Ο Πούτιν αποκηρύσσει την οκτωβριανή επανάσταση: Πρελούδιο της τραγωδίας, λέει…

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9/1/2020. EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Για πρώτη φορά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν επέκρινε δημοσίως και με αυστηρότητα το κομμουνιστικό σύστημα χαρακτηρίζοντας την επιβολή του «τεράστια κρατική τραγωδία».

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Πούτιν έκανε αναφορά στην Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 την οποία χαρακτήρισε «πρελούδιο» της τραγωδίας.

«Η Οκτωβριανή επανάστασις που χωρίς καμία αμφιβολία υπήρξε ένα σημαντικότατο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, υπήρξε ο πρόλογος μιας τεράστιας κρατικής τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος απευθυνόμενος προς κατοίκους της Σεβαστουπόλεως οι οποίοι τον υπεδέχθησαν και τον ακολούθησαν κατά την περιοδεία του ανά τις οδούς της πόλεως. Προσέθεσε ότι αναγκαίο οι συνέπειες αυτής της τραγωδίας να ξεπερασθούν, αναγνωρίζοντας εμμέσως έτσι, ότι η χώρα του δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από τα δεινά που εσώρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε περαιτέρω ότι «αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας και αυτό το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, παρά τις διαφορές στις εκτιμήσεις που υπάρχουν ως προς το τι συμβαίνει σήμερα και τις διαφορές στις απόψεις ως προς το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η χώρα και ποιους δρόμους να ακολουθήσει». Με την διατύπωση αυτή καθιστά σαφές ότι αποστασιοποιείται από το κομμουνιστικό σύστημα, το οποίο και ο ίδιος υπηρέτησε και το οποίο θεωρεί πλέον μόνον άξιο μελέτης, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη που διεπράχθησαν επί των ημερών του.

Εξ άλλου σε συνέντευξη την οποία έδωσε δήλωσε ότι δεν είναι «τσάρος», παρ’ ότι την στιγμή αυτή είναι σε εξέλιξη μια συνταγματική μεταρρύθμισις που θα του επιτρέψει να παρατείνει τη θητεία του στο Κρεμλίνο μέχρι και το 2036. «Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε στην συνέντευξη που ηχογραφήθηκε στο πλαίσιο της 20ής επετείου από την άνοδό του στην εξουσία, αντιδρώντας στην εικόνα που απολυταρχικού ηγέτου η οποία του αποδίδεται.

«Εργάζομαι κάθε μέρα, δεν είμαι βασιλιάς. Τσάρος είναι εκείνος που κάθεται, σας κοιτάζει από ψηλά και λέει: ‘’Εγώ διατάζω κι αυτοί εκτελούν’’ και στο διάστημα αυτό, δοκιμάζει ένα καπέλο και κοιτάζεται στον καθρέφτη», προσέθεσε.
Απαντώντας όμως σε ερώτηση περί του εάν προτίθεται ή όχι να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024, οπότε λήγει η θητεία του, ο Ρώσσος πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι Ρώσσοι: «Το πιο σημαντικό, και είναι θέμα αρχής, είναι η στάση της πλειονότητας των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. «Δεν έχω απάντηση σήμερα» κατέληξε.

«Ο τσάρος είπε ότι δεν είναι τσάρος», αντέδρασε αμέσως στο Twitter ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος Αλεξέι Ναβάλνι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δρομολόγησε από τον Ιανουάριο μια συνταγματική αναθεώρηση η οποία, χάρη σε μια τροποποίηση που εντέχνως προστέθηκε από υποστηρικτές του, την τελευταία στιγμή, θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες μετά το τέλος της τρεχούσης που ολοκληρώνεται το 2024.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Τα μέτρα έναντι του κορωναϊού σε έκτακτη σύνοδο του ευρωκοινοβουλίου την Πέμπτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: