Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ αμφισβητεί τη νίκη Άσραφ Γάνι στις εκλογές στο Αφγανιστάν

Ο Άσραφ Γάνι. EPA, JAWAD JALALI
Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Αφγανιστάν, αμφισβήτησε τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, εκτιμώντας ότι ο ίδιος είναι ο νικητής και όχι ο απερχόμενος πρόεδρος Άσραφ Γάνι.

Ο Αμπντουλάχ πρόσθεσε ότι θα σχηματίσει παράλληλη κυβέρνηση.

“Η ομάδα μας, βασιζόμενη στις βιομετρικές ψήφους, κέρδισε (…) Οι απατεώνες είναι η ντροπή της ιστορίας”, είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, ο Αμπντουλάχ κατέλαβε την δεύτερη θέση, με ποσοστό 39,52% ενώ ο Γάνι κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 50,64%.

Οι εκλογές, οι τέταρτες αφότου ανατράπηκαν οι Ταλιμπάν το 2001, έγιναν στις 28 Σεπτεμβρίου. Όμως η διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες, τεχνικά προβλήματα στις βιομετρικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν, επιθέσεις και καταγγελίες περί νοθείας.

“Το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε σήμερα (η Επιτροπή) ήταν το αποτέλεσμα εκλογικής ληστείας, ένα πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας, προδοσία της βούλησης του λαού και το θεωρούμε παράνομο”, είπε ο Αμπντουλάχ.

Στις εκλογές του 2014 οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι αλληλοκατηγορήθηκαν για νοθεία, υποχρεώνοντας τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν ώστε να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με βάση τον οποίο μοιράστηκαν την εξουσία: ο Γάνι ανέλαβε πρόεδρος και ο Αμπντουλάχ επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα απορρίφθηκαν και από τους Ταλιμπάν, με το σκεπτικό ότι η επανεκλογή του Γάνι είναι αντίθετη με την ειρηνευτική διαδικασία.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

 

Κόκκινη κάρτα στις 20 Φεβρουαρίου από την Ρωσία στους Κινέζους πολίτες λόγω κοροναϊού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal