Άσκηση με πραγματικά πυρά στον Έβρο: Η Ελλάδα ενισχύει τη θωράκισή της και στέλνει μήνυμα στην Τουρκία [live]

Οι μονάδες θα ενισχυθούν με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που θα συνεχίσουν να καταφτάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας στον ακριτικό Νομό. Πηγή : Γενικό Επιτελείο Στρατού




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Μπορεί να είναι Καθαρά Δευτέρα, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις με απόφαση της Στρατιωτικής ηγεσίας ακόμη και σ’ αυτή την παραδοσιακή ημέρα για τον Ελληνισμό, στέλνει με την απόφαση για ασκήσεις από τον Έβρο μέχρι τη Στρογγύλη ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα προς την Τουρκική πλευρά, ότι η πατρίδα εξασκείται και φρουρείται.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό επιτελείο Στρατού, δόθηκε εντολή στα νησιά να πραγματοποιηθούν βολές με όλα τα είδη του φορητού οπλισμού των μονάδων, ελαφρά και βαρέα όπλα, σε περιοχές ανατολικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από το βορειότερο νησί την Σαμοθράκη έως και τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη.

Παρόμοια διαταγή έχει δοθεί και στον Έβρο, με τις μονάδες στον ακριτικό νομό να κάνουν βολές με όλα τα όπλα που διαθέτουν οπλίτες και στελέχη.

Και μπορεί η παράδοση να προτάσει τον χαρταετό για τα παιδιά και την πατροπαράδοτη λαγάνα στο Σαρακοστιανό τραπέζι, ωστόσο με αυτή την κίνηση, καταλαβαίνει κανείς ότι ουδείς στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα με την ασύμμετρη απειλή για την εθνική ασφάλεια, δεν μπορεί να μην στείλει το μήνυμα που απαιτείται.

Για την πραγματοποίηση των βολών στα νησιά ήδη έχουν δεσμευτεί περιοχές σ όλο το μήκος του Αιγαίου κι έχουν εκδοθεί ανάλογες ναυτικές οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους ώστε να γνωρίζουν και ν αλλάξουν την ρότα τους.

«Από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη», αναφέρεται στην ανακοίνωση από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στον Έβρο. Από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τρόφιμα θα μοιραστούν σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν αργά χθες βράδυ πως θα υλοποιηθεί το πρώτο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης με μεγαλύτερη συχνότητα περιπολιών (πεζή και με μηχανοκίνητα μέσα), εμφανή παρουσία ισχυρής δύναμης και αύξηση των πτήσεων επιτήρησης με ελικόπτερα και UAV.

Οι μονάδες θα ενισχυθούν με επιπλέον στρατιωτικά τμήματα που θα συνεχίσουν να καταφτάνουν από διάφορα σημεία της επικράτειας στον ακριτικό Νομό.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να πετάξει ένα C130 για Αλεξανδρούπολη και να μεταφέρει άνδρες των ΜΑΤ, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει ξανά το απόγευμα με ένα επιπλέον δρομολόγιο.

Την ίδια ώρα στο Αιγαίο ενισχύονται οι δυνάμεις, με μονάδες Λ.Σ, Π.Ν., αμφίβιες δυνάμεις των νησιών και ομοίως αύξηση της συχνότητας των περιπολιών. Χαρακτηριστικό είναι πως ανά δέκα ναυτικά μίλια σκάφος θα “σαρώνει” συνεχώς την οριογραμμή.

Απομακρύνθηκαν από τη γραμμή των συνόρων οι πρόσφυγες και μετανάστες

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος 7.00» την Δευτέρα (2/3) το πρωί ανέφερε πως αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα και έχουν κινηθεί προς την τουρκική ενδοχώρα. Συγκεκριμένα, είπε: «Χθες ήταν μια δύσκολη νύχτα, υπήρχαν συνέχεια προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, απετράπησαν όλες, σε όλο το μήκος του Έβρου. Από τις 68 συλλήψεις που έγιναν μόνο οι 3 είναι Σύροι και ο καθένας βγάζει τα συμπερασματά του.

Αυτοί που ήταν από την απέναντι πλευρά ήταν καλά εξοπλισμένοι με εργαλεία και έκαναν σοβαρές απόπειρες για να χαλάσουν τον φράχτη. Πετάχτηκαν και μέσα από drone καπνογόνα και δακρυγόνα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι λίγο περίεργη. Στην πρώτη γραμμή κοντά στον φράχτη υπάρχουν ελάχιστοι από τους μετανάστες. Έχουν αποτραβηχτεί προς την ενδοχώρα της Τουρκίας και δεν γνωρίζουμε αν θα κατασκηνώσουν εκεί, αν θα ενισχυθούν. Αυτό που έχουμε στο οπτικό μας πεδίο είναι 4-5 άτομα κοντά στα σύνορα και κάποιες δεκάδες στα χωράφια επί τουρκικού εδάφους».

Hellas Journal και με πληροφορίες από OPEN TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νατάσα Καραθάνου

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ: Ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας, αποφάσεις για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: