Ρωσική επίθεση κατά ριπάς στην Άγκυρα: Κάνετε δηλώσεις για εσωτερικά “εύσημα”, όχι άλλα στρατεύματα στην Ιντλίμπ

File photo: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πίσω του ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL




Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,  το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εμφανίστηκαν σήμερα να συντονίζουν τις δηλώσεις τους σε μορφή επίθεσης κατά ριπάς έναντι της στάσης της Τουρκίας στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέμεινε εκ νέου ότι  «ο συριακός στρατός διεξάγει αντιτρομοκρατικό αγώνα, εκδιώκει νομίμως τους τρομοκράτες από το έδαφός του. Το ζήτημα που εκκρεμεί είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων στο Σότσι μεταξύ των προέδρων Πούτιν — Ερντογάν». Του είχε γίνει ερώτηση για το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση στη Συρία, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν.

Ο Πεσκόφ είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για άμεση ανάμιξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μια σύγκρουση εκεί∙ μιλάμε για την τήρηση των συμφωνιών του Σότσι και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέρη σύμφωνα με αυτό το έγγραφο. Πρώτα απ’ όλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας πολεμούν την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας τους», τόνισε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από πλευράς του – προφανώς αναφερόμενο χωρίς να τον κατονομάσει στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ – τόνισε πως  «η αποστολή νέων τουρκικών δυνάμεων και η μεταφορά στο συριακό έδαφος εξοπλισμού και πολεμοφοδίων συμβάλλουν στην όξυνση της κατάστασης στην Ιντλίμπ».

Ο Ακάρ είχε προειδοποιήσει για τουρκικές επιθέσεις “εναντίον όσων παραβιάζουν την εκεχειρία” ενώ παράλληλα, ανακοινώνοντας την αποστολή ενισχύσεων των τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ έκανε λόγο για “έλεγχο” της επαρχίας…

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται από Τούρκους πολιτικούς τα τραγικά γεγονότα στην  Ιντλίμπ και να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις για να πάρουν “εύσημα” στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στη διευθέτηση της κρίσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε στις 11 Φεβρουαρίου ενώπιον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί , ο οποίος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιχείρησε να επιρρίψει στη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στη Συρία, ενώ απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της χώρας να αναθεωρήσει ριζικά τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι σε συνθήκες τεταμένης κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να επιδεικνύουν εγκράτεια και πολύ περισσότερο να μη προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν καθόλου στον εποικοδομητικό διάλογο των χωρών μας στο ζήτημα της συριακής διευθέτησης. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αξιοποιούνται τραγικά γεγονότα στην προσπάθεια να πάρουν “εύσημα”στην εσωτερική πολιτική διαμάχη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Reuters, TASS

Νέες απειλές από Ακάρ για σφυροκόπημα και “έλεγχο” της Ιντλίμπ: Στέλνει ενισχύσεις

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: