Τρόμος για την παγκόσμια οικονομία από τον κορωναϊό: Ορατές οι πρώτες συνέπειες, αναζητείται «αντίδοτο»

File Photo: Κλείνουν για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια στη Βόρεια Μακεδονί.α EPA, KIM CHUL-SOO




Ενώ η επιδημία του κορωναϊού βρίσκεται ένα βήμα μακριά από το να λάβει χαρακτήρα παγκόσμιας πανδημίας εμφανίζονται οι πρώτες σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία κάτι που σε συνδυασμό με το πόλεμο του πετρελαίου προκαλεί μεγάλο φόβο για ύφεση.

Οι μετακινήσεις περιορίζονται, ο τουρισμός έχει ήδη αρχίζει να βιώνει τις συνέπειες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν μετακινούνται είτε λόγω των συνεπειών του ιού είτε λόγω φόβου. Παγκόσμια γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες και το πρωτάθλημα της F1 βρίσκονται στον αέρα, οι αθλητικές εκδηλώσεις κινδυνεύουν να πραγματοποιούνται χωρίς θεατές, κινηματογράφοι και θέατρα αργούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά μέτρα στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών της ενώ μεμονωμένα, αρκετά κράτη έχουν ήδη ξεκινήσει να εξαγγέλλουν τις δικές τους κινήσεις.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αποφεύγετε τα χαρτονομίσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να βρει τρόπους για να «θωρακίσει» τον πλανήτη κόντρα στον φονικό κοροναϊό που εξαπλώνεται ραγδαία και πλήττει την υφήλιο. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τραπεζογραμμάτια προκειμένου να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του κορωναϊού, την ώρα που ο Covid-19 θερίζει Ιταλία και Ιράν με δεκάδες νεκρούς ανά ημέρα.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ είναι σαφείς. Όσοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με χαρτονομίσματα να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς ο Covid-19 παραμένει στην επιφάνειά τους για αρκετές μέρες. Μάλιστα ο ΠΟΥ προτρέπει τους καταναλωτές να επιλέγουν τις ψηφιακές συναλλαγές προκειμένου να αποφεύγουν όσο περισσότερο γίνεται τις δοσοληψίες με χρήματα. Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που ελήφθησαν σε Κίνα και Νότια Κορέα σχετικά με τον καθαρισμό των τραπεζογραμματίων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες απολύμαναν και απομόνωσαν χρησιμοποιημένα τραπεζογραμμάτια. Εκτός αυτού χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως προκειμένου να αποστειρώσουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα μετρητά έμπαιναν σε καραντίνα για 14 μέρες πριν τα ξαναρίξουν στην αγορά.

Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε έκτακτη έκδοση ύψους 4 δισεκατομμυρίων γιουάν στην επαρχία Γουχάν, όπου αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας. Όσον αφορά στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αναγνωρίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια του κορωναϊού, αλλά δεν υπάρχει πλάνο ώστε να ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα.

Εκπρόσωπος της ΠΟΥ δήλωσε στην Telegraph: «Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αλλάζουν συχνά τα χέρια και μπορούν να μεταφέρουν όλα τα είδη βακτηρίων και ιών. «Θα συμβουλεύαμε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους μετά το χειρισμό χαρτονομισμάτων και να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους», τόνισε.

Η Γερμανία ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πακέτο μέτρων με σκοπό να υποστηριχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του κορωναϊού, ο οποίος εντείνει τις ανησυχίες πως επίκειται ύφεση.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση να απαγορευθούν τις επόμενες εβδομάδες όλες οι συναθροίσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων στη χώρα, όπου η ανησυχία αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας της επιδημίας.

Τα βασικά οικονομικά μέτρα αφορούν τη διευκόλυνση προς εταιρείες σε δυσκολία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

Ως προς το μέτρο της αργίας των υπαλλήλων ή της μείωσης των ωραρίων, οι εταιρείες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του δημοσίου θα χρειάζεται να αποδείξουν ότι επηρεάζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο των εργαζομένων τους από το προσωρινό πρόβλημα που πλήττει την παραγωγή τους. Στην περίπτωση κρουσμάτων του κοροναϊού μεταξύ των υπαλλήλων τους, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται στο 10%.

Η Γερμανία είχε κάνει χρήση ανάλογων μέτρων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, κάτι που επέτρεψε να μη χαθεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας.

«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απευθυνόμενος στις γερμανικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το κονδύλι των πρόσθετων επενδύσεων, προβλέπεται για την περίοδο 2021-2024 στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και της πληροφορικής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Το πακέτο αυτό πάντως είναι πολύ λιγότερο εκτενές από ό,τι επιδίωκαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης τάσσονταν υπέρ ενός πολύ ευρύτερου πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήθελε να υπάρξει μείωση των φόρων και χαλάρωση των πολύ αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στη Γερμανία, ώστε να διαγραφούν χρέη πολλών κοινοτήτων σε δυσκολία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά οι συντηρητικοί, πάντα προσηλωμένοι στη δημοσιονομική ορθοδοξία, απέρριψαν αμέσως την ιδέα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωναϊού πλησιάζει πλέον το φράγμα των χιλίων στη Γερμανία. Μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης η οποία πλήττεται περισσότερο.

Ο Σολτς δήλωσε πριν από λίγο στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ότι δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η επιδημία θα έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Σολτς, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Γενς Σπαν κάλεσε να ακυρωθούν «μέχρι νεοτέρας όλες οι συγκεντρώσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων», μέτρο που έχει ήδη υιοθετήσει η Γαλλία.

Όμως η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία φάνηκε να απορρίπτει την εφαρμογή του μέτρου, ανακοινώνοντας πως τα πρωταθλήματά της θα συνεχιστούν όπως προβλέπεται μέχρι τα μέσα Μαΐου, αλλά διαβεβαιώνοντας πως θα συζητήσει την κατάσταση με τις ομάδες. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, όπως στην Ιταλία, ώστε να διεξάγονται οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Ιταλία: Η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ»

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κορωναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μαζική θεραπεία σοκ. Για να εξέλθουμε απ’ αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κόντε πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «πλήρως» την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα μέτρα ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία να αντισταθεί στη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον τωρινό στόχο του 2,2%.

Έκτακτα μέτρα και στη Μεγάλη Βρετανία

Στα 273 βρίσκονται πλέον τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς την Κυριακή οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τη διάγνωση ακόμα 67 κρουσμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.

Το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας είχε ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων στα 206. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι στην Αγγλία, με 51 εξ αυτών στο Λονδίνο.

Μεταξύ των ασθενών είναι και ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος όμως τέθηκε σε οικειοθελή απομόνωση όταν αδιαθέτησε και πριν παραστεί σε διαλέξεις ή εκδηλώσεις της σχολής του.

Συνολικά για τον κορωναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξεταστεί 23.513 άνθρωποι. Δύο ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, μία στο Ρέντινγκ και ένας στο Μίλτον Κινς, αμφότεροι προχωρημένης ηλικίας και με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση εφόσον κριθεί αναγκαίο προβλέπεται η επί πληρωμή άδεια τεσσάρων εβδομάδων από την εργασία τους εθελοντών με ιατρικές ή νοσηλευτικές γνώσεις που θα θελήσουν να συνδράμουν το προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας.

Επίσης εξετάζεται η διεξαγωγή δικαστικών ακροαματικών διαδικασιών μέσω βιντεοσύνδεσης και η επανενεργοποίηση συνταξιοδοτημένων γιατρών και νοσηλευτών.

Εν τω μεταξύ, μεγάλα σουπερμάρκετ της Βρετανίας, όπως τα Tesco και τα Asda άρχισαν να θέτουν περιορισμούς στην ποσότητα ορισμένων αντικειμένων που μπορεί να αγοράζει καθένας πελάτης, καθώς καταγράφηκαν περιπτώσεις αγορών πανικού.

Ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα είναι τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα, τα απολυμαντικά χεριών, το χαρτί υγείας, τα ζυμαρικά, το γάλα μακράς διαρκείας, φάρμακα για παιδιά, νερό και λαχανικά σε κονσέρβα.

Στην Αυστραλία εξετάζουν πακέτο οικονομικών 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων προς τους πολίτες, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών κινήτρων δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) όπως μετέδωσε σήμερα το Sky News.

Ωστόσο η προοπτική αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του, σύμφωνα με το Sky News.

Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν το θέμα των οικονομικών επιχορηγήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και η παροχή φορολογικών κινήτρων, καθώς η κυβέρνηση Μόρισον εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού.

Σοκ με την τιμή του πετρελαίου

Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν μια τεράστια πτώση της τάξης του 30% της μεγαλύτερης και πιο απότομης, τα τελευταία 30 χρόνια από τον πρώτο πόλεμο του Περσικού κόλπου.

Η τιμή του brent με το άνοιγμα της αγοράς, κατέγραφε πτώση της τάξεως του 29% με αποτέλεσμα η τιμή του να προσγειώνεται στα 32 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αμερικανικό αργό, καταγραφόταν πτώση 32,5% με την τιμή να υποχωρεί ακόμη και στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Οι ξένοι αναλυτές, αποδίδουν την κατάρρευση στον “πετρελαϊκό πόλεμο” που έχει ξεσπάσει πλέον ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους: Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία, “απαντώντας” στην τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον “μαύρο χρυσό”. Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (περίπου 6-7 δολάρια ανά βαρέλι) ενώ έστειλε μήνυμα για αύξηση της παραγωγής στις αγορές.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και τα διυλιστήρια ανά τον πλανήτη όσο και στα δημοσιονομικά χωρών που στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου όπως είναι το Ιράκ, η Νιγηρία κλπ.

Η πετρελαϊκή κρίση που ξέσπασε, επηρεάζει ήδη και τα “πληγωμένα” από τον κορωνοϊό χρηματιστήρια. Ο δείκτης Nikkei 225 άνοιξε με πτώση 5,7% και την υποχώρηση να ξεπερνά τις 1170 μονάδες ενώ τα futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνουν ότι και οι βασικοί δείκτηες (S&P, Nasdaq) ενδέχεται να καταγράψουν πολύ μεγάλες απώλειες της τάξεως του 5%.

Δύσκολη αναμένεται η εβδομάδα και για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πετρελαϊκή κρίση έρχεται να προστεθεί στις εκτιμήσεις ότι ο κορωναϊός, θα οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς.

Hellas Journal με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Γκαβός, ethnos.gr, thetoc.gr

Αποκάλυψη προκαλεί σοκ: Εφιαλτικές προβλέψεις επιστημόνων αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να δουν 96 εκ. κρούσματα κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: