Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, η αύξηση των αγορών στις υπεραγορές, η αύξηση των κρουσμάτων σε

επαγγελματίες υγείας από την Πάφο, η απομόνωση των Κυπρίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό σε ξενοδοχεία, μηνύματα αισιοδοξίας επαγγελματιών υγείας και πως έχει επηρεάσει τη διεθνή σκηνή η πανδημία, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Τα πιο δύσκολα έπονται» γράφει ότι ο κορωνοϊός θα δαμασθεί όμως την κυπριακή οικονομία περιμένουν δύσκολες ώρες και ότι ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται μέχρι τον Μάιο, οι επιπτώσεις της κρίσης θα πάρει πολλούς μήνες να ξεπεραστούν και να επανέλθουμε. Αλλού αναφέρεται ότι οι νεκροί έφτασαν τους 13.000 σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ για Ιταλία και Ισπανία. Σε άλλο θέμα η «Α» προβάλλει συνέντευξη στις εσωτερικές της σελίδες του κοινωνιολόγου Νίκου Περιστιάνη ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέσα από το κακό να κρατήσουμε το καλό.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Η κατανάλωση των Κυπρίων στην εποχή της καραντίνας» και γράφει ότι οι Κύπριοι φοβούμενοι τις εξελίξεις άδειασαν τα ράφια των υπεραγορών μετατρέποντας τα σπίτια τους σε αποθήκες τροφίμων και ότι σε σχέση με το 2019 έγιναν αγορές αυξημένες από 31 έως 41%. Αλλού προβάλλει αναλύσεις στις εσωτερικές του σελίδες από νομικούς για το Σύνταγμα και την επιστροφή των Κυπρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ιός γονάτισε τα νοσοκομεία και ότι με τον έναν επαγγελματία υγείας μετά τον άλλο να μπαίνει σε καραντίνα, το καθεστώς λειτουργίας των νοσηλευτηρίων αλλάζει.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η Πάφος σε μεγάλο κίνδυνο» γράφει ότι δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης στην Πάφο, η οποία ενώ κατ’ αναλογία πληθυσμού θα έπρεπε να καταγράφει 9 το πολύ κρούσματα κορωνοϊού, ξεπέρασε χθες τα 20 και στον μακρύ πλέον κατάλογο των επαγγελματιών υγείας της πόλης που προσβλήθηκαν προστέθηκε άλλος ένας νοσηλευτής. Αλλού γράφει ότι αυστηρά μέτρα προστασίας υιοθέτησαν τα φαρμακεία και εφαρμόζονται με σχολαστικότητα αλλά ότι αντίθετη ήταν η εικόνα στις λαϊκές αγορές, Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κάνει λόγο για φόβο για ντόμινο.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Άμεση εμπλοκή όλων των παρόχων υγείας» γράφει ότι σφαιρικό σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της πανδημίας ζητά το ΑΚΕΛ και με θέση που καταθέτει συμβάλλει στην ενίσχυση του τομέα της Υγείας. Αλλού γράφει για κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες υγείας και ότι τα στελέχη της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας διαμηνύουν πως η στήριξη της δημόσιας υγεία είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η Μητρόπολη Λεμεσού επιστράτευσε συνεργεία με μπουλντόζες και μετέτρεψε σε εργοστάσιο χώρο σε απόσταση χιλιομέτρου και κάνει λόγο για χρυσοφόρα επέκταση του κοιμητηρίου Σφαλαγγιώτισσας παρά τις αντιδράσεις.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Διαμονή σε ξενοδοχείο υπό φρούρηση» και γράφει ότι πάνω από 1.200 άνθρωποι βρίσκονται από το Σάββατο σε καραντίνα σε διάφορα ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι απαγορεύθηκε η είσοδος σε ομάδα 175 μεταναστών από τη Συρία από την Κυβέρνηση και ότι έφτασαν αντ’ αυτού στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Σε άλλο θέμα η “SM” γράφει ότι ο κορωνοϊός έχει χωρίσει ένα ζευγάρι Ελληνοκύπριας και Τουρκοκύπριου λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί στα οδοφράγματα.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» σε κύριο της άρθρο με τίτλο «Είμαστε δυνατοί, θα νικήσουμε τον κορωνοϊό» προβάλλει δηλώσεις τεσσάρων επαγγελματιών υγείας για την αποφασιστικότητα και τη θέλησή τους να κερδίσουν το στοίχημα εναντίον της πανδημίας. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη της Στέλλας Κυριακίδου στην «Κ» στην οποία λέει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να επιτύχουμε επιβράδυνση της νόσου και εξηγεί τις τελευταίες δύο σημαντικές αποφάσεις των Βρυξελλών, την πρωτοβουλία για τις «πράσινες λωρίδες» και το “rescEU stockpile”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει διαθέσιμο «μαξιλάρι» €400 εκατ. στα κυβερνητικά ταμεία.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» κάτω από τίτλο «Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος για τον κορωνοϊό» γράφει ότι η ανάγκη προστασίας της υγείας και της ανθρώπινης ζωής είναι στην ατζέντα της διεθνούς πολιτικής. Αλλού γράφει ότι πλησιάζουν τα 10 τα κρούσματα στην Κύπρο και ότι πονοκέφαλο στις Αρχές προκαλούν τα δύο ορφανά κρούσματα. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι την απαγόρευση της κυκλοφορίας για 14 ημέρες φαίνεται ότι μελετά -ή τουλάχιστον δεν αποκλείει- η Κυβέρνηση ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: