Ένα βήμα πριν το πλήρες κλείσιμο στην Κύπρο: Όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση των τελευταίων μέτρων

Συνεργείο του Δήμου Λευκωσίας φορώντας προστατευτική στολή και μάσκα, πραγματοποιεί απολύμανση στην Πλατεία Ελευθερίας και στους γύρω χώρους. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ιταλία είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν. Όσοι εκ των ηγετών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών εξαγγέλλουν νέα σκληρότερα μέτρα, σημειώνουν με νόημα, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα στους πολίτες: «Θέλετε να γίνουμε Ιταλία;».

Η χώρα αυτή βιώνει τις χειρότερες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, ακόμη και από την Κίνα, στην οποία πρωτοεμφανίσθηκε ο ιός.

Η κατάσταση είναι τρομακτική:
• Στοιβαγμένοι σοροί σε στρατιωτικά οχήματα. Οι γιατροί έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο να επιλέγουν ποιόν θα σώσουν και ποιόν όχι. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 6.000 και τα κρούσματα και καλπάζουν καθημερινώς.

Η προβολή, η ανάδειξη του χειρότερου δεν μπορεί την ίδια ώρα να λειτουργεί καθησυχαστικά. Και δεν είναι.

Στην Κύπρο οι αρμόδιοι δηλώνουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Είναι; Κι εάν είναι τώρα, μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Έχουν πληγεί όλα τα Νοσοκομεία στο νησί. Ένα δημόσιο Νοσοκομείο λειτουργεί σε κάθε πόλη, επαρχία και ο κορωνοϊός τα έθεσε σε καραντίνα.

  • Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί αυτό στην Πάφο, που μπορεί τούτο να επηρεάσει ολόκληρη την πόλη. Κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Θα είναι, όμως, ένα κακό σενάριο, με μεγάλες επιπτώσεις.

Η κυβέρνηση προφανώς και φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξει στη συνέχεια ανεξέλεγκτη πορεία με τα κρούσματα. Γιατί είναι σαφές πως εάν υπάρξει σημαντική αύξηση τότε το σύστημα δεν θα αντέξει. Ήδη φαίνεται να κλονίζεται.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
• Έκλεισαν τα σύνορα, δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό.
• Από χθες και μέχρι την 13η Απριλίου, έχει περιοριστεί η διακίνηση. Γίνονται μόνο οι απαραίτητες διακινήσεις.

Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό και με την αναστολή λειτουργίας διαφόρων κατηγοριών επιχειρήσεων, στις οποίες συγκέντρωναν πολίτες ( εστιατόρια, καφετέριες, πολυκαταστήματα κλπ), είναι το τελευταίο βήμα πριν το πλήρες κλείσιμο των πάντων και την επιβολή κατ΄΄οίκον περιορισμού. Γιατί αυτό προφανώς και θα γίνει, εάν δεν αποδώσουν οι τελευταίες αποφάσεις. Δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή.

  • Είναι σαφές πως ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας, όσο συνεχίζεται η εξάπλωση του, θα αλλάξει και τη ζωή μας. Αυτό που λέγεται πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως προηγουμένως θα ισχύσει.

Οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό ήδη φαίνονται, θα τις βιώσουμε, ωστόσο, πιο σκληρά στη συνέχεια. Οικονομικά και κοινωνικά.

Βεβαίως, το πρώτιστο σήμερα, είναι η προστασία των ανθρώπων από τον ιό. Ο βασικός στόχος, η μόνη προτεραιότητα, είναι η αναχαίτιση του ιού, γιατί μόνο έτσι προστατεύονται οι άνθρωποι. Τα υπόλοιπα θα αξιολογηθούν στη συνέχεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τα πολεμικά ανακοινωθέντα και η αποφυγή του μύθου με τον Καιάδα: Μιλούν για «συλλογική ευθύνη» για να κρύψουν τις ανεπάρκειες τους

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required