Σκηνικό κατάρρευσης στα χρηματιστήρια λόγω κορωναϊού και πετρελαίου: Βουτιά 13% στο ΧΑΑ

File Photo: Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. EPA/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND




Σκηνικό κατάρρευσης σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο στο άνοιγμά του σημείωσε απώλειες 13% με τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο «κόκκινο», σε πλήρη εναρμόνιση με το διεθνές sell-off.

Οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ αναταράξεις στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Το sell-off στην Wall Street την Παρασκευή, το σημερινό ξεπούλημα στην Ασία που έδωσε σήμα για νέα βουτιά στην Ευρώπη και η βύθιση των τιμών του πετρελαίου, δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδα αντιστροφής του κλίματος σύντομα. Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο “άγνωστο”, δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτού του νέου “μαύρου κύκνου” που έχει καλύψει τις αγορές.

Ο έως τώρα απολογισμός της κρίσης λόγω κοροναϊού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και η ταχύτητα με την οποία εξαϋλώθηκαν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους τριγμούς που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών κατακρημνίστηκαν, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κορωναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Capital
Αθήνα, Ελάδα

Τρόμος για την παγκόσμια οικονομία από τον κορωναϊό: Ορατές οι πρώτες συνέπειες, αναζητείται «αντίδοτο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: