Έκλεισαν και τα χειρουργεία, όλα κλειστά λόγω κορωναϊού: Οι Έλληνες μαθαίνουν να μένουν στο σπίτι

File photo: Η Πλατεία Συντάγματος Photo via el.Wikipedia.org




Κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες, καταστήματα λόγω κορωναϊού, ενώ αναβάλλονται και οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των μέτρων περιλαμβάνεται και η γονική άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου να μένουν οι γονείς στο σπίτι με τα παιδιά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοραναϊό, ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας.

Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κλειστά τα σχολεία

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε χθες την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορωναϊού στη χώρα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα και να δράσει αποφασιστικά. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Παρελάσεις

Με δεδομένο ότι οι παρελάσεις αποτελούν μαζικές συναθροίσεις – έστω σε ανοιχτό χώρο – η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι να ματαιωθούν όλες οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Skai, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και πέραν των ήδη ανακοινωθέντων 14 ημερών.

Παράλληλα, ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωναϊού απασχόλησε τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Γονική άδεια

Μέτρα για την αντιμετώπιση επί μέρους επιπτώσεων από τον κορωναϊό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020 [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Κλειστά και τα χειρουργεία

Μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν θα χειρουργούνται στο εξής και μέχρι νεωτέρας, στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αλλάζει το πρόγραμμα των χειρουργείων.

Επίσης αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά πριν από λίγο «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων», προφανώς λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει από τον κορονοϊό.

Ούτε εξετάσεις για δίπλωμα

Σε αναστολή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας οδήγησης, μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ειδικής άδειας ταξί και κάθε άλλου είδους εξέτασης που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις επόμενες 14 ημέρες, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης για τη μη διασπορά του κορωναϊού [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Μόνο ηλεκτρονικά ο ΟΑΕΔ

Τη μετατροπή όλων των προαιρετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε υποχρεωτικές ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού για τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου και θα είναι σε ισχύ έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, η οποία ήδη απεστάλη στις υπηρεσίες του Οργανισμού, όλες οι προαιρετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετατρέπονται σε υποχρεωτικές.

Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές, (όπως το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό επίδομα, κ.λπ.), καθώς και τις βεβαιώσεις (χρόνου ανεργίας, λήψης επιδόματος ανεργίας, κ.λπ.), αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και η αίτηση για το τακτικό επίδομα ανεργίας, θα συνεχίζεται στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) ανά την επικράτεια.

Επίσης, οι επιδοτούμενοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας και, μέχρι πρότινος, απαιτείτο η φυσική παρουσία τους στα ΚΠΑ2, από σήμερα μπορούν να δηλώνουν την παρουσία τους, στέλνοντας email στο ΚΠΑ2 της περιοχής τους.

Αναστέλλει τη λειτουργία κατηχητικών και δραστηριοτήτων η Ιερά Σύνοδος

Να αναστείλει την λειτουργία των κατηχητικών, των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών και να αναβάλλει εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες και να σταματήσει τα σισίτια και να διανέμει πακέτα-γεύματα για τις δύο επόμενες εβδομάδες αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Κλείνουν Θέατρα, μουσεία μουσικές σκηνές

Υπό τον φόβο του κορωνοϊού, θέατρα, μουσικές σκηνές, μεγάλες πίστες, γκαλερί αλλά και μουσεία αναστέλλουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ακόμη κι αν δεν ανήκουν στην…απαγορευμένη ζώνη των χώρων που φιλοξενούν άνω των 1000 θεατών.
Παρότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει απόφαση για κλείσιμο των μουσείων της χώρας, το Μουσείο της Ακρόπολης αποφάσισε, σε πρώτη φάση, να αναβάλλει, για τις δύο επόμενες εβδομάδες τις παρουσιάσεις «Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο», «Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου» και «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης. Κατά τα άλλα η λειτουργία του Μουσείο συνεχίζεται κανονικά μέχρι νεωτέρας.

Μουσικές εμφανίσεις

Όσον αφορά στα μουσικά δρώμενα, στην ήδη μεγάλη λίστα των αναβολών, προστίθεται το λαϊκό σχήμα Πάολας – Nίκος Κουρκούλης η πρεμιέρα του οποίου, στο νυχτερινό κέντρο «Theatro» είχε προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου. Το πότε και εάν τελικά θα ξεκινήσουν θα εξαρτηθεί άμεσα από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου συναυλία των Χατζηφραγκέτα στο Piraeus 117 Academy μεταφέρεται στις 8 Μαΐου 2020 στον ίδιο χώρο. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια μπορούν είτε να τα χρησιμοποιήσουν στη νέα ημερομηνία είτε να τα εξαργυρώσουν.

Αναβολή έχουμε και για την ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση «Maria Callas For Εver» που επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 14 Μαρτίου στο «Ολύμπια, Δημοτικό Θέατρο Μαρία Κάλλας». Το αθηναικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Θέατρα

Η θεατρική δραστηριότητα της Αθήνας παραμένει αρκετά ενεργή, μέχρι στιγμής παρόλα αυτά υπάρχουν παραστάσεις που κατεβαίνουν άρον- άρον αλλά και κάποιες που δεν θα κάνουν την προγραμματισμένη για τις επόμενες εβδομάδες πρεμιέρα τους. Ανάμεσά τους είναι και το έργο “Σλούθ” του Άντονι Σάφερ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνιστές τους Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά που. Η πρεμιέρα του, αντί για τις 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στο «Από Μηχανής Θέατρο».

Η δε παράσταση που φιλοξενεί το «Premise Comedy Club», το «#Χάσταγκ» με το Ζήση Ρούμπο και τον Αριστοτέλη Ρήγα, δεν θα προχωρήσει σε παράταση όπως είχε ανακοινώσει.

Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του και των θεατρικών εργαστηρίων και την ακύρωση τόσο των ξεναγήσεων όσο και των παραστάσεων της Βρεφικής, Παιδικής, Νεανικής Σκηνής αλλά και του Θεάτρου Σκιών.

Στο μεταξύ, στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2020 μεταφέρεται η διεξαγωγή του B.C.C. Festival Χορού στη Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο «Αθήναιον».

Αναστολή εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συμμόρφωση με την απόφαση και τις οδηγίες της Πολιτείας, αναστέλλει τις παρακάτω προγραμματισμένες εκδηλώσεις στους χώρους του με αναμενόμενο κοινό άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 24.3.2020:

14/3 John Psathas: “Νο Man’s Land”

18/3 Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας

21/3 Frankfurt Radio Symphony – Andrιs Orozco-Estrada, Joshua Bell

24/3 Ήρωες ΙΙ – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Για οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τηρεί ήδη τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας επισκεπτών και εργαζομένων και λαμβάνει επιπλέον μέτρα για την απολύμανση όλων των χώρων.

Το αντίτιμο του εισιτηρίου θα επιστραφεί με τον ίδιο τρόπο που αυτό αγοράστηκε (τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου: επιστροφή σε πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες – αγορά από τα ταμεία: επιστροφή από τα ταμεία με την προσκόμιση του αντίστοιχου αποκόμματος).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού στην Ελλάδα: Στα 99 συνολικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: