούς στο σπίτι

Περιορισμένοι στα σπίτια τους, αρκετοί Ιταλοί δεν κρατιούνται. Κι ενώ έως σήμερα σε πάνω από 53.000 έχουν ασκηθεί διώξεις για άσκοπες μετακινήσεις, η κυβέρνηση μετέρχεται κάθε δυνατού, ή αδύνατου μέσου για να τους αποτρέψει.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα που επιτάσσει την απομόνωση, οι έξοδοι δεν επιτρέπονται παρά για επαγγελματικούς λόγους, για λόγους υγείας και για την αγορά τροφίμων, με κάθε παραβάτη να κινδυνεύει με φυλάκιση τριών μηνών, ή πρόστιμο 206 ευρώ.

Για να ενισχύσει την εκούσα άκουσα αποτροπή εξόδου, η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μία πλειάδα από μέτρα:

Πρώτο και καλύτερο, «ο φόβος του χωροφύλακα».

Οδοφράγματα στους αυτοκινητοδρόμους κι έλεγχοι σε κάθε γωνιά του δρόμου. Η αστυνομία είναι πανταχού παρούσα κάθε μέρα και δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι πραγματοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν η κάθε μετακίνηση είναι δικαιολογημένη. Κάθε Ιταλός που βγαίνει από το σπίτι του θα πρέπει να έχει μία υπεύθυνη δήλωση που θα εξηγεί τον λόγο της εξόδου του.

Κι οι έλεγχοι είναι καθημερινά εντατικότεροι: 173.000 τη Δευτέρα, 187.000 την Τρίτη, 200.000 την Τετάρτη, πάνω από 200.000 την Πέμπτη. Οι αγωγές για παραβιάσεις ήταν αντίστοιχα 8.100, 8.300, 8.500 και 9.500.

Εκεί που δεν πίπτει ράβδος, η κυβέρνηση επιστρατεύει τον λόγο, με ενημερωτικές εκστρατείες: από τα μέσα ενημέρωσης έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές «σφυροκοπούν» το κοινό με το απλό και κατανοητό σύνθημα “io resto a casa” (εγώ μένω σπίτι).

Το μοτίβο αυτό είναι επίσης κι ο τίτλος στο διάταγμα της 9ης Μαρτίου που επέβαλε την απαγόρευση μετακινήσεων και θα το δει κάποιος παντού. Με φωτεινά γράμματα στην πρόσοψη της ‘Πιρελόνε’, του εμβληματικού πρώτου ουρανοξύστη του Μιλάνου, απέναντι από τον κεντρικό σταθμό, όπου βρίσκεται κι η έδρα της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, αλλά και ως χάσταγκ (#iorestoacasa) στους λογαριασμούς των πολιτικών και των άλλων προσωπικοτήτων από τον κόσμο του θεάματος, της μουσικής, του κινηματογράφου και του αθλητισμού.

Αλλά, μιας κι η πειθώ δεν είναι αρκετή, επιστρατεύονται και τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα, τα drones.

Πολλές κοινότητες έχουν καταφύγει σε αυτά για να εντοπίζουν τους λάθρα περιπλανώμενους, ή τις πιθανές συναθροίσεις. Ο Φάμπιο Κίες, δήμαρχος του Κονελιάνο, κοντά στο Τρεβίζο στο Βένετο, έφθασε μέχρι και να υπογράψει συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία για να ελέγχει με drones, αρχής γενομένης από αύριο, τους παρακείμενους λόφους όπου βρίσκονται τα αμπέλια που παράγουν το εκλεκτό αεριούχο κρασί Προσέκο.

«Βλέπω ακόμη πολλούς ανθρώπους που δεν τηρούν το διάταγμα. Γύρω από την κοινότητά μας υπάρχει μία ζώνη με λόφους 25 χλμ2 και δεν μπορούμε να την περιπολούμε», εξήγησε ο ίδιος στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Για να εμποδίσουν τις συναθροίσεις, οι τοπικές αρχές κλείνουν δημόσια πάρκα και κήπους. Στο Μιλάνο, στη Λομβαρδία, την δεινότερα πληγείσα περιοχή από οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία, με πάνω από 20.000 κρούσματα και πάνω από 2.000 νεκρούς, έκλεισε το πάρκο της Μοντανιέτα. Στις πόλεις της Πάδοβας (κοντά στη Βενετία), της Λα Σπέτσια (βορειοδυτικά) και της Ταρκουΐνια κοντά στη Ρώμη, απαγορεύθηκαν οι περίπατοι.

Στην ίδια τη Ρώμη, η δήμαρχός της Βιρτζίνια Ράτζι ξεσπάθωσε σήμερα στο Facebook, όταν επισκεπτόμενη το πάρκο της Καφαρέλα, κατά μήκος της Αππίας Οδού, είδε «ανθρώπους να λιάζονται, ή να περπατούν με φίλους». «Είτε το κατανοούμε όλοι πως θα πρέπει να αυτοελεγχθούμε, είτε ο στρατός θα επέμβει, διότι πρέπει να σταματήσουμε την πανδημία», έγραψε.

Αλλά μπορεί να επέμβει ο στρατός;

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σοβαρά να εντάξει σε διάταγμα για τη διαχείριση της κρίσης την προσφυγή στη βοήθεια του στρατού για να εφαρμοσθούν τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Η εφημερίδα Il Corriere della Sera, μάλιστα, επικαλείται τον αριθμό των 17.000 στρατιωτών, που θα έλθουν να προστεθούν στους 7.000 Ιταλούς στρατιώτες, που ήδη βρίσκονται στους δρόμους της χώρας από χρόνια για να συνδράμουν την αστυνομία στο έργο της τήρησης της τάξης.

  • Ο κορονοϊός στην Ιταλία έφθασε μερικές εβδομάδες πριν την διάγνωση του πρώτου κρούσματος, συμπεραίνουν Ιταλοί επιστήμονες

Ιταλοί μοριακοί βιολόγοι μετά από έρευνα που έκαναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ιταλίας στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες πριν γίνει η διάγνωση του πρώτου ασθενούς. Τα συμπεράσματα τους τα δημοσιεύσαν στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιοθήκη medRxiv.

«Τα στοιχεία που συλλέξαμε παραπέμπουν στο ότι ο ιός SARS-CoV-2 (είναι ο ίδιος ο νέος κορονοϊός) διείσδυσε στην επικράτεια της Βόρειας Ιταλίας στο διάστημα μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ πιο πριν από την στιγμή που ξεκίνησε η αναχαίτιση του. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ότι ο ιός μπήκε στην Ιταλία αμέσως ακολουθώντας αρκετές διαδρομές» γράφουν οι επιστήμονες.

Οι μοριακοί βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου και γιατροί από νοσοκομείο Λουίτζι Σάκκο, κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα, αποκωδικοποιώντας τα γονιδιώματα των δειγμάτων του ιού, τα οποία πήραν από τα τρία πρώτα θύματα του Covid-19 στην Λομβαρδία. Εν συνεχεία οι ειδικοί τα συνέκριναν μεταξύ τους, καθώς και με δείγματα SARS-CoV-2 από άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οι υπολογισμοί τους παρέπεμπαν στο ότι όλα τα ιταλικά δείγματα του ιού ήταν το ένα με το όλα πολύ συγγενικά. Εκτός των άλλων έμοιαζαν με εκείνα τα στελέχη του SARS-CoV-2, τα οποία οι γιατροί απομόνωσαν από τον οργανισμό των πρώτων θυμάτων του Covid -19 στην Γερμανία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Επίσης παρόλο που οι γιατροί πήραν και τα τρία δείγματα του ιού από σώματα των Ιταλών ασθενών την ίδια ημέρα, στα γονιδιώματα τους παρατηρήθηκαν αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις.

Πληροφορίες από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Italy
AFP, Μ.ΜΕΝ, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

“Κλείνει” και η Κολομβία, σε πανεθνική καραντίνα τριών εβδομάδων: Πρώτος θάνατος στην Παραγουάη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: