Τα σπαρακτικά ψέμματα και τα ηθικά διλήμματα των Ιταλών γιατρών κάθε 2 η ώρα το μεσημέρι

File Photo: Συνηθισμένο βραδινό σκηνικό σε πόλη της Ιταλίας. EPA/GIUSEPPE LAMI




Η μάχη των γιατρών κατά του κορωναϊού σταματάει στη 1.00 κάθε μεσημέρι. Είναι ή ώρα που γιατροί και νοσηλευτές στις εντατικές μονάδες στην Πολυκλινική του Σαν Ντονάτο ενημερώνουν τους ασθενείς για τους 25 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ του νοσοκομείου. Όλοι  τους νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τα επισκεπτήρια έχουν απαγορευθεί και οι γιατροί που κάνουν τα τηλεφωνήματα προσπαθούν να μη δώσουν ψεύτικες ελπίδες. Ξέρουν ότι ένας στους δύο ασθενείς στην εντατική είναι πιθανόν να καταλήξει.

«Παίρνουμε υπόψη αν οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν οικογένειες που θα μπορούν να τους φροντίσουν αν βγουν από τις ΜΕΘ», λέει ο Μάρκο Ρέστα, υποδιευθυντής της κλινικής.

«Αλλά ακόμη και αν δεν υπάρχει ελπίδα πρέπει να κοιτάξεις τον ασθενή στα μάτια και να του πεις: ‘Όλα πάνε καλά’. Και αυτό σε καταστρέφει».

Η θνητότητα όσων έχουν μπει σε εντατικές με COVID-19 στην  Ιταλία είναι 50% σε σχέση με το 12% έως 16% που είναι το εθνικό ποσοστό σε αυτές τις Μονάδες.

Μα τα διλήμματα για τους γιατρούς δεν σταματούν εδώ.

Ακόμη και το ποιος ασθενής θα υποβληθεί σε διασωλήνωση έχει να κάνει με τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Άρα οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν γρήγορα ποιος ασθενής «αξίζει» περισσότερη υποστήριξη με βάση τις πιθανότητες επιβίωσης.

«Μία δύσκολη επιλογή σε ένα κράτος που η ευθανασία δεν επιτρέπεται και που οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα ούτως η άλλως μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού», σημειώνει το Reuters στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ που είναι σήμερα το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του διεθνούς πρακτορείου.

Με πληροφορίες από Reuters

Απόδραση κρατουμένων στη Βραζιλία λίγες ώρες πριν τα μέτρα για τον κορωναϊό [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: