Σαλβίνι, Μπολσονάρο, Τζόνσον, Τραμπ: Η Süddetsche Zeitung αναλύει πως ο κορωναϊός νίκησε τους λαϊκιστές

File photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου. EPA, Alan Santos, Brazilian Presidency




«Ο πολιτικός εκείνος, ο οποίος συγκινημένος από τον ίδιο του τον εαυτό, επικαλούνταν την ενότητα του έθνους στέκει τώρα παράμερα, όταν λόγω της πανδημίας του κορωναϊού η αλληλεγγύη είναι πλέον ζητούμενο για την ιταλική κοινωνία.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να ασκεί σκληρή κριτική στην ιταλική κυβέρνηση και διατείνεται ότι μοναχά με εκείνον υπάρχει σωτηρία. Άξαφνα όμως ο κόσμος μοιάζει να μην έχει πια ενδιαφέρον για τις προκλήσεις του, τουλάχιστον προς το παρόν» αναφέρει σχόλιο της Süddetsche Zeitung.

«Μια από τις ενδιαφέρουσες παρενέργειες του κορωναϊού είναι ότι επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα του λαϊκισμού. Όπως και στο παραμύθι για τα ρούχα του αυτοκράτορα έτσι και οι κύριοι εκπρόσωποι του λαϊκισμού στέκουν ξαφνικά μπροστά μας γυμνοί. Η καταστροφική τους πολιτική, η απουσία σχεδίου και η ανικανότητά τους είναι πλέον εμφανείς σε όλους.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο στο λαό του από θεωρίες συνωμοσίας, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει να αντιτάξει ημίμετρα που θυμίζουν μεσαιωνικά γιατροσόφια και ο πρόεδρος Τραμπ επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ, αλλά και στις σκοτεινές δυνάμεις των Δημοκρατικών. Με τη στάση τους ΗΠΑ, Βραζιλία και Βρετανία έχασαν πολύτιμο χρόνο στη μάχη κατά της πανδημίας. Δεν υπάρχουν όμως περιθώρια εφησυχασμού.

Ο ερασιτεχνισμός του Τραμπ είναι ίσως το πρώτο καρφί στο φέρετρο της προεδρίας του. Κανείς όμως δεν εγγυάται ότι ο λαϊκισμός δεν θα θριαμβεύσει εκ νέου σε περίπτωση που οι δημοκρατίες δεν καταφέρουν να απαλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, που θα πλήξουν κυρίως τους φτωχούς και ασθενέστερους. Εξαθλίωση και μαζική ανεργία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τις υποσχέσεις των λαϊκιστών. Οι δημοκρατικές χώρες δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν, για μια ακόμα φορά, το λαϊκισμό.»

Πηγή: DW / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: